Berta Sándor

Új szabvány segíthet az intelligens otthonok elterjedésében

Az Ultra-low Energy néhány év alatt meghódíthatja a világpiacot.

Az ULE a védett Digital Enhanced Cordless Telecommunications (DECT) frekvenciákra épül, gyártóktól független hálózatok létrehozását teszi lehetővé és a rendkívül kis fogyasztásának köszönhetően környezetbarát is. Az IHS Research elemzői éppen ezért gondolják úgy, hogy 2015-től évente 50 millió ULE-terméket adhatnak majd el. A szabványt támogató szenzorok és más eszközök akár 10 éven keresztül is működhetnek elemcsere vagy feltöltés nélkül. További előny, hogy a segítségével épületeken belül akár 50 méteres, míg a szabadban legfeljebb 300 méteres távolságok is áthidalhatók.

"A WLAN-nal és más szabványokkal (ZigBee, Bluetooth) szemben az ULE nem okoz interferenciákat más készülékek, például a mikrohullámú berendezések, a bébifigyelő és a garázsnyitó rendszerek közelében" - jelentette ki Jochen Kilian, az ULE Alliance képviselője. A szabványhoz különleges titkosítási algoritmusokat készítettek és minden egyes továbbított adatcsomagot minősítenek is. Az ULE-kompatibilis termékek telepítése, illetve hálózatba kötése gyakorlatilag egyetlen gombnyomással történik, s akár 2000 szenzor is összeköthető egymással. A kapcsolatok felépítése, a jelek elküldése és a kapcsolat bontása kevesebb, mint 50 ms alatt megtörténik.

Az ULE-hálózatok felépítéséhez nincs szükség új hardverekre, elegendő csupán a meglévő készülékekhez szoftverfrissítéseket kiadni. Az IHS Research adatai alapján ennek is köszönhető, hogy a kliensoldalon 2012 és 2018 között évente átlagosan 70 százalékkal fog nőni az eladott lakásautomatizálási eszközök száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #9
    Ezt a zártságot a teljes egyedisége is okozza, egyik sem egyforma.
    Persze fel lehet törni mindent, de rendkívül erőforrás igényes lenne.
    És a jutalom hogy redőnyt mozgatsz vagy padlófűtést vezérelsz :)
  • Tetsuo #8
    Hát, nem tudom, hogyan lehet zárt, ha kb. mindegyiknek van távirányító applikációja a különböző platformokon. :-S
  • MsUser #7
    Én a 40.-es gépi vályog falú házunkat fejlesztem intelligens házzá, saját erőből "nagy teher" de ha kész leszek megvalósítom a célom.
    50.cm passzív ház kialakítás, 3rétegű műanyag ablakok, kombinált vegyes tüzelés-+infra fűtés +napkollektor, dupla puffertartályos hőtárolással, az elektromos rendszer dual rendszerű 12V + 240V.
    A pont az í re az lesz amikor az áram visszatáplálós rendszer is kész.
    Nem megfizethetetlen, saját erőből sem, ha magunk csináljuk de rengeteg utána járás és saját kezű munka, és busásan megtérül ha nem vagyunk restek megmozdulni!
  • halgatyó #6
    Megint megpróbálnak valami hülye divatot csinálni, hogy a majmok megvegyék az újabb felesleges szärokat.
    Erre épül ez a szär rendszer. Ami az embereknek FONTOS, amit reklámok nélkül is nagyon erősen kívánnak (pl. autó, családi ház) azt ellehetetlenítik, helyette kapunk még újabb, még többet tudó hülyegyerek-telefont egy 5x7 cm-es képernyőn 3840x2160 pixeles felbontással, aztán jön ez az "intelligens" otthon, aztán majd az érintés nélküli fizetés (már nem is tudtam, hogy mi hiányzik ennyire) végül az automata autó...

    Aztán jön a sok "környezetvédő" (idézőjelben!!) akiket ugyanazok a körök pénzelnek, akik ezt a sok FELESLEGES szärt is a nyakunkba öntő befektetűket, és megszabadítanak minket a fontos és értékes céljainktól is (most az autó van terítéken, de utána más jön)
  • Lack #5
    Igen. Azon meglepődtem, amikor egy tv-műsorban arról beszéltek, hogy München lakosságának igen jelentős százaléka él bérlakásban és nem azért, mert nem telik sajátra, hanem mert így egyszerűbb nekik (pl állagmegóvás a tulajdonos feladata, vagy pl. ha az ország másik végében vállalnak munkát, nem marad ott nyűgnek a saját ház)
  • AgentKis #4
    Az igyényeket kell a pénztárcához szabni. A világ fejlett részén sem lakik mindenki saját 100-150 néyzetméteres házban. Sőt arányaiban kevesebben tesznek így mint nálunk!
  • AgentKis #3
    Erőltetik ezt az inteligens otthonosdit, de a kutyának sem kell, mert sokkal több a veszélye és hátránya, mint az ebből fakadó előnyök...
  • Lack #2
    Megtérülnek valaha ezek a szuperintelligens rendszerek?
  • Lack #1
    Remélem ezek, valamennyire zárt rendszerek maradnak, semmi szükség rá, hogy esetleg illetéktelenek nyitogassák a garázskaput, vagy figyeljék a csecsemőt, stb... Na de essünk vissza a valóságba. Én jelenleg egy saját buta-otthonnak is örülnék, csak az a helyzet, hogy a mai magyar átlagbérek és az elszállt európai árszínvonal mellett erre kicsi az esély. Pénzes rokonok nincsenek, meg anyu-apu sem vágja ki farzsebből egy új ház árát, hogy tessék kisfiam építkezz!