Berta Sándor

Évek óta képtelen megépíteni vezeték nélküli hálózatát Berlin

A helyi szenátus 2006 óta próbál létrehozni egy ingyenes vezeték nélküli rendszert.

A berlini WLAN-hálózat kiépítése már majdnem egy évtizddel ezelőtt felmerült, de 2006 és 2009 között komoly vita alakult ki az akkori vezetők között. Berlin és Hamburg vezetői tavaly októberben kezdeményezték, hogy a WLAN-hálózatok üzemeltetői nagyobb jogbiztonságot kapjanak, azonban a projektet céges ellenérdekek hátráltatják. A Berliner Morgenpost friss cikkében kiemelte, hogy a helyi szenátus mindenképpen szeretne létrehozni egy olyan vezeték nélküli rendszert, ami legalább a belvárost lefedi. Björn Böhning, a berlini szenátusi iroda vezetője azt közölte, hogy a nyáron végre bemutathatják az új szolgáltatást.

A berlini szenátus és a vállalatok napjainkig vitatkoznak a program finanszírozásán. A WLAN-hálózat használata során az első 30 perc ingyenes lenne, ami azt jelenti, hogy az éttermekkel, menetrendekkel és a közösségi hálózatokon nyilvánosságra hozott felhívásokkal kapcsolatos felvetések, keresések nem igazán hoznának bevételt a szolgáltatók számára, a szenátus pedig nem akarja kompenzálni a cégek bevételkiesését.

Ahhoz, hogy teljes lefedettséget biztosíthassanak a belvárosban, legalább 5000 WLAN-hotspotot kellene felszerelni. A megbízásért kezdetben még kilenc vállalat versengett, de már csak három érdeklődik a terv iránt. Az egyik társaság szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a szenátus elképzelései annyira "különlegesek", hogy legszívesebben sírtak volna. Daniel Wall, a Wall AG külterületi reklámcég vezetője pedig úgy nyilatkozott: abszolút nem értik, hogy miért nincs még Berlinben olyan nyilvános WLAN-hálózat, amit hirdetések segítségével finanszíroznának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #6
    meg csak pc tudna rá csatlakozni, usb-s wimax stickel, mert se mobilokba se tabletekbe, se pckbe nem kerül wimaxot tudó cucc alapon.
  • kvp #5
    Amikor mar itthon, ahol minden x-szer annyiba kerul mint nyugaton is 990 forintert lehet forgalomkorlat mentes mobilenet kapni (telenorost), akkor a wifivel egy kicsit elkestek. Es ez a mobilnet mukodik amikor jarmuvon ulok, amikor lemegyek a metroba es meg mindig fent vagyok amikor negyedoraval kesobb feljovok a varos masik vegen, sot akkor is jo vegig ha vonatra szallok es elmegyek egy masik varosba. Nem kell hotspot-ot keresni, nem kell kulon belepni, nem kell odafigyelni, hogy eleg kozel legyek es nem kell azzal szorakozni, hogy mozgo jarmuben ulve percenkent uj hotspot-ot keressek. Mondjuk lehet a berlini varosvezetes is egy ilyen seamless cellularis wifi rendszert akart, de hat pont erre van a sima gsm meg az uj 4G-s valtozata.
  • vik3 #4
    és persze ha mindez Wimax lett volna akkor 10km-ként egy antenna - de áh
  • Cat #3
    Nem a kiépítéssel van baj, hanem hogy ki fizeti, és hogy miből tartják fenn.
  • Darth Sith #2
    azért manapság ennyire nem bonyolult kiépíteni egy wifi hálózatot
  • Tetsuo #1
    Azt persze el akarják kerülni, hogy bárki, névtelenül is használhatná...