Berta Sándor

Szöveg­felolvasó szemüveget fejlesztenek

Az Intel által felvásárolt MobilEye létrehozói gyengénlátóknak szánják új terméküket, mely embereket is képes azonosítani.

Az Intel márciusban vásárolta meg 15,3 milliárd dollárért a MobilEye nevű izraeli startupot. A MobilEye csapata áll az Orcam nevű jeruzsálemi vállalkozás mögött is, amely egy olyan szemüveget fejlesztett ki, amely a gyengénlátóknak segíthet. A MobilEye és az Orcam egyik alapítója Amnon Shashua. A professzor a jeruzsálemi Héber Egyetemen tanított, de otthagyta az intézményt azután, hogy vitába keveredett az ottani vezetőkkel a MobilEye licencdíjai miatt. Shashua azután alkotta meg a különleges szemüveget, hogy kiderült: a nagynénje rosszul lát.


A készülék képes felolvasni a szövegeket és több nyelvet (német, héber, angol, francia, olasz, spanyol, valamint hamarosan kínai és arab) is támogat. A szemüveg működési elve rendkívül egyszerű. Amennyiben egy felhasználó megérint egy szöveget, akkor az integrált kamera készít egy fotót az adott szövegrészről, majd a felvételt átküldi egy szövegfelismerő szoftveren, amely végül felolvassa azt. A tesztek alapján a megoldás nagyon hatékonyan működik, ugyanakkor vannak hiányosságai, például a teszteken gondjai voltak egyes szavakkal.


A szemüveg rendelkezik egy másik funkcióval is, képes felismerni az embereket és anélkül azonosítani őket, hogy össze lenne kötve az internettel. Ehhez körülbelül egy méter távolságból lefényképezi az adott személyt, majd hozzárendel egy nevet. Amennyiben az illető második alkalommal is a kamera elé kerül, akkor a beépített hangszóróból felhangzik a név. Az eszköz ugyanakkor meglehetősen drága, közel 4000 euróba kerül, de így is már több ezer darabot értékesítettek. Izraelben egyébként a vakok az Orcam vásárlásakor átszámítva 1200 eurós állami támogatást kapnak.

A startup a legutóbbi finanszírozási körben 41 millió dollárt gyűjtött össze, az egyik fő befektető az Intel volt. A cég értékét jelenleg 600 millió dollárra becsülik és a tervek között szerepel a tőzsdén való megjelenés. Erre jövőre kerülhet sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!