Berta Sándor

A cégek még mindig a VR-robbanást várják

Új VR-szemüveget dob piacra az Oculus, míg a Lenovo és a Disney egy AR-szemüveget fejleszt.

Az IDC piackutató cég adatai szerint az idei esztendő első negyedévében értékesített 2,28 millió darab virtuális valóság szemüvegnek csak a 4,4 százalékát adta el a Facebook. Ezzel szemben a Samsung piaci részesedése 21,5 százalék volt, a Sonyé 18,8 százalék, míg a HTC-é 8,4 százalék. A számok egyértelműen azt mutatják, hogy a piaci sikerhez olcsó modellekre van szükség.

Erre reagálva az Oculus VR még az idén bemutathatja új vezeték nélküli virtuális valóság szemüvegét, amelynek célja a tömegpiac meghódítása. A fejlesztési kódneve Oculus VR Pacific, megjelenése október közepére várható, ekkor rendezik meg ugyanis az Oculus Connect 4 nevű rendezvényt. Tudásban a Gear VR és az Oculus Rift között helyezkedik majd el, a termék bevezető ára várhatóan 200 dollár körül lesz.

A technikai részletek nem nagyon ismertek, csak annyit lehet tudni, hogy az új modell fő egysége egy Qualcomm Snapdragon chip lesz. A Bloomberg szerint a termék nem fogja támogatni az úgynevezett Positional Tracking funkciót vagyis a készülék külső segédeszköz, például egy kamera nélkül nem lesz képes meghatározni a pozícióját egy szobában. Ez a funkció csak a Pacific későbbi generációiba lesz integrálva. A szemüveget viszont ellátják olyan szenzorokkal, amely képesek érzékelni a felhasználók fejmozgásait. A Pacific gyártója várhatóan a Xiaomi lesz, de az új modell - Kína kivételével - mindenhol Oculus márkanéven kerül majd forgalomba. A kínai piacon a Xiaomi név lesz a szemüvegen, amelyhez készülnek egyedi szoftverek is.


A Lenovo és a Disney szerint a valóság grafikája jobb, ők AR-szemüveget készítenek, kifejezetten a Csillagok háborúja iránt rajongók számára. A két cég Jedi Challenges néven akarja piacra dobni az új terméket. Hardver és szoftver ötvözetéről van szó: a hardver az AR-szemüveg, a beviteli eszköz pedig egy fénykard formájú tárgy lesz. Segítségükkel a játékosok eljátszhatják a Csillagok háborúja filmekből ismert Jedi-kiképzés egyes elemeit és jeleneteit, így többek között a Csubakka és Thripio által játszott holografikus sakkot, valamint részt lehet majd venni a katonák és az AT-AT lépegetők közötti harcban is.

A kiterjesztett valóság azt jelenti, hogy a vásárlók meglévő környezetét felhasználva helyezik az egyes jeleneteket. Az AR-szemüveget egy okostelefonról lehet majd működtetni, a Disney és a Lenovo ugyanakkor semmilyen technikai részletet nem közölt, így nem lehet tudni például a felbontást sem. Az alkalmazott chip szintén egy Qualcomm Snapdragon modell lesz. A létrehozott hivatalos oldalon az érdeklődők már regisztrálhatják magukat további információkért és a jövőben frissítésekért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #11
    Akor lesz robbanas, haz kozvetlen neuralis csatlakozassal lesz 1 sisak vagy szemuveg..addig csak maszatolas...A jelenlegi megoldasok helyigenyesek, nehezkesek es prozaian szolva gagyik...
  • Sir Cryalot #10
    https://www.reddit.com/r/oculus/comments/6o60vx/virtual_reality_is_changing_my_personality/
  • TokraFan #9
    Mi az a "Thripio"?
    Talán C-3PO, esetleg Threepio...
  • Sir Cryalot #8
    "de hol van ra tartalom? Ki hasznalja? "
    ja igen erre fogják :DD hogy
    természetesen CSAK azért nézik rajta a pornót mert nincs más :DDDDD
  • Sir Cryalot #7
    Ingyenreklámnak is röhej a téma, és természetesen oktondi haszontalanságok vannak a Palmer Luckey féle lázálom víziók mögött .
  • ProgServ #6
    BluRay, es 3D TV feelingem van.
    Jo jo a technologia letezik..de hol van ra tartalom? Ki hasznalja?
  • Alexease #5
    Olcsobban es jobb minosegben (most a ketto uti egymast:P) esetleg majd robban, addig csak kevesek jatekszere. Amig ossze-vissza gyartok es minosegek vannak, keveseknek van a minoseg, tamogatottsag es foleg az ar miatt, addig rendes tamogatottsagot sem eri meg mindenkinek, mindenre megcsinalnia.

    Kellene egy ocso kategoria (~15-20E), ami MINDENNEL mukodik, persze csak "jo lesz" minosegben. Erre sokan raugrananak, es egy joreszuk feljebb is szeretne lepni (minosegben).

    Aztan a kozep kategoria, ami ismet mindenre hasznalhato, rendesen tamogatott, es mar minosegben is hosszutavon hasznalhato.

    Aztan persze johet a top es a luxus kategoria, a valoban elszantaknak, penzeseknek, sznoboknak.
  • NEXUS6 #4
    Egy rendes felbontású, legalább szemenként full HD-t biztosító szemcsi kéne, olcsón. A jelenlegi szemcsik képe nagyon kockás, nyílt teres játékok nagyjából élvezhetetlenek. Ehhez képest monitoroknál már 4K hódít.

    A 4K-t natív felbontásban lejátszó HW nem olcsó, és a két szemre teljes HD felbontást biztosító is kb ott van.

    A robbanás akkor lesz, lehet, ha az egéz költsége becsúszik a középkategóriába és nem lesz luxus cikk többé.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.07.18. 09:49:06
  • HuMarci #3
    Szerintem arra a robbanástól nagyon messze vagyunk, inkább hanyatlás.
  • wollnerd #2
    A PSVR is vezetékes ugyebár...