Berta Sándor

Veszélyesek lehetnek a bankokra az IT-óriások

A pénzintézetek előszeretettel működnek együtt a technológiai cégekkel, ami hozhat előnyöket számukra, de azok könnyen a nyakukra nőhetnek.

Brazíliában már most is lehetőség van pénzügyi üzletek megkötésére a Facebook okostelefonos alkalmazásán keresztül. A Banco Bradesco például lehetővé teszi az ügyfeleinek, hogy a közösségi portál programját használva intézzék a mindennapi banki ügyeiket. A pénzintézet a potenciális új ügyfelek megtalálásához megkapja a platform adatelemzéseit. Az Amerikai Egyesült Államokban a Capital One és a Liberty Mutual pénzügyi cégek ügyfelei az Amazon Alexa rendszeren keresztül kérdezhetik le a folyószámláikat, fizethetik be a közműdíjakat és ellenőrizhetik a tranzakcióikat.

Ez csupán két példa az IT-óriások és a pénzügyi vállalkozások kooperációjára, de a Világgazdasági Fórum nagy veszélyeket lát a bankok jövője szempontjából ezekben az együttműködésekben. A szervezet tanulmánya szerint nem a kis innovatív startupok jelentik a legnagyobb veszélyt a hagyományos bankokra nézve, hanem az olyan nagy IT-vállalatok, mint az Apple, a Google vagy a Facebook, amelyek már ma is a pénzintézetek partnereinek számítanak.

Jesse McWaters, a Világgazdasági Fórum diszruptív (romboló) pénzügyi innovációkért felelős projektvezetője kijelentette, hogy a bankok és a nagy technológiai társaságok között partneri kapcsolatok hamarosan már nem lesznek mindkét fél számára előnyösek. Sok pénzintézet a legfontosabb stratégiai képességei tekintetében már túlzottan a tech vállalatokra támaszkodik, cserébe azonban az IT-óriások csak az éppen zajló üzleteiket tudják felkínálni, mást nem.

A jelentés rámutat annak a lehetséges kockázataira, ha az IT-cégek maguk is pénzügyi szolgáltatásokat kínálnak majd. A hátrányok egyaránt érinteni fogják a bankokat, az ügyfeleket és a pénzügyi felügyeleteket. Az első lépést az Amazon, az Apple, a Google vagy a Facebook már megtették, hiszen közülük több is kínál pénzügyi szolgáltatásokat. Ezek a vállalatok a hatalmas adatbázisaiknak és az erős márkanevüknek köszönhetően kiválaszthatják, hogy hol akarnak megjelenni a piacon.

A felhasználók számára ezek a lépések közel sem előnyösek, hiszen a cégek által eddig is figyelmesen gondozott profiljuk adatai közé bekerülnek a pénzügyi helyzetükkel kapcsolatos információk is. A pénzügyi felügyeletek pedig egyre nehezebben tudják majd felismerni és megakadályozni a piaci versenyt sértő magatartást és az ügyfelek személyes adataival való visszaéléseket. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a digitális újdonságokat Amerikában, Európában és Ázsiában eltérő módon szabályozzák. Mindez csökkenti annak a lehetőségét, hogy reagálni lehessen a jövőbeli pénzügyi krízisekre.

Már 2013 augusztusában írtunk arról, hogy a banki hitelbírálatnál a közösségi adatok is számíthatnak, s egy személy hitelképességének megállapításakor a pénzintézetek már a Facebookot és más közösségi portálokat is figyelik. 2014-ben az is ismertté vált, hogy drágább lehet majd a hitel Facebook-profil nélkül. Akinek nem lesz profilja valamelyik közösségi portálon, az idővel könnyen hátrányba kerülhet a banki kérelmek esetén. 2015-ben kiderült, hogy a bankok a jövőben a közösségi platform tagjainak hitelképességét akár az adott személyek baráti köre alapján is értékelhetik. A pénzügyi szektor már 2014-ben az internetes óriáscégek további térnyerésétől tartott és a pénzintézetek nem igazán voltak felkészülve arra, hogy mi történik, ha az Apple, a Facebook vagy a Google belép a piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #4
    Nem vagyok összeesküvés elmélet gyártó de :)
    Komoly probléma a facebook!
    Most már körvonalazódik miért!
    A fogyasztókra kötelezően rámelegített "okos" mobil telefon és jótékony tulajdonságai!
    A Bank a munkáltató szabadon véleményezhet ezek alapján.
    Nem csak a tőzsde árakkal "virtuálisan"lehet befolyásolni a globális társadalmat hanem megfelelő szokás elemzéssel valóra váltották a teljes irányítást.
    De hogy ezek a látszólag különállónak indult platformok összeforrnak!?.. nincs ezzel semmi gond, minden attól függ melyik oldalról nézed majd az éhezők viadalát pár év múlva?
  • ZenMillitia #3
    azthittem mar megszunt majdnem minden bank. pusztuloban vannak mind becsodolnek. globalis feregirtas megy. a bankok meg eloskodok. ergo PUSZTULNAK. hohoho.
  • ugh #2
    Veszélyesek .... a bankok. Es ide kell a pont.
    Semmi szukseg nincs rajuk. Ilyen formaban meg plane.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2017.08.27. 21:18:58
  • Elmin #1
    "Már 2013 augusztusában írtunk arról, hogy a banki hitelbírálatnál a közösségi adatok is számíthatnak, s egy személy hitelképességének megállapításakor a pénzintézetek már a Facebookot és más közösségi portálokat is figyelik. "
    Csak nem itt.
    "2014-ben az is ismertté vált, hogy drágább lehet majd a hitel Facebook-profil nélkül. Akinek nem lesz profilja valamelyik közösségi portálon, az idővel könnyen hátrányba kerülhet a banki kérelmek esetén."
    Talán 10-20 év múlva, ha összeolvad az összes bank a facebookkal, de még akkor sem biztos.
    Most még bizonyos esetekben a közműszámlák fizetésére sem kíváncsiak elég nekik, ha hozzájuk van utalva a fizetés..