Berta Sándor

Banki hitelbírálatnál a közösségi adatok is számíthatnak

Egy személy hitelképességének megállapításakor a pénzintézetek megpróbálják összegyűjteni az összes róla fellelhető adatot. Már a Facebookot és más közösségi portálokat is figyelik.

A bankok általában szeretnek jól felkészülni az ügyfeleikből, igyekeznek kideríteni, hogy az illető mennyire hitelképes. Ehhez figyelembe veszik nem csak az állandó jövedelmét, hanem azt is, hogy milyen környezetben él, mennyire pontosan fizeti be a számláit, vannak-e gyermekei és más fontos szempontokat. Egyre többször fordul azonban elő, hogy a közösségi ismertséget is megvizsgálják. A CNN szerint már számos cég foglalkozik a felhasználók közösségi tevékenységének feltérképezésével és a szükséges pénzügyi profilok összeállításával.

Az egyik vállalat a Lenddo, amelynek vezetője Jeff Stewart. Az üzletember ismertette az elvet: "Az emberek nagyon jól tudják, hogy a környezetükben ki számít megbízhatónak." Mindez konkrétan azt jelenti, hogy ha valaki olyan felhasználókkal barátkozik, akiknek nincsen jó értékelésük a bankszektorban, mert például nem fizettek vissza egy hitelt, az maga is kevésbé megbízhatónak számít.

A Kreditech még egy lépéssel tovább megy, nem kevesebb, mint 8000 különböző kritérium alapján készíti el az ügyfelekről az értékelését. Az adatbázisba szintén elsősorban a Facebookról, valamint az eBay és az Amazon rendszeréből származó információk kerülnek bele. A társaság ugyanakkor azt is kiértékeli, hogy egy felhasználó miként tölt ki egy online hitelkérő nyomtatványt. Akik igyekeznek minden kérdésre pontosan válaszolni, azok sokkal nagyobb eséllyel juthatnak hitelhez. de ha valaki túlzottan kicsi vagy nagy betűkkel ír, az gyakorlatilag azonnal búcsút inthet a banki ajánlatoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #25
    A gazdaságot a fogyasztási hitel nem igazán pörgeti fel, mert csak rövid távon "haszál", de közép és hosszútávon (amikor visszafele fizeted), a fogyasztásod jobban csökken, mint amennyit növekedett, amikor hitelre vásároltál. Egyedül a termelő vállalatoknak okosan, fejlesztésre adott hitelek élénkíthetik a gazdaságot hosszabb távon is, a többi hitel a jövőtől veszi el a forrásokat, csökkentve a gazdaságot.
  • AgentKis #24
    Na én uninstalláltam is a telcsimről. Persze a gyári telefonszám kezelő össze is fosta magát, mert össze vannak építve(!!!). De egy másik telefonkönyvvel SNS nélkül működik a telcsim. Hogy ez a másik telefonkönyv hova jelentget, azt nem tudom... :D
  • Cat #23
    A barátaid, munkatársaid, családtagjaid rajta vannak? Szoktál velük közösen bulikon, szülinapokon, részt venni? Ha használják, akkor biztosan töltenek fel képet, és azokon te is szerepelsz. Az oldal Európában nem írja ki, hogy melyik képen ki van, de tudja, ha egyszer megjelölnek egy fotón, ahol látszik az arcod, és utána az összesen beazonosít.

    Tehát ha soha nem is láttál még képen se számítógépet, de az ismeröseid használják a Facebookot, akkor elég jó profil készíthető rólad (hogy nézel ki, hol tartozkodsz, milyen társaságban mozogsz, stb.) Erre semmilyen befolyásod nincsen.
  • Tinman #22
    Androidos telóm sincs, se FB regem.

    Na mit tud rólam a FailBook?
  • Tinman #21
    "Kereshetik, és meg is találhatják... Attól, hogy Te nem regisztráltál, a Facebook még tud rólad!"

    Nettó baromság.
  • caius marius #20
    Fogadni merek, hogy nem kivétel ez alól egyik rencer sem. :(
  • caius marius #19
    Ha pl. van egy androidos készüléked azon láthatod, hogy az alkalmazáskezelőben ott lifeg az SNS, ami akkor is műxik ha neked nincs fosbukod... Nekem az első dolgom minden telón kikapcsolni, ez persze még nem jelenti azt, hogy valóban nem működik.
    A másik, hogy a fosbukon azt tiltasz amit akarsz, mert ha valaki ad nekik egy kis pézt akkor kiadják az egész oldalad anélkül, hogy téged beavatnának.
  • DontKillMe #18
    Ugyan, fejtsd ezt ki bővebben, mert addig csak duma. Egyébként, a facén azt is lehet többek közt tiltani, hogy akárki más rajtad kívül láthassa a friend listet. Még az ismerőseim sem, nemhogy egy "harmadik fél". Eléggé flame szagú egy cikk.
  • vision5 #17
    Na vajon mi van azokkal akik nincsenek fent facebookon? :D
  • asgh #16
    A vállalkozások hitelezésének lényege nem az, hogy valamire nincs pénze a cégnek, a bank ad rá, majd apránként visszafizetik. A hitel arra való, hogy az egyszeri nagy beruházások ne vigyék el a cég működésre fordítható készpénz tartalékait.