Berta Sándor

Jobb kiber­biztonságot várnak el a bankoktól

Egy tanúsítási rendszert akar létrehozni a SWIFT, amivel a kevésbé biztonságos bankok élete nehézzé válhat.

A hackereknek nap mint nap sikerül betörniük a különböző pénzintézetek rendszereibe. A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT, Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság) azt szeretné elérni, hogy a tagjainak számító bankok az idén sokkal jobban figyeljenek a kiberbiztonságra. Stephen Gilderdale, a SWIFT ügyfélbiztonsági programjának vezetője kijelentette, hogy áprilisig akarják előterjeszteni a pénzügyi szolgáltatókra vonatkozó új biztonsági szabványukat, és a céljuk pedig az, hogy a szabvány minden bankra vonatkozzon. Világszerte közel 11 000 tőzsde, brókercég és pénzintézet tagja a SWIFT-nek. A vállalatok a rendszeren keresztül titkosított üzeneteket küldenek. A SWIFT ügyfelei által használt kódok a banktrezorok digitális kulcsainak tekinthetők. A hálózat gyakorlatilag a pénzügyi ágazat központi idegrendszerének számít.

A távlati tervek között szerepel egy tanúsítási rendszer létrehozása. A pénzintézetek beszámolnak majd arról, hogy az új biztonsági szabványt miként sikerült átültetni a gyakorlatba. Ezt az év végéig kell megtenniük, bár törvényileg nem kötelező. A SWIFT mégis arra számít, hogy a bankok maguktól kezdenek el üzleteket kötni olyan pénzintézetekkel, amelyek pozitív auditot tudnak bemutatni. A jövőben a kevésbé biztonságos bankoknak komoly nehézséget jelenthet majd, hogy részt vehessenek a nemzetközi pénzügyi életben.

Tavaly áprilisban vált ismertté, hogy hackereknek sikerült 81 millió dollárt ellopniuk a bangladesi jegybankból, minden bizonnyal úgy, hogy betörtek a SWIFT szoftverébe. Nemrég pedig kiderült, hogy az európai uniós tagállamoknak egy új irányelvet kell bevezetniük 2018-ig, mely az eddigieknél sokkal szigorúbb szabályozást és azonosítási eljárások bevezetését írja elő az online banki szolgáltatások üzemeltetői számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!