Berta Sándor

2018-tól EU-szigorítás az online banki szolgáltatásoknál

Az európai uniós tagállamoknak legkésőbb jövőre be kell vezetniük az új irányelvet.

Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2015/2366 (PSD 2) irányelve az eddigieknél sokkal szigorúbb szabályozást és azonosítási eljárások bevezetését írja elő az online banki szolgáltatások üzemeltetői számára.

Robert Waldner, a CERT biztonsági szakértője üdvözölte az új irányelvet. Mint kiemelte, a kétlépcsős azonosítás mindig egy jó ötlet, mert biztonságosabbá teszi a kommunikációt. Az viszont egyáltalán nem optimális dolog, hogy emiatt a felhasználók egyre inkább abban gondolkodnak, hogy minden tevékenységet egyetlen eszközről - ami általában a saját mobilját - végezzenek.

Emellett van számos megválaszolatlan kérdés is. Nem lehet tudni például, hogy az ujjlenyomat használatával való belépés a mobiltelefonon biztonsági intézkedésnek minősül-e vagy sem. Az Európai Unió által adott határidő 2018. január 18-án jár le, az egyes tagállamoknak addig kell átültetniük a nemzeti jogrendszerbe az irányelvet.

Az egyes tagországokban eltérő szakaszban tart az irányelv bevezetésének a folyamata. Amíg a németek már gyakorlatilag a célegyenesben vannak, addig például Ausztriában csak az év közepére készülhet el a megfelelő törvénytervezet. Az előírások bevezetéséért és betartásáért felelős Osztrák Pénzügyi Felügyelet (FMA) szerint csak októberben vagy novemberben kerülhet a helyi parlament elé a tervezet.

Az osztrák bankok mindenesetre egyelőre visszafogottak a PSD 2-vel és azzal kapcsolatban, hogyan hat majd konkrétan az online szolgáltatásaikra az új irányelv bevezetése. Monika Riedel, a Raiffeisen szóvivője azt közölte, hogy az online és a mobil banki ajánlataik már most is a legmagasabb szintű biztonsági szabványoknak felelnek meg. Amennyiben változtatniuk kell valamin, akkor azt természetesen időben meg fogják lépni. Az Erste Bank ugyanakkor rámutatott, hogy a konkrét lépéssekkel megvárják a törvénytervezetet. A kétlépcsős azonosítás viszont már most fontos része a pénzintézet összes szolgáltatásának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!