Berta Sándor

A bankszektort is meghódíthatják az IT-cégek

Németországban már az internetes vásárlások egy negyede a PayPal rendszerén keresztül zajlik. A pénzügyi szektor az internetes óriáscégek további térnyerésétől tart.

A legtöbb hagyományos pénzintézet mindig ugyanúgy reagál az újdonságokra: megpróbálják először figyelmen kívül hagyni a szolgáltatást, majd pedig igyekeznek bebizonyítani, hogy rossz, végül lemásolják. Az Accenture tanácsadó cég szerint 2020-ig a hagyományos bankok a hozamaik több mint 30 százalékát elveszíthetik és ezeket az új piaci szereplők szerezhetik meg. Francisco Gonzalez, a BBVA spanyol nagybank vezetője meg van győződve arról, hogy a Google, a Facebook, az Amazon és más nagy konszernek belátható időn belül komoly változásokat fognak hozni a pénzügyi szektorban. Azok a bankok, amelyek nem készülnek fel erre a helyzetre és az új vetélytársakra, gyakorlatilag megszűnhetnek.

Matthias Kröner, a Fidor online bank vezetője biztos abban, hogy a Google és más technológiai óriások, illetve a kisebb innovatív vállalkozások komoly változásokat fognak elindítani, s ez a folyamat úgy megy majd végig a bankszektoron, mint egy cunami. Kröner kiemelte: egyre inkább az a vélemény, hogy új bankmodellre van szükség. A Fidornál az ügyfelekkel online tartják a kapcsolatot, befektetési stratégiákat is így adnak nekik, emellett lehetőség van közösségi finanszírozású (crowdfunding) projektek indítására, támogatására is. A beérkező összegeket bárki felveheti a bankautomatákban, de akár egy e-mail címre vagy mobiltelefonszámra is átutalhatja.


A PayPal sikere egyértelműen felhívta a hagyományos pénzintézetek figyelmét arra, hogy mielőbb lépniük kell. A Bain & Company becslései alapján világszerte 3500 nemrég alapított cég próbálja meg elcsábítani a bankok ügyfeleit. Ezeknek a vállalkozásoknak a globális piaci részesedésük jelenleg csupán kevesebb, mint 2 százalék, de mindez rendkívül gyorsan megváltozhat, ha belép a piacra valamelyik IT-óriás. A Google, az Apple és a Facebook egyelőre nem nyilatkozik a pénzügyi szektort érintő terveiről, viszont vannak jelek: a Google például már Európában is rendelkezik banklicenccel. Miután az Android rendkívül elterjedt, így a Boston Consulting szerint az operációs rendszer kiváló alapot jelenthet egy mobil fizetési megodlás megjelenésére.

A nagy online vállalatok előnye, hogy több százmillió ügyféllel rendelkeznek és pontosan ismerik azok szokásait, így gyakorlatilag már a piacra való belépésükkor személyre szabott ajánlatokkal jelentkezhetnek. Eddig a legtöbb online társaság olyan szolgáltatásokra összpontosított, amelyek segítségével a felhasználók az interneten keresztül fizethetnek vagy pénzt utalhatnak át, de a bankpiacon közvetlenül nem jelentek meg. Ez változhat meg a közeljövőben.

Thomas Ullrich, a DZ-Bank vezetője viszont úgy vélte: oka van annak, hogy a Google és a PayPal a szükséges engedélyek megszerzése ellenére sem indított hagyományos banki szolgáltatást. Emellett, ha meg is jelennek az új piaci szereplők, akkor sem fog minden üzlet a világhálóra vándorolni. Az építési hitelekről vagy a nyugdíj előtakarékosságról ugyan a jövőben még inkább az interneten fognak tájékozódni a fogyasztók, de az üzleteket a bankfiókokban kötik majd meg. Ennek oka, hogy az emberek még mindig jobban bíznak egy pénzintézetben, mint egy online vállalatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!