Berta Sándor

Facebookos baráti kör döntene a hitel­képességről

A bankok a jövőben a közösségi platform tagjainak hitelképességét a baráti körük alapján értékelhetik.

A közösségi oldal új szabadalma miatt könnyen előfordulhat, hogy az emberek meggondolják majd, kiket jelölnek be a Facebookon a barátjuknak. A hitelt adók ugyanis figyelembe vehetik a portálon lévő környezetet és az alapján dönthetnek például a hitelek odaítéléséről.

Könnyen előfordulhat majd, hogy ha valakinek olyan barátai vannak, akik maguk is hitelt vettek fel korábban és nehezen tudják a pénzintézettől kapott összeget visszafizetni, azok nem sok jóra számíthatnak saját hitelkérelmük elbírálásánál. A Facebook a dokumentumot 2012-ben nyújtotta be az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO), a leírás a platform egykori konkurensének számító Friendster portfóliójából származik, amelyet a Facebook 2010-ben vett át. A szabadalom feltalálója Christopher Lunt, a Friendster akkori műszaki vezetője.

A hamburgi székhelyű Kreditech elismerte, hogy megvizsgálják a közösségi honlapokon lévő információkat is, de egyúttal hangsúlyozta, hogy ezek nem akkora jelentőségűek az összesen 20 000 pont között. Érdekesség, hogy a Kreditech Németországban leállította a tevékenységét, miután vizsgálatot indított ellene a BaFin nevű pénzügyi felügyelet.

Frank-Christian Pauli, a Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetségének (VZBV) képviselője felháborodott a hír hallatán, mert szerinte az nem lehet, hogy valaki hátrányt szenvedjen el amiatt, mert a Facebookon rossz emberekkel barátkozik. Németországban a hitelképesség megállapításakor elsősorban az illető meglévő számláit és a mobilelőfizetéseit, valamint az esetleges be nem fizetett számláit veszik figyelembe.

Már 2013 augusztusában írtunk arról, hogy a banki hitelbírálatnál a közösségi adatok is számíthatnak, s egy személy hitelképességének megállapításakor a pénzintézetek már a Facebookot és más közösségi portálokat is figyelik. Tavaly az is ismertté vált, hogy drágább lehet majd a hitel Facebook-profil nélkül. Akinek nem lesz profilja valamelyik közösségi portálon, az idővel könnyen hátrányba kerülhet a banki kérelmek esetén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #13
    Ez jó ötlet,legalább csak azok vehetnek fel hitelt,akik csatlakoztak.
    Vagy hitel mellé kötelezhetik egy faszbúúk account kötésére :D
    És barát gyűjtésre is! El tudom képzelni Marika néni arcát a bankban :)
  • Skylake #12
    Az az igazán nagy gond, hogy tökre elbeszélünk egymás mellett a pontagyúak, meg aki már rálát, például te is. Az r=1 userek azt gondolják, hogy ami ott van grafikus kezelőfelület előttük, teljesen mindegy milyen, az maga a számítógép vagy bármilyen más informatikai eszköz, és nem több. Nem képesek megérteni, hogy az csak egy user friendly virtualizációja annak a struktúrának, amely az alatt számukra nem láthatóan (épp ez a célja) működik, és hogy az az ami támadható.

    Nagyon rühelem például a tipikus olyan zs kategóriás akciófilmeket, ahol főszerepet kap a Nagy Gonosz Hacker, és működésének eredményeként, jajjistenem-hogy-dőlnek-be-látványosan a különböző informatikai rendszerek. És hogy ez hogy látszik, ahogy leáll a működés, illetve nem kívánt módon módosul, az összeomlás képei, az ordító és sikoltozó fő és mellékszereplők! Ebből megtanulja hülye userkém, hogy ez így meg.

    L*fa@szt! Ez a legkevésbé sem cél! Az a cél, hogy userke gépe, beszopja az okosságot, legyen az otthoni laptop, ami előtt rángatja a kukiját, vagy egy nagy cég informatikai rendszere, éjjel-nappal ügyeletet tartó tuxpolós kockazombi-rendszergazdával. Mégpedig úgy szopja be a cuccot, hogy azt minél kevésbé lehessen észrevenni, és minél kisebb mértékben legyen működés észrevehető! Ez a cél a támadások esetében - a másik, amit a filmek hatásvadász módon bemutatnak, a legnagyobb öntökönlövés lenne a támadók részéről, egyszersmind informatikai alkalmatlanságuk olyan bizonyítéka, amelyen az aktuális DefCon-on, részegen sörhabot öklendezve a röhögéstől emlékeznének meg azok, akik tényleg tudják, mi a stájsz a Java-tól kezdve az SAP-ig.
  • Macropus Rufus #11
    " az informatika = some brain requied."
  • Skylake #10
    Az a helyzet hogy az r=1 típusú, "dolgoznom kell, hol a Fész?!", "Engem figyelhetnek, nekem nincs semmi titkolnivalóm", "Hülye vagyok a számítógéphez, nem érdekel" és hasonló típusú usereknek teljesen felesleges ugatnunk ilyen alapvető, tehát abszolút nem fóliasisak-kategóriás biztonsági tényezőkhöz, meg egyáltalán, arról az evidenciáról, hogy ami a netre került, az ott is marad, és ahogy a netre került, a kontrollja valójában onnantól nem az ő kezében van. Ezeknek a jövő kell, az IoT-al összedrótozott, napi 5 marhanagyonkritikus 0-day-el megáldott világ, ahol a hackertámadás,, adatlopás, azokkal visszaélés nem aféle egzotikus hír lesz, hanem valódi sz*r tapasztalat Pista, Zolika, CukivagyokAndeee!!!, és Géza bácsi életében. Meg az is hogy hogyan diszkriminálják őket nyíltan a pofájukba azért, amit valamikor feltettek valahova, jelen esetben a Fész-re. Erre még várni kell, de amint ennek eljön az ideje érezni fogják - sajnálom, de igazán szóltunk elégszer. Sajnos, tetszik-nem tetszik, az informatika = some brain requied.
  • Macropus Rufus #9
    amikor adatvédelemről van szó (pl, hogy miket tudnak meg rólunk az un. okos cuccaink + a közösségi oldalak) megjelennek azok akik közlik, hogy őket ez nem érdekli, mert NEKIK nincs rejtegetni valójuk... Ehhez mit szólnak? Vagy jó fiú vagy és a haverjaid is azok, vagy nincs zsé... Aztán lesz egy olyan, hogy az okos eszközök eü. adatait összepárosítják a user személyes adataival (gy.k. azonosítható lesz). És mivel az EÜ. adatok alapján 60% esély van egy agyi katasztrófára a következő 10 éven belül ezért hosszú lejáratú hitelt nem is fognak neki adni már soha többé... ennyit arról, hogy a látszólag ártatlan adatok milyen módon tudják hazabaszni a user életét.
  • gosub #8
    Ha így jársz el akkor nem lennék a helyedben mikor Pinokkió visszaül a hatalomba!
  • arty #7
    akkor én most csinálok egy fészbuk profilt és felveszem az orbánráhelt, a vajnabácsit meg a mészároslőrincet isminek, ingyenhitelér'
  • Cat #6
    Nyilván ez csak egy tényező lesz a több tucatnyi figyelembe vehető dolog közül, és csakis önkéntesen lehet figyelembe venni. Egy lehetőség lesz, amibe ha beleegyezik az ember olcsóbb a hitele.
  • Skylake #5
    Nagyon helyes! Remélem minél előbb bevezetésre kerül Európában és különösen Magyarországon! Sőt, úgy gondolom, hogy ez a kezdeményezés jelentős kibővítésre szorul, hiszen mint azt tudjuk, a Facebook minden országban a társadalmi kapcsolathálózatok létező leghitelesebb és legmagasabb szintű regisztrációs felülete! Amint az jól ismert, e csodálatos találmány segítségével emberek regisztrálhatják egymást korlátlanul „ismerősként” ahol az ismerőség valódi tartalma nem jelent semmi olyasmit, amelyet e szó régi, mára elavult értelmezése jelent!

    Úgy gondolom, hogy tekintettel a Facebook mindent átfogó, fent példázott relevanciájára, illetve arra, hogy mennyire nagyon releváns és helyes egy gazdasági társaság kezébe olyan hatalmi eszközöket adni, amelyek korábban elavult adatvédelmi szabályok bástyáztak körül –bővíteni kell a fenti, még csak koncepcióban lévő hatáskört! Nem szabad megállni annál, hogy csupán a banki hitelképességben emeljük elsődleges döntési, és ez által hatalmi tényezővé a Facebook-ot! A következő területeken is haladéktalanul és maradéktalanul be kell vezetni a profilírozásból adódó társadalmi előnyöket:

    1. Mindenfajta társadalombiztosítás: az egyén által fizetendő társadalmbiztosítási járulék szintje, és a befizetett járulékért kapott orvosi ellátás mértéke, munkanélküli segély, gyermekgondozási díj és minden egyéb ilyen típusú járulék egyéni mértékének maghatározásában a Facebook ismerősök meghatározott tényezői legyenek lényegesek! Akinek például sok az alacsony státuszú ismerőse, annak eleve kevesebb támogatást kell adni, hiszen úgy is csak elveri! Ha az ismerősök közül sokan szórakoznak, akkor lehet növelni az adott személy által fizetendő TB járulék mértékét, azon az alapon, hogy bizonyára ő is önpusztító életmódot folytat, ahol a szesz, a dohányárú, és a drogok nagymértékben ott vannak. Rengeteg ilyen értékelési modell készíthető, és kell is hogy készüljön! Éljen a meritokrácia: mindenki érdemei szerint kapja amit érdemel érdemei szerint – és éljen a legnagyobb haszonelvűség, hiszen mindenki a legnagyobb hasznot lesz ezáltal köteles hajtani önmagáért és azért az országért, ahol él!

    2. A politikai beállítódás vizsgálatára, és ez által a társadalmi értelemben nem megfelelően gondolkodó személyek társadalmi peremre szorítására, a többség normáinak elfogadtatására nagyon fontos a Facebook által biztosított adattömeg felhasználása! A cég által lehetőséget kell biztosítani arra, hogy különböző politikai szervezetek az illető ország lakosságának politikai hozzáállását biztosító adattömeghez hozzájussanak, és ennek segítségével személy szerint, számszerű skálákon, személyekre időben maximálisan érvényesen jellemezni tudják minden egyes személy beállítódását az adott politikai vezető szerepet betöltő párt irányába! Ez a legnagyobb létező politikai stabilitás elérést jelenti, hiszen a renitens, elhajlani készülő állampolgárokat egyénenként lehet minél korábban minél nagyobb büntetőadókkal súlytani, és kedvezményeket elvonni tőlük, ez által segítve a társadalmi béke megteremtődését az által, hogy rendre, és az adott rezsim által meghozott szabályok tökéletes betartására idomítjuk az állampolgárok tömegeit! Idomítás, ez a lényeg, ez a legszebb kifejezés, amelyet egy országáért felelős kormányon lévő politikus hallani kíván ma a XXI. század elején, Európában és Magyarországon!

    3. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a Facebook ismerősök köre alapján nem csak a hitelképességet kell vizsgálni, hanem ebből jól kalkulálható az adott személy fogyasztása, kapitalista társadalmunk működésének elsődleges és ultimate célja! Így a reklámozás és fogyasztás relevanciájának növelése elsődleges! Ezért kötelezővé kell tenni, hogy minden egyes kiskereskedelmi tranzakció során a vásárlók kizárólag Facebook-hoz kötött kiskereskedelmi azonosítójuk átadása után vásárolhatják meg az általuk kinézett termékeket – legyen ez olyan egyszerű fogyasztási cikk, mint kenyér, vagy olyan komplex, mint családiház-építés, vagy olyan orvosi jellegű, mint mondjuk egy nőgyógyászati műtét kifizetése! Ezen adattömeg feldolgozására fel kell készíteni a Facebook Corporationt, valamint teljes körű hatósági jogosultságokat kell biztosítani a cég számára ezen információk begyűjtésére, és feldolgozás után bármely igénylő szereplő, legyen az állami vagy magán, térítési díj ellenében hozzáfér az őt érdeklő releváns adattömeghez! A személyiség jogok minden formáját el kell törölni, amely megakadályozza, hogy ezen megoldás segítségével a piaci termelés és fogyasztás maximumát a nyugati társadalmak elérhessék!

    4. A Facebook Corporationt államok szintjén, és államközi szinten fel kell hatalmazni, és támogatni kell olyan technológiák létrehozására, és működtetésére, amely személyek mindenfajta élethelyzetben történő követését és élet-naplózását lehetővé teszi! Mindez elsődleges a terrorizmus elleni harc érdekében, továbbá a társadalmi stabilitás (2-es pont), illetve a társadalmi hasznosság kikényszerítése (1-es pont) és a társadalmi hasznosság gazdasági vetületének maximalizálása céljából (3-as pont). A nyugati társadalmak működése esetében el kell törölni teljes mértékben a magánélet, és a magánlétet, minden emberi cselekvésnek folyamatos ellenőrzés előtt kell történnie!

    (HINT: Ugye értetted a gúnyt, az iróniát, és azt, hogy valójában mit gondolok erről az egészről?)
  • CairoJack #4
    És akinek faxbookja sincs, az még a bankba sem mehet be? Még jó, hogy nekem soha nem kell banki hitel, és igyekszem a lehető legminimálisabbra venni a velük való kapcsolatot. Hányok a bankoktól, és a fácétól is.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2015.08.10. 10:45:46