Berta Sándor

Drágább lehet majd a hitel Facebook-profil nélkül

Akinek nem lesz profilja valamelyik közösségi portálon, az idővel könnyen hátrányba kerülhet a banki kérelmek esetén.

A pénzintézetekre egyre nagyobb nyomás nehezedik a kisebb és a nagyobb szolgáltatók részéről egyaránt, rá vannak kényszerítve a minél gyorsabb innovációra. Mint arról beszámoltunk, a technológiai fejlődés azt eredményezheti, hogy hamarosan az okostelefonokkal válthatjuk ki a bankkártyákat és az összegek kifizetéséhez elegendő lesz a készülékeket a leolvasókhoz tartani. Még valószínűbb lehet, hogy az ügyfelek a biometriai adataikkal, az ujjlenyomatukkal vagy az íriszmintájukkal fognak fizetni, hiszen a hitelkártyák és az okostelefonok bármikor elveszhetnek. Azonban a változásoknak más aspektusai is vannak, aminek bizonyára sokan nem fognak örülni.

A közösségi hálózatban lévő profilok sokat elárulnak a tulajdonosaikról, a jövő bankjai éppen ezért könnyen ilyen ellenőrizhető háttér meglétét szabhatják majd meg a hitelezés egyik feltételéül - legalábbis ezt az álláspontot képviseli Gi Fernando pénzügyi technológiai szakértő. A pénzintézetek például hozzáférést kérhetnének az ügyfeleik Facebook-profiljaihoz, hogy azok segítségével ellenőrizhessék, hogy az adott személynek milyen baráti köre van, mennyire stabilak a kapcsolatai és milyen ismeretségekkel rendelkezik. E dolgok alapján következtethetnének a bankok, hogy egy ügyfél mekkora hitelkockázatot jelent. Ha valaki - önkéntes alapon - nem engedélyezné ezt, könnyen arra a következtetésre lehet jutni, hogy valamilyen takargatnivalója van, és vele szerződni komoly hitelkockázatot jelenthet.

Gi Fernando úgy véli, hogy az együttműködésből mindkét fél profitálhat, hiszen ha az emberek kicsivel több információt adnak a pénzintézeteknek, akkor ezért cserébe sokkal több és alacsonyabb kamatköltségű hitelkonstrukciókból választhatnak majd. A közösségi oldalakon jelen nem lévők pedig egyre inkább kisebbségbe fognak szorulni. Akinek nem lesz valamilyen digitális profilja, az egyértelműen hátrányos helyzetbe kerül majd a kérvények beadásakor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #28
    Kozeli ismerosom banki risk analizissel foglalkozik...

    Ebben a cikkben emlitenek par esetet, ami negativan befolyasolja a credit score-odat hitelkartyak eseten, egy-ket pelda: Autoberlesnel debit-cardot hasznalsz (credit helyett), uj mobiltelefont vasarolsz, nem hasznalod eleget a hitelkartyat, nem fizeted meg a parkolasi birsagodat, megszuntetsz egy nem hasznalt hitelkartyat, stb...

    ps: Bar tudom, hogy csak kotozkodni akartal ;)
    Utoljára szerkesztette: Papichulo, 2015.02.16. 19:00:56
  • Sippie #27
    "Egyebkent a rossz hirem, hogy van ralatasom a banki hitelezesi folyamatokra es olyan dolgokat is figyelembe vesznek a biralatkor, hogy te azt el sem tudnad kepzelni... ha kell neked a penzuk, akkor benyeled ezt, ha nem, akkor nem fogod tudni elinditani a vallalkozasodat, vagy jobb esetben csak kesobb lesz hazad, autod, stb..."

    forrás?
  • wraithLord #26
    Nem hangzik túl jól... Bár én sosem akartam hitelt felvenni, nem is tervezem, pláne itt Magyarországon. Annak ellenére, hogy van Facebook profilom...
  • Papichulo #25
    A hitelezonek semmi köze ehhez, a hitelezonek az adós anyagi helyzetéhez, vagyoni viszonyaihoz van köze mert ez biztosítja szamara a fedezetet.

    Kiveve ha peldaul valami veszelyes hobbija vagy vegstadiumu betegsege van es hirtelen meghal az ados, igy nem tudja a bank sehogy visszazerezni a kihelyezett hitelt. Jopar ilyen rizikofaktor van.
    Egyebkent a rossz hirem, hogy van ralatasom a banki hitelezesi folyamatokra es olyan dolgokat is figyelembe vesznek a biralatkor, hogy te azt el sem tudnad kepzelni... ha kell neked a penzuk, akkor benyeled ezt, ha nem, akkor nem fogod tudni elinditani a vallalkozasodat, vagy jobb esetben csak kesobb lesz hazad, autod, stb...
  • TokraFan #24
    Életbiztosításhoz igen, bankos geciknek nem. Egyébként is keversz. Azzal érvelt a kolléga, hogy jogos megnézni a személyes profilt egy hitelezés kapcsán, mondván, te sem adsz kölcsönt olyannak, aki levágott lófejjel a nyakában mutatkozik egy fotón. Nos, ez nettó faszsag. A hitelezonek semmi köze ehhez, a hitelezonek az adós anyagi helyzetéhez, vagyoni viszonyaihoz van köze mert ez biztosítja szamara a fedezetet. Hülye bank az, aki nem ad hitelt egy jólszituált vállalkozónak csak azért, mert az Fb-n éppen Lucifert imádja.

    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2014.10.04. 04:29:30
  • IMYke2.0.0.0 #23
    Ha bombanő, és éppen rámozdul, akkor kell(ene) az a bizony csaj/feleség minden ide író hímnemű fórumozónak - ne legyetek álszentek :)
  • Papichulo #22
    ILyen alapon joguk lehet beküldeni végbéltükrözésre, nehogy véletlenül végbélproblémák miatt aztán elpatkolj idő előtt.

    Eletbiztositasnal megkovetel(het)nek orvosi vizsgalatot. Hitelnel meg bizonyos esetekben eletbiztositast. A jo hir viszont, hogy a csajod/feleseged - rajtad kivul - a kutyanak nem kell :)
  • TokraFan #21
    Baromság! Ezt a diktatórikus dumát akkor ráhúzhatod bármire. ILyen alapon joguk lehet beküldeni végbéltükrözésre, nehogy véletlenül végbélproblémák miatt aztán elpatkolj idő előtt. Vagy egy arra szakosodott "bizottság" végigkefélheti a feleségeket, mondván, meg kell nézni mennyire jó az ágyban, mert ebből az adatból valószínűsíthető a házasság stabilitása. Vagy, vizsgát kell tenned hittanból annak megállapítása végett, hogy mennyire vagy elbaszott hívő...a vakhívők hülyébbek, jobban irányíthatók...olcsóbb hitel jár, az okosabbak meg veszélyesek, ennek megfelelő intézkedéssel. Gondolkozz már ember.
  • TokraFan #20
    Dugják fel maguknak! Ezek miatt a mocsok Big Brotherek miatt biztos nem lesz közösségi profilom. Idióták...A csajomat nem akarják megdugni tesztelésképpen, hogy megtudják, mennyire stabil párkapcsolatban élek?
  • Ender Wiggin #19
    nem hinném, hogy a kölcsönt visszafietők aránya szignifikánssal nagyobb lenne az FB generáció tagjai között, a 20-30 évvel ezelőtti számítógép mentes világban törlesztőkhöz képest.