Berta Sándor

Miniatűr kémkamerák londoni ATM-ekben

A londoni rendőrség rövid idő alatt több miniatűr kamerát is felfedezett a helyi bankautomatákban. Az eszközök beszerelésével a bűnözők kiolvashatták az adott pénzkiadó berendezéseket használó személyek PIN-kódjait, a rendőrség ezért figyelmeztette a lakosságot.

Az elmúlt héten több helyen - Preston, Leyland, Bamber Bridge - összesen négy esetben fedeztek fel miniatűr kamerákat az ATM-ekben. A készülékeket álpanelek mögé integrálták, azokat a bűnözők helyezték el a bankautomatákban. Az egyes kamerák kívülről gyakorlatilag láthatatlanok voltak.

A rendőrség számos felvételt nyilvánosságra hozott, többek között a Facebookon is és azokon kiválóan látható a manipulált kártyahely, amelyen keresztül a behelyezett bank- vagy hitelkártyák adatait is nagy valószínűséggel le lehetett másolni. A megszerzett PIN-kódokkal és kártyainformációkkal a bűnözők könnyedén leemelhettek különböző összegeket az ügyfelek banki folyószámláiról.


Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a manipulációért ki a felelős és a londoni rendőrség azt sem árulta el, hogy őrizetbe vettek-e valakit az ismertté vált esetek miatt. A nyomozók mindenesetre azt tanácsolták az embereknek, hogy minden gyanús dologra figyeljenek fel és ha kétségek merülnének fel bennünk, akkor azonnal tájékoztassák a rendőrséget. Különösen az ATM-ek billentyűzetére és kártyahelyeire érdemes figyelni, s gyakran apróságok utalnak a manipulációra. Ilyen lehet például, ha valaki ragasztót fedez fel a berendezéseken, emellett hasznos lehet a PIN-kód megadásakor a billentyűzet eltakarása. Amennyiben pedig valaki észleli, hogy pénzt vettek le a számlájáról, akkor azonnal le kell tiltatni a bank- vagy a hitelkártyát.

Matt Clarke, a rendőrség szóvivője közölte, hogy a londoni bankautomaták nagy része biztonságos, de a bűnözők rendszeresen megpróbálják manipulálni a berendezéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #4
    Ha elég paranoiás vagy leragasztod ezeket. :)
  • AgentKis #3
    Az a baj, hogy még "sok" is. Az interneten jó néhány helyen elég a kártya 2 oldalán lévő adatok (kártyaszám, név, érvényesség, és az ellenőrző szám, a másik oldalon) ismerete a vásárláshoz. Ezeket egy kamera simán lelopja... ;-)
  • duke #2
    Jo otlet ez az alpaneles meggoldas, de azert a pin kod megszerzese meg keves.