Berta Sándor

Nem hisz a virtuális pénzekben a Société Générale vezetője

Napjainkra már a bankok is megértették, hogy változtatniuk kell és a saját üzleti modelljeik is megkérdőjeleződtek.

"A kérdés igazából az, hogy mit nevezünk banki tevékenységnek. Az emberek többsége ezt a kifejezést a fizetéssel köti össze, de annál sokkal többről van szó, például a hitelekről vagy a megtakarítások lekötéséről, befektetéséről. A pénzügyi technikai vállalkozások nagyon erősek a fizetés tekintetében, de a megtakarítások esetében, a hitelek biztosításakor vagy a nagy pénzügyi átutalásoknál nem hiszem, hogy labdába rúghatnak majd" - jelentette ki Frédéric Oudéa, a Société Générale francia bank vezérigazgatója.

Európa hatodik legnagyobb bankjának vezetője szerint a bankoknak drasztikusan meg kell változtatniuk az üzleti modelljeiket, elsősorban a végfelhasználók esetében. A pénzintézeteknek másképp kell gondolkodniuk: az emberek valós idejű szolgáltatást akarnak alacsonyabb költségek mellett. Egyre kevesebb alkalommal mennek el a bankfiókokba, egyre jobban automatizálni kell a banki folyamatokat és át kell vizsgálni a pénzügyi IT-rendszereket. Ez utóbbi már folyamatban van. A hiteleket például már online folyósítják és ennél még több is várható: a fintech vállalkozások lehetővé teszik a számukra, hogy új technológiákat próbáljanak ki és integráljanak.

"A fiatal vállalatok a szememben többek partnereknél. Nyitott stratégiánk hátterében az áll, hogy a jó innovációs környezeteknek számító városokban jelen akarunk lenni. Ezeken a településeken olyan startupokat keresünk, amelyekkel együtt dolgozhatunk. Ennek formái lehetnek partnerségek vagy befektetések bizonyos vállalkozásokba. Így szeretnénk új szolgáltatásokat kínálni az ügyfeleinknek és új technológiákat kifejleszteni. Világszerte vannak innovációs központjaink, ezek közé tartozik Párizsban a Le Plateau, a dakari Afrika Innovációs Laboratórium és a Catalyst, amely egy indiai startupsegítő program."


"Pénzügyi technikai területen is befektetünk, például a Boursorama nevű online banki tevékenységet végző leányvállalatunk megvásárolt egy vezető francia pénzügyi technikai céget. A Fiduceo technológián keresztül különböző bankszámlák köthetők össze. Ez a szolgáltatás immár mindegyik márkánk esetében elérhető. Emellett befektettünk a Tagpay nevű francia pénzügyi technikai vállalkozásba is, amely elektronikus pénztárca a bankszámlával nem rendelkező emberek számára."

Frédéric Oudéa elképzelhetőnek tartotta, hogy valamikor lesz a bankszektorban is egy Apple típusú konszern. Ugyanakkor bőven van tér az új üzleti modellek számára. Az egyik ilyen lehetőség az online banki tevékenység. A Boursorama nagyon gyorsan növekszik és már egymillió ügyfele van, 2020-ra pedig már kétmillió ügyféllel számolnak. A banknak van egy különleges innovációs csapata, amelyet kiválasztott szakértők támogatnak. Ez a csapat lehetséges partnereket keres. Párizsban és Londonban is ott vannak, most Berlinben jelentek meg, és olyan témákkal foglalkoznak, mint a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a Big Data vagy az új technológiák.

"Hamarosan az embereknek nem lesz saját gépkocsijuk és minden autógyártó szerint a járművek egytizede tíz év múlva már vezető nélkül fog közlekedni. Ezért olyan valakire lesz szükség, aki mindezt képes lesz megszervezni. Mi tudjuk, hogy ez miként működik, mert már nagy autóflottáink vannak. Ezen a különleges területen nagyon érdekesek az új technikák. Ettől eltekintve a pénzügyi technikai ágazatra összpontosítunk. Nem hiszem például, hogy a virtuális fizetőeszközöknek van jövőjük. A névtelenség miatt probléma van a területettel, megnehezíti a pénzmosás és a terrorizmus elleni harcot vagy az adócsalások elleni nyomozásokat. Alapvető kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy a hatóságok felvállalják-e a kockázatokat és engedélyezik a rendszert. Ennek oka, hogy a pénzügypolitika a kormányok alapvető fontosságú eszköze" - hangsúlyozta a Société Générale vezérigazgatója.

Májusban Carl-Ludwig Thiele, a Német Szövetségi Bank elnökségi tagja közölte, hogy minden polgár, aki a megtakarításait bitcoinba fekteti be, számoljon az extrém árfolyam-ingadozásokkal, és aki ennek ellenére úgy gondolja, hogy a virtuális pénz van olyan stabil és biztonságos, mint az euró vagy a dollár, az hozza meg a döntését, de azért később saját magának kell a felelősséget viselnie. Az elnökségi tag kifejtette azt is, hogy bármennyire instabil árfolyamú a bitcoin, nem lát okot a fizetőeszközként való betiltására vagy betiltatására. Szerinte a virtuális pénz nem jelent fenyegetést a pénzügyi rendszerre sem. Az Európai Unió Bírósága 2015 októberében pénznek ismerte el a bitcoint. A testület határozata szerint a bitcoinnal végzett ügyletekre a törvényes fizetőeszközöket érintő szabályozások vonatkoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #12
  A poloniex például el sem fogad hagyományos pénzt, hanem csak USD tethert (blokkban tárolt usdt)

  A Bitcoin leginkább az aranyhoz hasonlít, csak jobban kezelhető.
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2017.06.28. 14:25:30
 • zola2000 #11
  Na igen, így csak jó befektetésnek jók.

  Van olyan is, aminek fix az árfolyama: USD/eur/yen tether.
 • bdzsana #10
  "Mielőtt bárki bármit kommentelne, olvassa el mi az a blokklánc alapú technológia, mit tudnak az ethereum alapú okosszerződések, mire képes a litecoin lighting network, és segwit.

  Most próbáljon a világ másik felére hagyományos pénzt utalni, mennyi idő és mennyi költség is az?"

  Tök jó, hogy az utalás gyors csak éppen jelenleg arra nem lehet használni amire egyáltalán a pénzt kitalálták. Meghirdeted az autód x Eth-ért. Mire felkelsz másnap már lehet 20%-ot csökkent vagy nőtt az Eth értéke.
  Egyszerűen nem lehet beárazni ezekkel a termékeket még pár nap erejére sem annyi instabil az árfolyamuk.
 • felemelő #9
  Ha bankár lennék én is tartanák a Bitcointól (példának)... és azt mondanám minek az.
  Pont az az előnye, ami miatt az államok és a bankok nem szeretik.
  Nincs fölöttük az államnak vagy a bankoknak hatalma.
 • Vanek úr #8
  Nem a fejlődés irányát látta meg, hanem a befektetési lehetőséget. Ugyanígy tudni kell azt is, hogy mikor kell kilépni egy ilyen üzletből (nem csak azt, mikor kell belépni). Mert amilyen gyorsan felfut, olyan gyorsan vissza is eshet.
 • zola2000 #7
  Mielőtt bárki bármit kommentelne, olvassa el mi az a blokklánc alapú technológia, mit tudnak az ethereum alapú okosszerződések, mire képes a litecoin lighting network, és segwit.

  Most próbáljon a világ másik felére hagyományos pénzt utalni, mennyi idő és mennyi költség is az?
 • globint #6
  Tanultam, hogy valamikor nem hittek a papírpénzben.
  Ma nem hisznek a digitális pénzben, miközben lényegében már azt használjuk.
  Kártyát adunk, ami digitálisan pénzt jelent.
  Az IBM sem hitt a PC-ben.
  Volt már egy két tévedés az elmúlt pár évezredben.
  Ma olvastam egy amerikai srácról, aki 12 évesen jól bevásárolt a BITCOIN-ból, 12$/darab áron, most elég szépen van neki a vagyona. Persze ő nem okos volt, hanem meglátta a fejlődés irányát.
 • cylontoaster #5
  Miért ne? Milyen feltételnek nem felel meg, ami ehhez kéne?
 • hungi #4
  ne hivjunk mar biteket pénzügyi alternativáknak...
 • nlght #3
  Köszönjük szépen a kamatos kamatot, enélkül nehezen lett volna elérhető, hogy min. 6-szor annyi adósság legyen a világban, mint amennyi vagyon létezik (kb. 5 évvel ezelőtti adat)