Berta Sándor

Az idén tőzsdére mehet a Spotify

A zenei szolgáltató a konkurenseinél jóval gyorsabban növekszik, de a nagy pénzek besöprése előtt még egy kiadóval meg kell állapodniuk.

A mostani mérföldkövet azután sikerült elérni, hogy a stockholmi cég mindössze négy hónap alatt 10 millióval növelte az előfizetői számát. A társaságnak már összesen 160 milliós felhasználói tábora van. Ezzel a Spotify növelni tudta a konkurenseivel szembeni előnyét, a legnagyobb vetélytársa továbbra is az Apple.

A The Financial Times azt szerint a stream-szolgáltató az esztendő utolsó negyedévében megjelenhet a tőzsdén. Nem a megszokott elsődleges részvénykibocsátásra kell gondolni, hanem egy viszonylag szokatlan modell, az úgynevezett közvetlen elhelyezés keretében. Ez azt jelenti az eddigi részvénytulajdonosok - az új papírok kiadásával kapcsolatos megszokott eljárásokat és a kezdő ár megadását elkerülve - egyszerűen eladhatják majd az értékpapírjaikat a New York-i tőzsdén. Amennyiben ez megtörténik, úgy a Spotify komoly összeget takaríthat meg.

Van azonban egy komoly probléma. A Spotify a Warner Music kiadón kívül mindegyik nagy zenei konszernnel kötött már új hosszú távú együttműködési és licencmegállapodást. Ezt még mindenképpen meg kellene kötni a Warner Music képviselőivel is ahhoz, hogy megvalósulhasson a tőzsdei megjelenés. A Spotify nemrég módosította a Universal Music kiadóval aláírt megállapodását, melynek legfontosabb eleme, hogy a jövőben csak az úgynevezett prémiumtagok kapják meg a megjelenés utáni első hetekben az új zenei albumokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dzsagon #1
    ez meg mire való?