Berta Sándor

Spotify-blokád az amerikai képviselőházban

Az amerikai képviselőház mind a honatyáknak, mind a munkatársainak megtiltotta a zenei streamszolgáltató használatát. A döntés ellen nem csak a cég tiltakozott, hanem az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) vezetője is.

A blokád oka, hogy az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusában tilos használni a fájlcserélő technológiákat. Ugyan maga a Spotify nem minősül a klasszikus értelemben vett P2P-technológiának, de a szolgáltató ilyen megoldások alapján működik. A döntésnek persze nem örültek a vállalat képviselői, szomorúnak nevezték, hogy néhány bürokrata megakadályozhatja azt, hogy az USA politikai vezetői zenét hallgassanak. A Spotify szóvivője hozzátette: a választási kampányban mind Barack Obama, mind a republikánus kihívója a választópolgárokkal való kapcsolattartásra használta a platformot. Mindenesetre remélik, hogy a képviselőház belátja, hogy hibázott és hamarosan feloldják a blokkolást.

A döntést egyébként meglepő módon az amerikai zeneipar jogait védő RIAA is élesen támadta. Cary Sherman, a szervezet első embere a képviselőház vezetőinek írt levelében a letiltás azonnali feloldását követelte és közölte: a szolgáltatás biztonságos és hozzájárul ahhoz is, hogy az Amerikai Egyesült Államokban elterjedjenek a legális zenei ajánlatok.

A Techdirt ugyanakkor rávilágított arra, hogy az ügyben az RIAA nem teljesen ártatlan, mert a tavalyi kongresszusi meghallgatások során egyetlen alkalmat sem hagytak ki annak bemutatására, hogy a fájlcserélő technológiák mennyire bűnös dolgok. Sőt, a szervezet a Napster, a Kazaa és más platformok elleni harcban folyamatosan azzal érvelt, hogy ezek az oldalak az Amerikai Egyesült Államok nemzetbiztonságát veszélyeztetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ayma #1
    Azért a fagyi kicsit visszanyalt. Bár gyanúsabb, hogy a háttérben meghúzódó lobbiról van szó, csak az értelmét mi még - vagy soha - nem látjuk.