Berta Sándor

Erősödő Facebook - Spotify együttműködés

A jövőben könnyebben hallgathatnak majd dalokat online a világ legnépszerűbb közösségi portáljának tagjai. Két héten belül elindulhat a Facebook és a Spotify közös zeneszolgáltatása.

A Forbes magazin arról számolt be, hogy az új ajánlat akár két héten belül elérhetővé válhat. A Facebook rendszerében meg fog jelenni egy Spotify-szimbólum, amelyre kattintva a felhasználók akár egyedül, akár ismerőseikkel megosztva hallgathatják majd meg a nekik tetsző zeneszámokat. A Spotify jelenleg Svédországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Finnországban, Spanyolországban, Norvégiában, Finnországban és Hollandiában elérhető.

Az együttműködés mindkét félnek hasznos lehet. A Facebook megerősítheti piacvezető pozícióját a közösségi portálok piacán, újabb tagokat szerezhet és megvalósíthatja a régi álmát, hogy ne csak egy egyszerű közösségi oldal legyen, hanem egy sokoldalú online kommunikációs és szórakoztató platform, amely egyre több tartalmat tesz elérhetővé a tagjai számára. A Spotify pedig egy komoly támogatót szerez, ezzel biztosítja a jövőjét és további bevételekre tehet szert. A szolgáltatásnak jelenleg több mint egymillió tagja van, akik összesen 13 millió dal közül válogathatnak, lejátszási listákat készíthetnek és ezeket megoszthatják az ismerőseikkel.

A Facebook Music munkacímen futó rendszer tesztelése már jelenleg is zajlik. (Egyelőre nem tisztázott, hogy ez lesz-e a szolgáltatás végleges neve, felmerült ugyanis a Spotify on Facebook elnevezés is.) A közösségi portál látogatói nem csak a zenéket hallgathatják majd meg együtt, hanem eközben a véleményüket is megoszthatják egymással. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója mindenesetre már jelezte, hogy őt meggyőzte a zenei szolgáltatás.

Az együttműködésnek köszönhetően a Spotify várhatóan könnyebben beléphet az amerikai és a német piacra, s felgyorsulhatnak a négy nagy zenei kiadóval folytatott licenctárgyalásai. A szolgáltatás ingyenesen is használható, de ebben az esetben egy személy havonta legfeljebb 10 órányi zenét hallgathat meg. Aki szeretné, az a neki tetsző dalokat átalánydíj fizetése mellett akár le is töltheti. Ha a kooperáció megvalósul, akkor az Apple és az Amazon egy rendkívül komoly konkurenst kap, s a Facebook a zenei piacon is meghatározó szereplővé válhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rágógumi #8
    nem rossz csak hozzák be Mo-ra is.
  • G_ArchAngel #7
    Igen, annyi köze van a Youtubehoz, hogy platós Scaniának a McLaren F1-hez: van kereke.
  • G_ArchAngel #6
    Azért mert nem ingyenes. A Spotify nem torrent oldal, hanem szolgáltató.
    Havi 5 GBP-ért korlátlanul hallgathatom, igaz angol kártyával kell fizetnem, de Magyarországon is elérhető.

    Itt vannak a csomagok.
    Havi 10 GBP-ért már 3333 dal tölthető le offline módban desktopra és mobilra. Tehát egy CD áráért majdnem 300 CD-nyi tartalom.
  • PrisonMan #5
    Nincs új a nap alatt :)
  • Omicron #4
    Azért ez túl szép hogy igaz legyen, valljuk be:)
  • viasz #3
    Hmm... Valamit nagyon elnéztem a számokkal :D
    Napi 20perccel már elég halottnak tűnik az ötlet...

    Böngészel, találsz, kirakod üzenőfalra. Ez valahonnan ismerős... Igeeen jútub. Avval pont ugyanezt tudod csinálni, csak még kép(klipp) is van a zenéhez.
  • PrisonMan #2
    "egy személy havonta legfeljebb 10 órányi zenét hallgathat meg"

    Napi 20 perc ingyen zene. Én úgy tudom elképzelni, hogy a sok millió szám közül keresel facebookon, meghallgatod, kiteszed üzenőfaladra.
  • viasz #1
    Napi 3 óra ingyen zene? Talán lehet belőle valami. Bár kérdés, milyen és mennyi zene közül lehet válogatni. Mondjuk nem tudom elképzelni, hogy szólok a haveroknak, hogy gyertek már fészbukra, hallgassuk meg együtt ezt a zenét. Kivéve, ha valamelyikőnk működhet, mint dj., és mixel nekünk pár jó számot.