Berta Sándor

Tisztában lesznek a filmkészítők a nézők reakcióival

A Disney a közönség reakcióit figyeli arcszkennerekkel.

Vajon egy filmjelenet megtekintésekor a nézők félnek vagy nevetnek? A rendezők hamarosan pontosan tisztában lesznek azzal, hogy az általuk megálmodott jelenetek milyen hatással vannak az emberekre. Mindezt a Disney által kifejlesztett új technika teszi lehetővé a számukra. Az úgynevezett factorized variational autoencoder (FVAE) nem csupán megfigyeli, de elemzi is az arcokat.

A társaság megbízta tudósok egy csoportját annak kiderítésével, hogy miként reagál egy mozi közönsége a különböző filmjelenetekre. Mindezt arcszkennerek segítségével érik el. A készülékek az alkotások teljes ideje alatt figyelhetik a felhasználók reakcióit. Körülbelül 10 percnyi tanulóidő után a kapcsolódó, gépi tanulást is használó szoftver képes meghatározni, hogy egy néző mosolygott vagy nevetett valamin. Még fontosabb, hogy az érzékelt kifejezéseket összekapcsolja az egyes jelenetekkel.

A Disney technikusai 9 moziban összesen 150 filmen tesztelték a pontosságot. A reakciókat négy infravörös kamerával rögzítették. A kifejlesztett rendszert önkéntesek segítségével elemezték, a folyamat során 3179 néző összesen 16 millió reakcióját jegyezték fel. Peter Carr, a Disney Research munkatársa és a tudóscsoport tagja közölte, hogy ez túl sok adat ahhoz, hogy emberek elemezhessék ki azokat, ezen a ponton lép be a technika. Markus Gross, a Disney Research alelnöke kijelentette, hogy mindannyian szinte megfulladunk az adatokban, éppen ezért fontos, hogy olyan technikát fejlesszenek ki, amely automatikusan felismerik a mintákat. A kutatásaik azt mutatták, hogy a gépi tanulási technikák, amelyek neurális hálózatokat használnak és amelyek forradalmasították a mesterséges intelligencia területét, képesek hatékonyan csökkenteni az adatokat, miközben mintákat rögzítenek.

A kifejlesztett mintafelismerő algoritmus nem csak arcokra alkalmazható, hanem bármilyen objektumcsoport időbeli adatsorára, például egy erdő fáinak hajladozására méretüktől és a szélerősségtől függően, ami utána realisztikusabb animációkhoz vezethet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xido #2
    Aztán a tesztvetítés meg a sajtóvetítés mire való?..oda is emberek ülnek be jó esetben,nem pedig részlet-elemző kötekedő kritikusok :)
  • barret #1
    Tudok jobbat:) Aki mozizni akar,az egy rutinműtéttel az agyába ültettet egy mikrochipet!(mozi ár tartalmazza a költségeket) Ez a mikrochip bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál a
    központi számítógéppel. Az agyban lezajló összes változást el tudja küldeni a központnak.