Berta Sándor

Egyesíthető a szépség és a technológia

Egy kutató olyan technológiákat fejleszt ki, amelyek a test részeként működnek.

Katia Vega, az MIT Media Lab munkatársa az emberi szervezetet interaktív platformmá akarja varázsolni. Szerinte így sokkal inkább önmagunk maradhatunk, mintha valamit a testünkön hordanánk. Meggyőződése, hogy egyesíthető a szépség és a technológia, projektjeit gyűjtőnéven úgy is hívja, hogy Beauty Technology. Vega többek között olyan hajhosszabbításokat készít, amelyekkel vészhelyzetben segítséget lehet hívni és olyan különleges tetoválásokat, amelyek a cukorbetegeknek segítenek abban, hogy a cukorszintjüket folyamatosan figyelemmel kísérhessék.

"A szépségtechnológia integrálja az elektronikát a kozmetikába, így az alkalmazhatóvá válik közvetlenül a bőrön, a körmökön vagy a hajban, s ezáltal a test felülete egy interaktív platform lesz. Képzeljük el, hogy olyan hajunk van, amelyet ha végigsimítunk, akkor üzenetet küld, vagy olyan chipekkel ellátott körmeink, amelyekkel kinyithatók az ajtók. A testünk egy olyan eszközzé válik, amely más eszközökhöz kapcsolódik. Ez a viselhető technológia új korszakát jelenti."


A mű- vagy befestett köröm a szépségen túl elektronikus funkciót is kaphat

"A kozmetika régóta létezik. Nekem is van vörös rúzsom, az anyukámnak és a nagymamámnak is, de a funkciója évtizedek óta változatlan. Én a kozmetikának új funkciót adok azáltal, hogy interaktívvá teszem. A technológia pedig egyre közelebb kerül a testünkhöz. Nemrég még csupán laptopjaink és okostelefonjaink voltak, de ma már számos olyan kiegészítő eszköz létezik, amelyeket integrálnunk kell, ilyenek például az okosórák és a fitneszeszközök. Ezek a megoldások nem képezik részét a szervezetünknek, hanem minden egyes nap fel kell vennünk őket. De mi van akkor, ha egy ruhához másfajta stílusú eszközt akarunk felvenni? Ez nem megy, viszont a testünk mindig ugyanolyan marad. Amennyiben tehát a technológiát a testfelületünkre toljuk át, akkor önmagunk maradhatunk és egyúttal az összes ilyen technológiát is használhatjuk. A technika természetesebb és emberibb lehet. A kérdés az, hogyan lehet elrejteni a technikát úgy, hogy valaki csinos maradjon (vagy olyan amilyen akar), de egyúttal új típusú képességekre is szert tegyen" - jelentette ki Katia Vega.

A tervező úgy véli, hogy ezeket a dolgokat nem csupán a nők, hanem a férfiak is használni fogják. Ma már a férfiak is egyre több kozmetikumot használnak, kezdve a borotválkozás előtti és utáni szerektől, a hajzseléken át az izzadásgátlókig. Ugyanakkor Vega szeretne kifejezetten a nőknek is megalkotni technológiákat, mert most a legtöbb műszaki eszköz a férfiakat célozza, és ezek kifejezetten maszkulin kinézetűek.


A vércukorszint befolyásolhatja egy tetoválás színét

Azonban a projekteknél nem csupán a nemiségről vagy a formákról van szó, hiszen ott van például a The Dermal Abyss, a MIT Media Lab és a Harvard Medical School közös programja, amely az interaktív tetoválásokban rejlő lehetőségekre világít rá. Az alapötlet szerint maga az emberi bőr lesz a kijelző, és az a bioadatoktól függően változtatja a színét. Amennyiben valaki cukorbeteg, csupán tetoválásának színe alapján tudhatja a vércukorszintjét, így nincs szükség különböző hagyományos tesztekre.


A tetováláshoz a Dermal Abyss Ink nevű tintát alkalmazzák, amely a pH-szintet, valamint a nátrium- és a cukorértéket mérő bioszenzorokat tartalmaz. Amennyiben a pH-érték nő, a tetoválás lila színű lesz, a nátriumszint változásakor zöld, míg a cukorérték növekedésekor barna. A tintát eddig csak disznóbőrön tesztelték, amely hasonlít az emberi bőrre, azaz még számos tesztre van szükség a végleges alkalmazásig. Az viszont meglepte Vegát, hogy milyen sokan akarják használni a technológiát és mindez azt is megmutatta, hogy milyen lehetőségei vannak a biotechnológiának.

"Nem kizárólag egészségügyi vonatkozású projektekkel akarok foglalkozni. Az egészség jó kiindulópont, de valójában olyan területekről van szó, mint az életmód, a divat, a művészet vagy a biztonság. A szépségtechnológiában azt szeretem, hogy nem alkalmazásokat fejlesztek ki, hanem technológiákat, amelyekhez számos felhasználási mód tartozik. A hajhosszabbítások esetén például egy gépi tanulási algoritmus érzékeli a különböző érintéseket és azok között különbséget is tud tenni. Üzenet küldhető egy barátnak vagy egy olyan személynek, aki hiányzik, de készíthető szelfi is, miként vészhelyzet esetén a rendőrség is értesíthető. A technológia gyönyörű, stílusos és játékos is lehet, éppúgy, ahogyan mi, emberek is" - hangsúlyozta a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • norbre #3

    +1
    Sosem értettem hogy ezt hogy találhatják szépnek a csajok
  • coyote55 #2
    Lehet, hogy nem szép, de mosogatáshoz, egyéb házimunkához kifejezetten ajánlott ;)
  • TokraFan #1
    A műköröm szép? Menekülök, ha meglátom...