Berta Sándor

Összekötné az emberi agyat a számítógéppel Elon Musk

A menedzser egy új vállalkozást is létrehozott a terület kutatására.

Elon Musk, a Tesla autógyártó és a SpaceX űrkutatási cég vezetője tavaly egy konferencián beszélt először arról, hogy az emberi agyat közvetlenül össze akarja kapcsolni a számítógéppel és ez egy fontos jövőbeli technológia lehet. Az üzletember azt az álláspontot képviselte, hogy egy ilyen megoldásnak köszönhetően az emberek lépést tarthatnának a mesterséges intelligenciával. Akkor ez a felvetés egy excentrikus milliárdos fantazmagóriájának tűnt, de mostanra kiderült, hogy Musk új vállalata valóban ezen a területen dolgozik.

A The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a menedzser és munkatársai azt vizsgálják, hogy miképpen lehet összekötni az emberi agyat és a számítógépet. Az üzletember létrehozta a Neuralink nevű társaságot, amely a kapcsolathoz szükséges megfelelő elektródákat akarja kifejleszteni.

A milliárdos tavaly még "az emberi agykéreghez kapcsolódó közvetlen interfészről" beszélt. A Neuralinket alapító csapat egyik tagja megerősítette, hogy a projektben valóban részt vesz Elon Musk is, ugyanakkor a vállalkozás még "embrió" szakaszban van. A céget tavaly júliusban jegyezték be Kaliforniában kifejezetten egészségügyi kutatási célokra. Felmerült, hogy a vállalatba befektet Peter Thiel milliárdos is, akivel Musk még közösen megalapította a PayPalt és aki Donald Trump elnök támogatójának számít.

A végső cél egy koponyán belüli chip vagy hasonló elektronikus eszköz, mely javítja a memóriánkat vagy akár felgyorsítja a másokkal történő kommunikációt. Persze jelenleg mindez lehetetlen, csak egy a sci-fi regényekből származó álom. Az agyra kötött elektródák jelenleg még csak a Parkinson-kór és az epilepszia okozta hatások csökkentésére képesek, de ezek is éppen hogy csak átlépték a kisérleti fázist. Az aggyal való munka olyannyira nehéz és veszélyes, hogy még a világ vezető kutatói is elismerik, hogy nincsenek meg sem a szükséges eszközeink, sem a tudásunk a szerv működéséről, és nem tudjuk baj esetén hogyan kellene kijavítani azt.

Tehát az egészséges agy fejlesztése még nagyon messze van, mert a koponyán belüli beavatkozások extrém veszélyesek, és általában csak utolsó lehetőségként merül fel az alkalmazásuk. Súlyos betegség nélkül a közeljövőben biztosan nem lesz senkiben "agychip". Musk abban reménykedik, ha elég pénz és tehetséges elme érkezik a területre, akkor olyan áttörés érhető el, ami a hagyományos kutatóintézeteknek még évekbe telne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #14
    A Death Star Company megalapítása és a halálcsillag megépítése csak a jövő héten lesz bejelentve.
  • Kara kán #13
    „előbb meg kellene érteni az emberi agy működését”
    Fontos kérdés, de nem vagyok meggyőződve ennek szükségességéről. De lehet, hogy csak ellenkezni akarok. :-)
  • Macropus Rufus #12
    "Ki és miért engedett ki a ketrecedből? Direkt vagy ennyire korlátolt, vagy segítenek benne?"
    ne nyomd full-ba a kretént, nem áll jól.

    "Ez szerinted hülyeség: http://index.hu/tech/2017/03/29/gondolataival_mozgatja_vegtagjait_egy_lebenult_ferfi/ ?
    Nem beszélve a többi előnyről, a hálózatra kötött agy végtelen információtengerhez való hozzáféréséről. A hagyományos értelembe vett iskola is megszűnhet, ha elég fejlett lesz az interfész."
    hát akkor hajrá. A gond akkor lesz amikor a zsaroló vírus az emlékeidet és az "énedet" fogja levédeni... :p
    mert naiv gondolat azt feltételezni, hogy ezt a technológiát nem fogják rosszra használni. Annyi lesz a különbség, hogy a követő süti nem a böngészőben lesz hanem az agyban. A reklámok nem vizuálisan fognak megjelenni, hanem egy érzet fogmájában a fejben, hogy neked most valamiért rohadtul meg kell venned azt a kaját/innivalót/autót/stb... Ez az igazi fogyasztói társadalom. Akkor veszel és azt amit és amikor a marketingesek akarják. :p
    Ezért írtam, hogy marhaság. Az 5let jó. De ne legyünk naivok, ebből sem mi fogunk profitálni.
  • Skylake #11
    Óóó, azért ne pörögjünk rá ennyire a témára. Nyilván e projekt esetében is a piaci szereplők ugranának a témára, és tömnék meg Musk-ot zsével. Tényleg, minden vágyam a jövőben a létező legpontosabban targetált gondolat-reklámokat kapni, egyenesen a Google-tól, meg a Facebook-tól, hogy csak a két fő monopolohelyzet felé törekvő zabálógépet említsem. És persze ott lesz az összes third party szereplő is a piacról, akiket boldogan adblockolunk. Meg a haverok,akiket biztos nem akarunk a gondolataink közelébe engedni, az előzőek mellett, a helyi adóhivataltól kezdve az NSA-ig. Ja, és persze a kiberbűnözők és hackerek nyilván. William Gibson Neurománca élőben azért nem annyira lesz jó, mint scifiként olvasgatni.

    De marha messze vagyunk ettől. Ez pont olyan gondolat, mint amikor az atom volt a sláger, az 50-es években, akkor valamelyik nagyeszű kitalálta, hogy atomrobbantásokkal létesítünk tavakat a Szaharában. Ma jót röhögünk ezen. Na ennek az ötletnek, és az ilyen ötleteknek a döntő többsége pont ilyen. Például ez is:

    http://www.cloudsao.com/ANALEMMA-TOWER

    (Mehet cikknek, drága SG, garantált flamebait. Igen, a tipp két üveg alföldi vörös, meg egy kétdekás brandy lesz.)
  • wraithLord #10
    A látóideg az pont a központi idegrendszer része, mivel az agy része... ahogy a retina is.
  • scavengario #9
    Ki és miért engedett ki a ketrecedből? Direkt vagy ennyire korlátolt, vagy segítenek benne?
    Ez szerinted hülyeség: http://index.hu/tech/2017/03/29/gondolataival_mozgatja_vegtagjait_egy_lebenult_ferfi/ ?
    Nem beszélve a többi előnyről, a hálózatra kötött agy végtelen információtengerhez való hozzáféréséről. A hagyományos értelembe vett iskola is megszűnhet, ha elég fejlett lesz az interfész.
  • Macropus Rufus #8
    "Összekötné az emberi agyat a számítógéppel"
    ez egy jó nagy hülyeség.
  • kvp #7
    A hagyomanyos fem/szilicium alapu elektrodak nem valnak be hosszu tavon, vagy az idegeket karositjak vagy kiloki oket a szerverezet. A muanyag felvezeto elektrodak nem eleg tartosak, teljesen bio kompaitibilis szerves elektroda pedig jelenleg nem letezik.

    Ha ilyen lesz majd egyszer, akkor lehet azon gondolkozni, hogy tulajdonkeppen mit is szeretnenk csinalni. Elso korben a periferialis idegrendszerhez (gerinc, latoideg, stb.) kotheto megoldasok lehetnek a realisabbak, mivel itt mar ismert hogy milyen jel megy merre.

    Minden mashoz elobb meg kellene erteni az emberi agy mukodeset, amiben egyelore nem sok elorelepest latni.
  • Malachit #6
    200 éves ember? :)
  • Kryon #5
    Menne ez gyorsan, mindössze 2 dolog kell hozzá:

    1. Sok pénz. Úgy néz ki, az már meg lesz.

    2. Tesztalanyok. Hasznos felhasználása lenne a sok elfogott terroristának...