Berta Sándor

Linuxra váltott Vicenza

Az olasz város egy évvel ezelőtt intett búcsút a Microsoft termékeinek.

Vicenza tavaly áprilisban jelentette be, hogy a közigazgatásban 700 számítógépen cserélik le a Windows operációs rendszereket a Zorin OS nevű Linux-disztribúcióra. A tapasztalatok pozitívak. A projekt azzal kezdődött, hogy Albano Battistella a trissinói középiskola számítógépes laboratóriumának 40 konfigurációjára telepítette fel a Zorin OS-t, mert így akarta megtakarítani az intézmény számára új hardverek beszerzését. A visszajelzések annyira jók voltak, hogy végül a teljes közigazgatás a disztribúcióra való átváltás mellett döntött.

A programot azóta Filippo Zanetti, Vicenza innovációért felelős tanácsnoka vezeti, aki az eddigi folyamatot abszolút sikerként könyvelte el, annak ellenére is, hogy az a reméltnél lassabban halad. Az egyik problémát az jelenti, hogy a város technikusainak csak viszonylag kevés idejük van arra, hogy a PC-ket ellássák az új rendszerrel. A közigazgatás mellett a városi könyvtár és a fiatalokat tájékoztató iroda számítógépein fut jelenleg Zorin OS. A projektben résztvevők képzésére körülbelül 10 órát szántak. A felhasználók úgy vélték, hogy a Linux-disztribúción vagy ugyanolyan vagy nagyon hasonló módon lehet kezelni a különböző programokat, mint korábban Windows alatt. A grafikus kezelőfelület mellett a rendszer gyorsaságát is dicsérték.

Artyom Zorin, a Zorin csoport vezetője és az operációs rendszer névadója elmondta, hogy igyekeznek mindenben segíteni az olasz várost, a kooperáció ugyanakkor tisztán informális. Nincsen sem hivatalos együttműködési megállapodás, sem fizetett terméktámogatás sem. A kezdeményezést csupán egy izgalmas projektnek tartják, amelyet szívesen támogatnak. Döntés született arról is, hogy néhány számítógépen megmarad a Windows, mert bizonyos szoftverek - például az Autodesk Autocad vagy a Microsoft Excel - nem Linux-kompatibilisak. Ráadásul sok felhasználó alkalmaz olyan fájlformátumokat, amelyeket a Zorin OS alatt nem lehet megnyitni és módosítani.

Az átállással számítógépenként 300 eurót lehet megtakarítani, ennyibe kerülnek ugyanis a Windows- és az Excel-licencek, azonban ezt az összeget a Zorin OS beszerzésére, optimalizálására és az emberek képzésére fordítják. A város a projekt lezárása után viszont komoly megtakarításokkal számol. Már az önmagában pozitívum, hogy a PC-k élettartama 30-40 százalékkal meghosszabbodhat, ami által elhalasztható az új konfigurációk beszerzése.

Zanetti ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az átállás nem elsősorban költségmegtakarítási okokból történik. A Zorin OS főleg a biztonság tekintetében kínál előnyöket, a jobb teljesítménynek köszönhetően hatékonyabb munkát tesz lehetővé és a kisebb frissítések a hálózati infrastruktúrát sem terhelik meg annyira. A projekt politikai és etikai döntés is, mert minél inkább nyílt forráskódú programokat akarnak használni. Vicenza számos nyílt forráskódú fejlesztést alkalmaz, ezek között van a Qgis, a Zimbra, a Libreoffice és számos más termék. Továbbá van egy helyi Linux-csoport is, amely együttműködik a város vezetőivel és rendszeresen szervez eseményeket a szabad szoftverek terjesztésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gothmog #43
    Na megnéztem ezt a zorinost, hát első blikkre semmi extra, egy ubuntu alapú disztró gnome 3 desktoppal, ami pluszt nyújt, hogy előtelepítve adja a wine-t a winetrickssel és a playonlinuxszal, ill. van ez az alapértelmezetten beállított windows desktopra hajazó kinézet. Ettől viszont kb ugyanúgy néz ki (még ha nem is ugyanúgy viselkedik) mint egy linux Mint cinnamonnal, épp csak utóbbi érezhetően gyorsabb... Igaz, csak live usb módban próbáltam mindkettőt.
    De azért ha választani kellene, akkor inkább a Mint.
  • yamato41 #42
    Látom, nem ismered az államizgatás és az önkormányzatok működését, csak felületes dolgokat irogatsz. Az átállás költsége és az azzal járó fennakadások messze nem érik meg sem az államigazgatásnak, sem az önkormányzatoknak az áttérést. Informatikus, nem pedig a felhasználó, méginkább nem gazdaságis fejével gondolkodsz. Lehet, hogy egyetlen felhasználónak, aki mét ráadásul ért is az informatikával megérheti, de egy egész rendszert átállítani sokkal költségesebb és problematikusabb.
    Cross platform oké, de a böngésző nem. Miért kellene egy újabb problémaforrást (és sebezhetőséget) beiktatni?
  • bunny #41
    1. Államigazgazásban nincs olyan, hogy desktopon tároljuk az adatot. Vagy ahol van, ott komoly a gond. Szervert használnak, hálózat van.
    2. Már most is sok program (pl. okmányirodák) web alapúak
    3. Ahol még van, ott már ideje kidobni a régi DOS-os, windows-os szarokat, beleértve az egyedi fejlesztéseket.
    4. JAVA mindenen fut.

    A fentieket figyelembevéve elég egy böngésző és java futtatására képes rendszer a munkák nagyrészéhez, lehet az Windows, linux, ChromeOS, Android vagy ami jól esik. Az átlag user úgyis csak annyit tud, hogy MINDENT kipakol az asztalra, és ott rákattint. De ha már két ikonnal arrébb került meg se találja, neki tökmindegy windows vagy linux, egyikhez sem ért.

    Marad az office, amit elsősorban a titkárnők használnak, mert az ügyintézők többnyire programból készítik el a nyomtatnivalót (határozatok, listák stb). Nyilván gond a konverzió, Gizike átszoktatása LibreOffice-ra, stb. de messze nem érinti az önkormányzat lényegi működését.

    Ja és persze az informatika, ahol meg kell tanulni a Linux-ot, hát ez van srácok.

    Egyáltalán nem megoldhatatlan átállni egy crossplatform rendszerre, ami windows mentes és webes vagy java alkalmazásoknak köszönhetően nagyjából bármin elfut.
    Utoljára szerkesztette: bunny, 2017.04.21. 10:45:03
  • dyra #40
    Azért a helyi szerverek is szoktak megállni és hogy azok redundánsan működjenek és még egy igazán jó adatmentő rendszer is legyen hozzá költség szempontjából meglehetősen borsos. Ezt a managment feladata mérlegelni és kiszámolni nem vagyok benne biztos, hogy ezen a téren a felhő már most rosszabbul teljesítene. És jól lekövethető ha a szolgáltatás mellé megfelelő support is van véve. Akkor a hiba típusától függően pontosan látod ki dolgozik rajta és hol tart a hiba elhárítása. Természetesen ez a vásárolt supporttol is függ ezt megint a managmentnek kell mérlegelnie ha erre nem költenek akkor van az amit mondasz. De erről nem a felhő tehet hanem a managment aki gyenge support mellett tette le a voksát. A szolgáltatás alapú informatika sokkal hatékonyabb lehet mint a hagyományos modell ahol van egy ezermester aki mindenért felel. Itt csoportok vannak akik egy - egy szolgáltatásért fellelnek ezáltal nagyságrendekkel gyorsabban képesek elhárítani problémákat. De ha te olyan Supportot veszel, hogy egy esetleges kiesésnél mondjuk 24 órás SLA-d van akkor ne várd, hogy felhívsz valakit és az mindent eldob a kezéből mert a telephely nem tud dolgozni. Akkor azok igy jártak. De ez nem a felhős szolgáltatók baja.
  • yamato41 #39
    1. Lehet, hogy nem kötelező az adatvesztés elméletben, de a gyakorlatban én még nem láttam adatvesztés/módosulás nélküli konverziót. Nyilván itt nem egy dokumentumra gonddolok, hanem tömeges konverzióra.
    2. Éppen ezért nem látom, hogy mitől lenne olcsóbb, vagy hatékonyabb. Egy konverzió hihetetlen drága. Eleve az eredetit sem szabad kidobni, azt is archiválni kell. A konverzió hihetetlen drága. Tudnék példát hozni rá...

    A levéltári vonalat véletlenül elég jól ismerem. Sajnos nincsen jó tapasztalatom. Sikerült egy olyan rendszert alkalmazni, ami minden, csak nem felhasználó-orientált. Na mindegy, ebbe nem megyek bele.
  • wraithLord #38
    Jelenleg, aki Linuxot használ, az egyrészt eléggé elszigeteli magát a többi embertől, másrészt nem árt, ha jobban ért az informatikához, mint az átlag.

    Ahol mindenki Microsoft Office-t használ, ott nem nagyon lehet meglenni LibreOffice-szal, mert nem kompatibilisek egymással.
    Persze a szövegszerkesztés/dokumentumkészítés nem merül ki a WYSIWYG szarokban, hanem ott van pl. a LaTeX+Tikz, de próbáld elmagyarázni a főnöködnek, hogy csak PDF-ben tudod odaadni, amit csináltál, mert a tex fájlban nem biztos, hogy kiismeri magát.
    És ugyanez kb. minden területen igaz, hogy a Linux mindenben sokkal professzionálisabb, mint a Windows, csak amíg a Windows az elterjedt, és a legtöbb ember még a Word-höz is olyan sügér, hogy nem tud alapvető dolgokat elvégezni benne egy "tanfolyam" után sem, addig nem fog változni a helyzet. Mert bizony a Linuxnak a "natív" programjai a jók, nem a "windows-utánzatok". Amihez nem árt tudni command line-t használni, kicsit programozni, scriptelni, stb. A "Windows-utánzat" linuxos programokkal nem érdemes foglalkozni. Vagy azért, mert rosszabb, mint az "eredeti" windowsos, vagy mert nem szereti egymást a két alternatíva, és csak szívsz vele egy olyan világban, ahol kb. mindenki a wines verzsönt használja.

    Mivel az embereket nem hiszem, hogy rá lehet venni, hogy ne legyenek teljesen hülyék az informatikához, ezt a problémát szerintem is max. a felhővel lehet megoldani. Vagy ha a Windows eltűnik a süllyesztőben. Mert a Linux (kernel) nem fog, max sosem kerül előtérbe.
  • csulok0000 #37
    "Ha nem áll rendelkezésre bármelyik pillanatban az összes adat az elmúlt 20 évből, az óriási baj. Látom, nem sok foglamad van a közigazgatásról fejlesztésről. A digitális iratoknak is ÁLLANDÓAN rendelkezésre kell állnia. A konverzió pedig adatvesztéssel jár, így adatot konvertálni csak akkor szabad, ha minden más lehetőség kimerült. "

    1. A konverzió nem jár kötelezően adatvesztéssel. És elhiheted, hogy azoknak az adatoknak a 99.999% egyszerű szöveg vagy táblázat.
    2. Én sehol sem írtam, hogy nem kell rendelkezésre állnia az adatoknak, sőt le is írtam a lehetséges megoldásokat: 1. Ha átkonvertálható akkor konvertálni kell. 2. Ha nem probléma, akkor újra alkotható új formátumban. 3. Marad néhány windowsos gép amelyek kezelik továbbra is.

    Ez mindenütt így működik. Elég csak a levéltárakra gondolni, ahol folyamatosan megy az adatok digitalizálása, de még hosszú éveket kell rá várni, mire mind elkészül.
  • unstmon #36
    Jelenleg Kubuntu 17.04 van az asztali gépemen, már 3 hónapja és annak ellenére, hogy mindent meg tudok oldani vele, amire nekem szükségem van, alig bírom megállni, hogy ne tegyem vissza a Windows 10-et, mert Windows alatt nagyon sok mindent könnyebben meg lehet oldani, mint Linux alatt. És persze van olyan dolog is, amit nem lehet megoldani. Például az Apple termékek támogatása nem megoldott, ami akkor szokott gond lenni, ha épp hoz valaki egy Apple telefont. Mondjuk az Androidos telefonok támogatása is gördülékenyebb Windows alatt, mert ha bekapcsol a képernyő zár, akkor már elmegy a kapcsolat a Linux-szal és megáll a másolás, ami elég idegesítő, és ilyesmi nincs Windows alatt.
    A Linux lassan, de biztosan fejlődik, és szerintem 1-2 év alatt már olyan használható lesz, mint a Windows.
    Érdemes néha-néha kipróbálni a Linux-ot, mert ha valaki úgy áll hozzá, hogy 10 éve kipróbálta és abból az állapotból vonta le a következtetését és most is azt szajkózza, az lehet, hogy rájön, hogy már nincs is annyi gond a Linux-szal, mint régen...
  • nlght #35
    Ügyfelünknél UPC bérelt vonal van, és VPN-en érik el az adatparkban lévő file servert. Panaszkodtak, hogy szar az egész, kiderült hogy a UPC korlátozza a VPN-t. Amikor mérésekkel alátámasztottuk és beküldtük a UPC-nek akkor azt habogták vissza, hogy sajnos ezen a routeren nem jó firmware van, váltsunk ALACSONYABB csomagra és akkor adnak más márkájú routert. Igen, mi is csak pislogtunk a UPC szakmai színvonalára.
  • yamato41 #34
    A privát felhő szerintem is jó irány. Viszont vannak olyan nagy rendszerek pl. államigazgatásban, amik esetén szükséges a folyamatos adatszinkron, így az internet nem hagyható ki a felhőből. A válalati szegmensben pedig egyedileg felépített rendszerek a leginkább működőképesek a saját igényekre szabva, ez nem kérdés.