Berta Sándor

Visszatért a Windows 7-hez a német külügy­minisztérium

A szaktárca azt állította, hogy nincs szó visszalépésről, de az adatok nem ezt mutatják.

A német szövetségi külügyminisztériumban több ezer számítógép működik, a korábbi körülbelül 11 400 Linuxot futtató munkaállomásból azonban már csupán ezren fut Linux, a többi 11 000 konfiguráción Windows 7 található. A hivatal 2010-ben kezdte lecserélni a Microsoft operációs rendszereit Debianra, illetve néhány számítógépen maradt a Windows XP, azonban mostanra visszatért a Microsofthoz. Ez derült ki a kormány leveléből, amelyben a kabinet a Zöldek parlamenti frakciójának megkeresésére válaszolt.

Az is ismertté vált, hogy a minisztérium a szerverek területén sokkal jobban számít a Linuxra és kevésbé kerül szóba a redmondi alternatívák alkalmazása. A Linuxot alkalmazás-, proxy- és internetes szervereken használják elsősorban, viszont a levelező- és a fájlszerverekre már Windows operációs rendszereket telepítettek. Ezen a területen a Linux-Windows arány 50-50 százalék.

A megmaradt nyílt forráskódú rendszerek frissítésére a minisztérium 2011 májusa óta körülbelül 2,2 millió eurót költött, míg a Windows 7-es licencekre kereken 1,7 millió eurót. A Windows operációs rendszereket futtató szerverek költsége 2,4 milliót tett ki. A Microsofthoz 2008 és 2011 között befolyt licencdíjak összegét a hivatal 1,2 millió euróra becsülte, a több éven át tartó támogatás díja pedig több mint 1,5 millió euró volt. Ehhez jött még 526 914 euró támogatási és 82 705 euró tanácsadási kiadás.

Miközben Valencia és Toulouse eurómilliókat takarított meg a Linuxszal, addig Münchenben Josef Schmid polgármester-helyettes tavaly augusztusban kijelentette, hogy megvizsgálják a projektből való kilépést és a Microsofthoz való visszatérést. Ez azonban eurómilliókba kerülne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • attes #2
    Ez igaz, és ezzel ők is teljesen tisztában vannak.
    Ez egy drága kísérlet volt, ami sajnos nem sikerült.
  • Macropus Rufus #1
    hát ennek így qurvára nem volt értelme. Előbb milliókat költenek az átállásra, aztán amit spóroltak időközben, azt most szépen elbasszák. Ez a baromság már most kb. 6.1millió €-ba (kb. 1.9milliád forunt) került. Ha ott nem vettek meg valakit kilóra akkor sehol