Berta Sándor

Canonical - előtérben a dolgok internete

Az Ubuntut fejlesztő cég a jövőben a felhőkörnyezetre és a dolgok internetére koncentrál.

Mark Shuttleworth, a Canonical vezetője blogbejegyzésében bejelentette, hogy leállítják a Unity 8 asztali kezelőfelület fejlesztését. Az Ubuntu operációs rendszer a jövőben Gnome-alapú lesz. Arról is döntés született, hogy az okostelefonokra optimalizált Ubuntu-verzió és a Convergence Shell készítését is leállítja a cég.

A menedzser hangsúlyozta, hogy a jövőben a felhőkörnyezetre és a dolgok internetére (IoT) akarnak összpontosítani. Mindez nem véletlen, hiszen a legtöbb magán felhőinfrastruktúra függ az Ubuntutól, és a dolgok internete számos területe, például a robotika, a hálózatok és a gépi tanulás is az Ubuntun alapul. A Canonical egyébként számos kezdeményezéshez kínál kereskedelmi szolgáltatásokat.

A Unity fejlesztésének leállításáról szóló döntés biztosan nem volt könnyű, már csak azért sem, mert a vállalkozás komoly befektetéseket hajtott végre azért, hogy a kezelőfelület az okostelefonokon, a táblagépeken és az asztali számítógépeken is zökkenőmentesen működjön. Shuttleworth kiemelte, hogy akkoriban azt hitte, hogy a konvergencia jelenti a jövőt és hogy a megoldást szabad szoftverként kell elérhetővé tenni. Azt remélte, hogy a fejlesztést a szabad szoftver közösség és az IT-ágazat nagy része elfogjad majd, mert a gyártók a rendelkezésére álló zárt alternatívák miatt nagyon frusztráltak voltak. Azonban mindegyik pontban tévedett.

A közösség ugyanis nem innovációként fogadta az erőfeszítéseiket, hanem úgy ítélte meg, hogy a Canonical még jobban fel akarta szabdalni a piacot. A Unity kezelőfelületet 2011-ben, az Ubuntu 11.04-es verzióval vezette be a cég. A jövőre elérhetővé váló 18.04-es változatban már a Gnome kap majd helyet. Shuttleworth leszögezte, hogy az Ubuntu mellett kitartanak. Továbbra is a legjobban használható nyílt forráskódú megoldást fogják elérhetővé tenni, s természetesen támogatják majd a meglévő LTS-kiadásokat és a vállalati ügyfeleiket. Ezenkívül örülnek annak a több millió IoT- és felhő-fejlesztőnek, akik az Ubuntu alapján készítik el az innovációikat.

Jono Bacon, a Canonical egykori munkatársa úgy reagált a hírre, hogy a Linux mindig is kemény diónak számított, mert rengeteg vélemény ütközött, de büszke arra, hogy a Canonical legalább megpróbálta valamit alkotni, még akkor is, ha az erőfeszítéseket végül nem koronázta siker.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Az a baj, hogy asztali gui kornyezetnek ott a kde meg a gnome, mig a mobil linux gui-k kozzul messze az android a legnepszerubb. Beagyazott linuxnak meg ott az android vagy meg kisebb rendszerekhez a debian alapu alpine.
  • wraithLord #1
    Április elseje már elmúlt. Ezért érdemes volt ennyi ideig szivatni az embereket a Unityvel...