Berta Sándor

Miért nem jó ötlet a robotadó?

Bill Gates szerint a robotokkal kiváltott munkahelyek az adóbevételeket is erősen csökkentik, mégsem mindenki ért egyet azzal, hogy meg kellene adóztatni a robotokat.

Bill Gates nem kis felzúdulást keltett, amikor február végén azt javasolta, hogy robotadót kellene bevezetni. A Microsoft társalapítójának fő érve szerint a robotok elterjedésével nagyban csökkenhet az állam egyik fő bevételi forrása, a jövedelemadó. Ezért lenne szükség egyfajta robotadó bevezetésére és az így befolyó összegeket szerinte az ápolás vagy a pedagógia területén, illetve az azokhoz kapcsolódó állások támogatására kellene fordítani. Azoknak az embereknek, akik elveszítik a szakmájukat az automatizálás miatt szintén jók lennének ezek az egyébként nehezen gépesíthető álláslehetőségek.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) viszont úgy vélte, hogy Bill Gates egy olyan problémát akar megoldani a robotadóval, amely a valódi világban egyáltalán nem is létezik. A gazdasági adatok ugyanis pont azt mutatják, hogy a robotoknak köszönhetően nőni fog a foglalkoztatás. Mindez egyezik a technológiai forradalmak történeti tapasztalataival. Legutóbb ezt a számítógépek és a szoftverek - például a Microsoft - esetében lehetett látni, a redmondi konszern ugyanis automatizálta az üzleti világot. A technológia használatának megadóztatása pedig negatívan hat a versenyképességre és a foglalkoztatásra.

A McKinsey Global Institute megállapította, hogy a munkahelyek több mint 90 százalékát a jövőben sem lehet majd teljes mértékben automatizálni. A jövő munkavilágában a robotok számos területen támogatni fogják a dolgozókat, vagyis az ember és a gép az eddiginél szorosabban működik majd együtt. Az IFR szerint a robotok alkalmazásának pozitív hatásai a munkaerőpiacra a legfejlettebb ipari nemzetek esetében már most is láthatók.


Az amerikai autóipar 2010 és 2015 között több mint 60 000 ipari robotot állított üzembe, ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottak száma 230 000-rel nőtt. A termelékenységgel kapcsolatos legfrissebb OECD-tanulmányból pedig az derült ki, hogy azok a vállalatok, amelyek a technológiai fejlődést sikeresen alkalmazzák, akár tízszer produktívabbak lehetnek, mint azok a piaci szereplők, amelyek nem fektetnek be ezen a területen. Ráadásul a robotadó megdrágítaná a cégek számára a technológiai fejlődéshez elengedhetetlenül szükséges befektetéseket.

Joe Gemma, az IFR vezetője közölte, hogy a valódi értékteremtést kellene megadóztatni nem pedig a nyereségszerzés esélyét. A gyakorlat pont azt mutatja, hogy a technológiai átszervezések után az adómérleg általában pozitív szokott lenni. Amennyiben bizonyos, például veszélyes munkahelyek meg is szűnnek az ipari robotok alkalmazása miatt, létrejönnek újabbak, amelyeknél jobban megfizetik az embereket és ezáltal nőnek a társadalombiztosítási kasszába befizetett összegek.

Az IFR támogatja az állami és a magánszektor közötti szoros együttműködést, így például az oktatási rendszert fel kellene készíteni az új kihívásokra, hogy a munkavállalók felkészülhessenek a robotok megjelenésére és kihasználhassák azok előnyeit. Nagyon fontos a sokba kerülő bürokrácia leépítése; a robotika polgári jogi kérdéseire már a jelenlegi előírások is válaszokat adnak, ezért nincs szükség további robotikai szabályozás kidolgozására. Az ISO szabványügyi szervezet már létrehozott egy robotikai műszaki bizottságot TC 299 néven, amelynek keretében amerikai, ázsiai és európai szakemberek nemzetközi robotikai biztonsági szabványokon dolgoznak. Gemma hozzátette, hogy meggyőződésük, hogy a robotikai szabályozásokat az állami szektorral, a robotgyártókkal, a robotokat használókkal és a fejlesztőkkel, valamint a kutatási létesítményekkel közösen kell kifejleszteni.


Az emberekkel együttműködve dolgozó robotok egyesítik a termelékenység-növelés előnyét a gyártási rugalmasság megmaradásával

A The Economist gazdasági magazinban megjelent másik vélemény alapján is rossz ötlet a robotadó. Az indoklás szerint egy robot gyakorlatilag ugyanolyan befektetésnek számít, mint egy számítógép, és egy befektetés megadóztatása csak szegényebbé teszi az embereket. Úgy vélik, Gates szerint a robotokba való invesztálás ugyanaz, mint egy széntüzelésű generátor, azaz szociális hátrányok árán növeli a termelékenységet.Ők ellenzik azoknak a dolgoknak a megadóztatását, amelyek lehetővé teszik a gazdaságnak, hogy még többet termeljen, a robotadó ráadásul nem csökkenti a szociális kiadásokat.

Úgy vélik, a valóság sokkal összetettebb annál, mint amit Bill Gates felvázolt. A robotokba való befektetés miatt az emberek többet termelhetnek, míg a robotok megadóztatásával rosszabbul járhatnak az érintett munkavállalók. Ugyan bizonyos dolgozókat valóban kiszoríthatnak a gépek, de összességében az emberek profitálhatnak a dologból, mert az árak csökkenhetnek. Az Economist szerzője szerint nem hogy gyors, hanem pont, hogy túl lassú az automatizáció folyamata, mert jelenleg semmi sem ösztönzi a cégeket fejlődésre, munkaerő-igényt csökkentő technológiák bevezetésére, ha minimálbért fizető munkákért is sorban állnak az emberek. A robotok költségének növelése még tovább lassítaná a folyamatot, és elodázná azt a termelékenységi robbanást, amit a gépesítés okozhat.

A robotok alkalmazási folyamatának lassítása az egészségügyben úgy tűnhetne, hogy hozzájárulhat a munkahelyek megőrzéséhez és a szociális stabilitáshoz, de valójában azt jelentené, hogy gyorsabban növekednek az egészségügyi költségek és a munkavállalók nyeresége eltűnhet, vagyis a győzelem pirruszi lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cylontoaster #78
  Ha a városban nem találni munkát, akkor igaz ez a párhuzam. Egyelőre ez nem így van, legrosszabb esetben is az van, hogy megfelelő szakképzést/képességeket igénylő munka van. Ez azt jelenti, hogy a probléma nem megoldhatatlan, "csak" foglalkozni kell vele.

  "Azt is durván cinikusnak érzem"
  "Jó, és a városokból hova költözzenek tovább? A tömegsírba? "
  LOL.
 • M2 #77
  Azt is durván cinikusnak érzem, hogy mikor felhoztam példának a mezőgazdaság teljes gépesítését és ennek következtében a vidék és a vidéki élet haldoklását, valaki azt írta, hogy de hát boldogan beköltöztek ezek az emberek a városokba.

  Jó, és a városokból hova költözzenek tovább? A tömegsírba?
 • M2 #76
  "alkalmazkodni kell, amivel lepest kell tartani"

  Jó. És ha a jövőben csak a mesterséges intelligenciához és a kvantumszámítógépekhez értő programozó matematikusokra lesz szükség? Akkor mi lesz? Készen állsz a tanulásra? És Marika, a bolti pénztáros vagy Józsi, a taxis? Dögöljenek éhen?

  Azt kellene észrevenni, hogy a jelenlegi helyzet nem analóg egyetlen eddig ismert dologgal sem. Mert most ami felesleges lesz, az maga az ember. Nem egy-egy munkafázisban, hanem szinte az összesben.
 • NEXUS6 #75
  Szerintem nem kéne idealizálni a gőzgép bevezetésének korát, és ilyen szempontból az nem egy jó példa. Mi volt akkor: gyermekmunka, egészségtelen munkakörülmények, rablóbárók kora, vadkapitalizmus, forradalmak, háborúk.

  Viszont ennek az időszaknak a végén ott volt Ford, a munkaszalaggal, a tömegtermeléssel, az olcsó termékkel, a munkás szociális ellátásával, azzal, hogy a terméket szinte saját munkásának akarta eladni. Ez egy pozitív értelemben vett váltás kezdetét jelezte a nyugati világban. Na a robot bevezetése ezt most mind szétverheti.
  A robot verenytársa az egyszeri munkásnak a munkaerőpiacon, a munkabér, biztosítás, a járulékok pedig a tőkés zsebében maradhatnak legnagyobb részben. Nem az a lényeg, hogy mennyire jó technikailag a termék, mert a marketing a virtuális értékek alapján próbálja majd eladni azt a piacon. Nincs hiány már ma sem, mert emberrel is képes a tőkés a piaci igények maximális kielégítésére.

  A robotizáció jelentette fejlődés jelenlegi adott szituban igazából elvont, teoretikus, hiszen bizonyos magas műszaki fejlettségű termékek már ma is robotok uralta gyárakban készülnek. A kérdés inkább az, hogy a társadalom a további robotizálást, az emberek fizikai termelő munkából, a reálgazdaságból való kiszorulását hogyan kezelje.

  A leges-legvégső kérdés pedig az, hogy mit akarunk mekkora legyen adott ország lélekszáma??? Ha azt mondjuk X, akkor nem kell robotadó, ha azt mondjuk 10X akkor kell, de akkor meg kell határozni, hogy mit csinál egyáltalán a 9X nagyságú ember!?!
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.03.16. 14:34:28
 • M2 #74
  Ilyen szempontból igazad van, csak elsőre tényleg annyira ideálisan írtad le, hogy nem tudtam elsiklani felette. :-)

  Egy-két hónapos alapkiképzést én is újra bevezetnék, jót tenne a srácoknak.
 • NEXUS6 #73
  Nagyjából egyetértek. :)
  Nem akarom sarkítani, idealizálni, de akkor, az ilyen szituban azt tanultad meg, hogy az élet igazságtalan és kegyetlen és hogy nem tudsz kimaradni a kollektív szopásból bármit is mondjon az igazság érzeted, mert mással és magaddal tolsz ki. Aztán, hogy hogyan oldod meg a feladatot, amikor természetesen se eszköz, se erőforrás nincs rá, az meg egy másik lecke.

  Ég és föld volt a fenti szempontokból, amikor a 90-es években láttam első munkahelyén olyan srácot, aki volt katona, meg aki nem. Ma meg mindenki olyan, aki az utóbbi csoportba tartozik, a különbség most ott van, hogy tanult külföldön, vagy csak a hazai szupcsi rendszerben szocializálódott.
  Nem azt mondom, hogy a sorkatonaság jó volt, hanem hogy adott bizonyos tapasztalatot, amit persze az iskola is adhatott volna egy sokkal kevésbé erkölcsromboló módon.
 • muerte2 #72
  Rettentö viccesnek talalom, amikor valaki a fejlödes miatt sopankodik.
  Senkinek nem esik le, hogy ugyan ez a nyavajgas ment a gözgep megjelenesenel, a vasut es az auto megjelenesenel, a gepsorok megjelenesenel es valahogy az emberises sosem rokkant bele.
  Lesz - e olyan melos aki esetleg elveszi a munkajat? Lesz. Ha nem fejlödökepes es nem tud lepest tartani az aktualis elvarasokkal, nem tud alkalmazkodni es mast csinalni, hat ugy jart. A vilag mindig is ilyen volt.
  Itt jegyeznem meg, hogy a tanulas altalaban nem addig tart, amig valaki elvegez egy szakmat/föiskolat, stb..
  Jo esetben eletfogytig tart. Pont azert mert az igenyek es a vilag mindig valtozik, amihez alkalmazkodni kell, amivel lepest kell tartani.
  Ha erre valaki nem kepes, az bizony kihullik a piacrol.
  Az eddigi leg viccesebb hsz az volt ahol a virtualis igenyekröl, meg valodi/nem valodi munkakrol volt szo. Szenne röhögtem magam.. :D Ennyi marhasagot egyszerre....
  Egyaltalan mi az hogy "virtualis igeny" Mert ugye vagy VAN igeny es akkor nem virtualis, vagy NINCS es akkor nincs.
  Volt valami utalas arra is hogy a valodi munka produktummal jar. Itt kerdeznem meg, hogy pl a szellemi termek az ugyan micsoda?
  A boldog falusi es videki eletröl meg annyit hogy meg kell nezni az öngyilkossagi statisztikakat csak 100 evre visszamenöleg. (falu/videk toronymagasan vezet, a sok boldog ember nyirta ki magat halomra) [Mi elott megvadolna valaki videki gyereknek születtem.]
  Utoljára szerkesztette: muerte2, 2017.03.16. 12:31:39
 • ftomi76 #71
  Eltekintve pár hozzászólástól, nagyon jó gondolatokat találni itt. Élvezettel olvastam végig ezeket. Egy dolgot nem értek, miért nem vagytok ti (vagy legalább páran közületek) olyan helyzetben, ahol hatással tudnátok lenni a világunkra, vagy akár csak a kis magyar valóságra. Nem politizálni akarok (és lehet az a baj hogy ti sem :) ), de ha ilyen párbeszédek folynának a döntéshozók köreiben is és aztán valami egyezségre tudnának jutni, ennyi okos gondolatból, már nagyon máshol lennénk.
 • M2 #70
  "kollektív munka és felelősség. Régebben ezt a sorkatonai szolgálat alatt el tudták sajátítani"

  Ilyeneket csak az ír le, aki soha közelében se volt a seregnek.

  Gondolom amikor az alezredes házának alapjait ástuk, akkor kellett volna tanulnunk a kollektív munkáról, amikor meg az őrségben aludtunk, a felelősségről álmodtunk. Hogyan kell csalni, lopni, "kummantani", szopatni és szopatva lenni, kopaszt alázni és kurvázni. Ezeket lehetett tanulni a nagy Magyar Honvédségnél.
 • NEXUS6 #69
  Amellett, hogy egyetértek kiegészíteném, hogy a kreativitás, mint olyan azért elég megfoghatatlan dolog, kb olyan, mint az intelligencia, ha tudnánk, hogy mi az, akkor mesterségesen is tudnánk produkálni.

  Amit viszont fontos lenne, hogy tanuljanak a srácok az a kollektív munka és felelősség. Régebben ezt a sorkatonai szolgálat alatt el tudták sajátítani, annak jó és rossz oldalát. Ma viszont egy srác első pár munkahelye azzal megy el, hogy ezt megtanulja.

  A suli individualista maximalistákat próbál nevelni, és akinek akkora szerencsétlensége van, hogy ezt produkálja, az jól pofáraesik, amikor az első valódi munkaközösséggel találkozik.