Berta Sándor

14 pontban támadta az EU-t az Apple

A társaság visszautasította az Európai Bizottság követeléseit.

A testület tavaly augusztus végén közölte, hogy a következtetése alapján Írország indokolatlan adóelőnyt nyújtott az Apple-nek, amelynek összege a 13 milliárd eurót is elérheti, így az európai uniós tagállamnak vissza kellene fizettetnie a céggel ezt a jogellenes támogatást. Bruce Sewell, az Apple főjogásza 2016 szeptemberében kijelentette, hogy a helyi törvények által előírt mértékű adót fizettek az írországi tevékenységük és nyereségük után. Később Luca Maestri, az Apple pénzügyi vezetője pedig kifejtette, hogy ők a világ legnagyobb adófizetői és Írországban is minden adót megfizettek. Miután a két fél nem tudott megegyezni, az Európai Unió Bírósága elé kerül az ügy, amely eldönti, hogy jogos-e az EU utólagos követelése.

Most nyilvánosságra került az Apple keresete, amelyben az Európai Bizottságot támadta. A tavaly december 19-én benyújtott dokumentum érvei között olvasható, hogy a testület tévesen értelmezte az ír jogszabályokat és alapvető hibákat követett el az Apple Írországon kívüli tevékenységeit illetően. Az Európai Bizottság azt feltételezte, hogy a konszern összes jelentős nyereséget keletkeztető tevékenysége az írországi fióktelepekhez rendelhető anélkül, hogy megfelelően értékelte volna a bizonyítékokat, ideértve azt a terjedelmes szakértői jelentést, amely alátámasztja, hogy a nyereségek nem az írországi tevékenységekhez rendelhetők. Emellett a testület elmulasztott alapos és pártatlan vizsgálatot lefolytatni. A kereset az Európai Unió hivatalos lapjában jelent meg.

Szintén elhangzott érvként , hogy az Európai Bizottság megsértette az Európai Unió Alapjogi Chartája 41. cikke 2. bekezdésének c pontját. Sven Giegold európai parlamenti képviselő, az EP adóelkerülési különbizottságának tagja ez utóbbi érvvel kapcsolatban kijelentette, hogy az "nagyon vicces", ugyanis "nem létezik olyan emberi jog, amely az adókedvezményekre vonatkozna", és az Apple sem áll és nem is állhat a törvények felett. A The Financial Times értesülései alapján az első bírósági meghallgatásra a nyáron kerülhet sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #2
    Az Apple elkerülte a 40%-os adót, majd a 2%-os adóját is 0.2%-ra csökkentette könyvelési trükkökkel. Meg fogják úszni.

    Közben a hétköznapi emberek bérének 50%-át elvonják adók és járulékok formájában. Ha valaki ennek egy töredékét is elcsalja, az megy a börtönbe.
  • ostoros #1
    Van pofájuk!