MTI

Biztonsági vész­kap­csolót akar a robo­tok­ra az Európai Parlament

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága a mindennapi életben egyre gyakrabban használt robotok uniós szintű jogi szabályozásának kidolgozását kérte az Európai Bizottságtól. A gyártóknak például fel kellene szerelniük a robotokat olyan biztonsági kapcsolóval, amely veszélyhelyzetben azonnal leállítja őket.

A képviselők arra figyelmeztettek, hogy a robotok egyre nagyobb szerepet kapnak az olyan modern eszközök fejlesztése során, mint az önvezető autók, repülőgépek, drónok, az ipari, mezőgazdasági vagy szolgáltató robotok vagy a szórakoztató iparhoz tartozó robotok, például játékok. A képviselők felvetették, hogy az egymással is kommunikálni tudó, adatok gyűjtésére és feldolgozására, valamint önálló tanulásra képes gépek jogi státuszt, egyfajta "jogi személyiséget" kapjanak. Javaslatuk szerint a robotikában rejlő gazdasági potenciál kiaknázásáért, valamint a szabványok és a biztonsági előírások rögzítése miatt közös európai alapelvek és jogi és ipari keretrendszer kialakítására van szükség azoknak a robotoknak a szabályozására, amelyek jelenleg elérhetőek vagy a következő 10-15 évben piacra kerülnek.

Felhívták a figyelmet, sok uniós polgár tart attól, hogy a robotok munkahelyek nagy részét vehetik át. Megjegyezték, noha a robotika területe új munkahelyeket teremt, az inkább a magasan képzett szakembereknek adhat munkát és leválthatja az alacsonyabb képzettségűeket. Ezért arra kérték az uniós bizottságot, vizsgálja meg, hogy milyen feladatokat vehetnek át a jövőben a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek.


Az uniós parlamenti képviselők egy robotikáért felelős uniós intézmény felállítását is sürgették, amely technikai, etikai és szabályzási tanácsokkal látná el a tagországi hatóságokat. Az intézmény feladata lenne egy etikai kódex kidolgozása a mesterséges intelligenciát használó eszközökre - figyelembe véve a robotok szociális, környezeti és emberi egészségre gyakorolt hatásait -, valamint azok gyártóira, akik biztosítják az eszközök megfelelő működését, a jogi, biztonsági és etikai normákat.

"Európa tétlenül nézi, amint egyre nagyobb szerepre tesznek szert a robotok, és ez a szerep csak erősödni fog a vezető nélküli autók megjelenésével. Annak érdekében, hogy a robotok biztosan az emberek szolgálatában maradjanak, erős jogi keretek kellenek" - hangoztatta Mady Delvaux, a robotbiztonsági kampányt vezető luxemburgi szocialista európai parlamenti képviselő. A politikus szerint "ilyen szabályok nélkül valós fenyegetéssé válhat egy olyan apokaliptikus forgatókönyv, amelyben a robotok az emberek ellen fordulnak".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #9
  Jaja, megpróbálod kikapcsolni a robit, ő meg összehúzza a receptorait és pofán vág :D
 • xyl #8
  Hát igen. Az ATX szabvánnyal már elkezdődött a rossz irány. Felkérem szoftveresen az alaplapot, hogy legyen szíves kikapcsolni magát. Aztán sokszor nem szíveskedik...
  Nem szeretném, ha a robotoknál is ez lenne. Ha eszük van az EU képviselőknek , akkor a teljes áramtalanítást választják. Sajnos, a Skylake szerinti megoldás valószínűbb...
 • Skylake #7
  Persze, lesz killswitch a drága polgároknak, hogy lenyugodjanak a p*csába. Persze ez nem tisztességes hardveres, leoltom a villanyt típusú killswitch lesz, ó nem. Szoftveres, és természetesen a gyártók, valamint a különböző rendfenntartó és nemzetbiztonsági szolg. kezében lesz a valódi kontroll. Innentől az egész sz*rt sem fog érni.

  Ez pont ugyanolyan, mint tisztességes webkamera lekapcsolás akkor valósul meg, ha kézzel egy takarót lehet elé húzni. Az összes többi szoftveres alapú lekapcsolás porhintés. Ez ugyanaz.
 • drsx #6
  Megnyugodtam. A haztartasi robot nem fogja uborka helyett a nyakamat szeletelni, mert valaki ismet feltalalta a kikapcsologombot, amivel tudtommal eddig is rendelkezett a legtobb gep ("robot").
  Viszont, ha mar itt tartunk, lehetne kerni ugyanezt az eleve emberek gyilkolasara letrehozott es programozott, "mesterseges intelligenciaval" ellatott katonai robotokra is? A fegyveres gyilkologepek lazadasatol (meghibasodasatol stb.) valahogy jobban tartok, mint a kertet magatol felaso es onmagat megtisztito "okos" rotacioskapatol.

 • xyl #5
  Javítás: "elromolhat a szoftver" helyett inkább "hibás lehet a szoftver" olvasandó.
 • xyl #4
  Végre egy jó ötlet!
  Alapjában véve: A robot egy célszámítógéppel vezérelt gép, amelyik valamilyen program alapján működik. Elromolhat a hardver, elromolhat a szoftver, ráadásul a számítógépes vírusokat sem zárhatjuk ki. Kell valamilyen vészkapcsoló, ami mindentől függetlenül áramtalanít. Az, hogy az öntanuló gép az ember ellen fordul... Még nagyon sci-fi, de lehet, hogy nem sokáig.
  Szerintem a robotok elterjedésével (és valamiféle szabványosítással) a robot számítógépére írt rosszindulatu kód (mindenféle mesterséges öntudat, meg hasonló nélkül) hamarabb megvalósul, mint a sci-fikben levő dolgok.
 • gforce9 #3
  "A politikus szerint "ilyen szabályok nélkül valós fenyegetéssé válhat egy olyan apokaliptikus forgatókönyv, amelyben a robotok az emberek ellen fordulnak". "

  Kevesebbet kéne inni és többet tanulni.....
 • overseer-7 #2
  túl sok sci fit néztek a parlamentben.. a helyett hogy dolgoztak volna
 • esztyopa #1
  Néha meglep,hogy a magas IQ-val,és komplex gondolkodás képességével rendelkező tudósok milyen *csőlátátók*
  A tanulás,és *önfejlesztés* képességével felruházott robotoknak az lesz az első,hogy a *vészkikapcsolót* KIIKTATJÁK !