Berta Sándor

A Facebook fellép az álhírek ellen

A platform a jövőben tényellenőrzőkkel működik együtt.

Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője bejelentette a cég intézkedéseit az álhírek kiszűrésére. A menedzser a bejegyzésében azt írta, hogy felismerték, hogy ők sokkal többek, mint hírterjesztők, ő pedig elismerte, hogy nagyobb felelősségük van annál, hogy csak olyan technológiákat építsenek, amelyeken átfolynak az információk.

A közösségi oldalon a jövőben egyszerűbbé válik majd az álhírek jelentése. Az olyan tartalmakat, amelyeket többen jelentenek, több tényellenőrző szervezet is meg fog vizsgálni. Amennyiben kiderül, hogy egy bejegyzés valóban hamis, akkor megfelelő módon jelölik. Az olyan tartalmak, amelyeket a tényellenőrzők hamisnak minősítenek, a jövőben sokkal kevesebb szerepet játszhatnak majd, mint eddig, hiszen az egyik fő probléma, hogy az álhírek nagyon gyorsan terjednek. A Facebook algoritmusa értékeli, hogy a felhasználók miként kezelik az adott cikket, például megosztják-e, lájkolják-e vagy olvassák-e, de azt nem, hogy az milyen forrásból származik és megfelel-e a tényeknek.

Adam Mosseri alelnök közleménye szerint különböző kategóriák - álhír, spam stb. - szerint is megjelölhetőkké válnak a megosztott információk. A tényellenőrzők mind olyan szervezetek és cégek, amelyek elfogadták a Poynter Institute nemzetközi tényellenőrző irányelvét. Ilyen médiacég az ABC News, az Associated Press, a PolitiFact.

A közösségi portál nem akarja megszabni, hogy ki és milyen tartalmakat oszthat meg, miként azt sem, hogy mely tartalmak igazak és melyek nem. Az újonnan bejelentett intézkedések arra utalnak, mintha a platform középutat talált volna: az álhíreket nem törlik, ehelyett a látogatókat tájékoztatják arról, hogy milyen tartalmakat fogyasztanak. A Facebook megnehezíti az anyagok megosztását és megtiltja azok népszerűsítését. A magukat hírterjesztő szervezeteknek kiadó spammerek pedig szintén nehezebben csalogathatják majd álhírekkel a honlapjaikra az embereket.

Az álhírek terjesztésével kapcsolatos vita az amerikai elnökválasztás után lángolt fel. A Facebookot számos politikus vádolta meg az álhírek kritikátlan terjesztése miatt, melyet maga az alapító is kénytelen volt elismerni. A helyzetet európai politikusok is problémásnak tartották. Utána kiderült, hogy orosz propagandisták próbálhatták meg befolyásolni az amerikai választási folyamatot. Az álhírek egyébként egy szoftvernek köszönhetően könnyen kiszűrhetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MasterMason #5
    Na de az ő kontójuk a hold túloldaláról visszatérő nácikról, az oroszokról, az bezzeg mind "igaz"... És mivel az ö konteójuk "igaz", a másoké meg hamis és álhír, ezért most már arra is jogot akarnak, hogy csak az ő konteójukat lehessen leírni...

    Majd ők vigyázzák, hogy csak az igaz és nagyon demokratikus konteók terjedhessenek... :D
    Utoljára szerkesztette: MasterMason, 2016.12.20. 13:09:59
  • Archenemy #4
    "Utána kiderült, hogy orosz propagandisták próbálhatták meg befolyásolni az amerikai választási folyamatot. "

    tök jó hogy akik eddig felvilágosult és okos emberként jól lenézték a buta konteókat, azok hogy kezdenek egyszeriben orosz kémeket meg hekkereket vizionálni

    még a végén azzal jöttök majd, hogy Irakot nem is a tömegpusztító fegyverek miatt támadták meg, ha-ha!
  • Archenemy #3
    ...hát most aztán leérvelted a g*cibe...
  • gseldon #2
    A tények makacs dolgok, még egy magadfajta konteo-gyártónak is.
  • MasterMason #1
    "A facebook a jövőben tényellenőrzőkkel működik együtt."

    És ki fogja eldönteni, hogy mi álhír és mi nem? Csak nem a Zuckerberg? Semmi más nem történik azon kívül, hogy most átnevezték a cenzúra szót tényellenőrzésnek, vagyis újra feltalálják a cenzúrát...

    Ami az összeesküvéseket illeti, az összeesküvés szó a büntető törvénykönyvekben is szerepel, azt jelenti előre kitervelt jól megfontolt szándékkal. Tehát amikor a nyomozó azt látja, hogy a rablóknak meg volt az áldozat címe, kikémlelték mikor jár dolgozni stb, akkor fennáll az összeesküvés ténye. Ilyen alapon bármelyik bűnöző mondhatná a bíróságon is, hogy a nyomozók csak egy összeesküvés elméletet gyártottak...

    Természetesen eddig is volt lehetőség arra törvényesen, hogy ha valakit sérelem ér mert megvádolnak, akkor bíróság előtt számon tud kérni.

    De a facebook nem bíróság, és még kevésbé megbízható szűrő, nehogy már a Zuckerbergék dönthessék el a bíróságot helyett, hogy mi igaz meg mi nem?!

    Nevetséges.