Berta Sándor

Ezerszeresére növelte adóbe­fizetését Nagy-Britanniában a Facebook

A társaság a korábbinál sokkal több adót utalt át az illetékes helyi hivatalnak.

Korábban kiszivárgott, hogy a szigetországban a Facebook 2014-ben mindössze 4327 font társasági adót fizetett, amely kevesebb volt az alkalmazottai által fizetett személyi jövedelemadónál. Nos, mint most a BBC tudósításából és a Companies House adataiból kiderült, hogy a társaság tavaly már 4,16 millió font adót fizetett.

A közösségi platform bevétele 2015-ben 210 millió font, míg a nyeresége 20 millió font volt. Az óriáscég azt közölte, hogy büszke arra, hogy tavaly növelni tudta az üzletét az Egyesült Királyságban és 300 új munkahelyet is létesített. Ismét kiemelték, hogy minden brit jog szerint rá vonatkozó adót megfizettek. Van azonban egy érdekesség: a Facebook kapott egy 11 millió fontos adójóváírási bónuszt, amelyet a jövőbeli befizetéseknél számíthat be. A bónusz annak köszönhető, hogy a vállalat a helyi munkatársai között 15,5 millió font jutalmat osztott szét. A Facebook az Egyesült Királyságban több mint 1000 embert foglalkoztat.

Júliusban írtunk arról, hogy az Amerikai Egyesült Államok Adóhivatala (IRS) górcső alá vette a Facebook adózási gyakorlatát és az alkalmazott trükkjeit. Az IRS szerint ugyanis a közösségi platform több milliárd dollárral alacsonyabb árat szabott meg akkor, amikor bizonyos szellemi tulajdonjogokat adott el az írországi leányvállalatának. A döntésre azért került sor, hogy a cég így csökkentse a kifizetendő adóterheit. A társaság 3-5 milliárd dollár adót fizethet utólag.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #2
    "Ezerszeresére növelte adóbe­fizetését Nagy-Britanniában a Facebook"
    Aha.
    Ezek szerint befizettek ezer fontot.
  • Tetsuo #1
    Remélem nem csak az elmaradt adót, hanem a kiemelt büntetést is megfizeti, a felelősök pedig börtönbe vonulnak.