Berta Sándor

A fogyasztóvédők is bírálták a WhatsApp-adatok átadását

Az Európai Unió után a német fogyasztóvédők is támadták a szolgáltatással kapcsolatos adatmegosztást.

A WhatsApp nemrég megváltoztatta a felhasználási feltételeit és az adatvédelmi irányelveit, emiatt a Facebook a jövőben többek között a WhatsApp-felhasználók telefonszámait is megkapja, valamint azokat az információkat, amelyek arra vonatkoznak, hogy ki milyen gyakran lép be a szolgáltatásba. Emiatt Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa vizsgálja, hogy újra fel kell-e deríteni a két társaság fúzióját. Két évvel ezelőtt ugyanis az illetékes európai uniós kartellügyi hivatalnak Mark Zuckerberg, a Facebook első embere megígérte, hogy a két vállalat között semmilyen adatmegosztás sem fog megvalósulni. A Német Szövetségi Versenyhivatal is eljárást indított a közösségi platform ellen, most pedig a Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV) támadta azt.

Klaus Müller, a VZBV első embere bejelentette, hogy az illetékes piacfigyelő csapatuk figyelmeztette a WhatsAppot arra, hogy hagyjon fel a jelenlegi gyakorlattal. A cégnek szeptember 21-ig van lehetősége olyan nyilatkozatot tenni, amelyben jelzi, hogy leállítja a mostani gyakorlatát. A szakember rámutatott, hogy a vállalat 2014-es felvásárlásakor a Facebook közölte, hogy a kommunikációs szolgáltatás független marad. A fogyasztók éppen ezért bíztak abban, hogy az adataik a WhatsApp rendszerében maradnak és nem valósul meg adattovábbítás a Facebook felé. Az emberek bizalmával azonban visszaéltek.

A szervezet képviselője hangsúlyozta, hogy a VZBV 2015 elején is figyelmeztette a Facebookot, mert már akkor látszott, hogy ilyen adatmegosztás valósulhat meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!