Gyurkity Péter

Tovább esik a Windows mobilos befolyása

A friss eredmények szerint a Windows lejtmenete folytatódik, az iOS azonban erősödött.

A Kantar szokásához híven ebben a hónapban is közzétette friss eredményeit, azonban ezúttal az októberben lezárult 3 hónapos időszakot vették szemügyre, így egy némileg hosszabb periódus eredményein futhatunk most végig. Eszerint a Windows zuhanása megállíthatatlan, az Apple azonban némi erősödést mutat.

Az interaktív térképen kiválaszthatjuk a főbb piacokat, amelyek között az USA, Kína, Japán, valamint az öt európai nagy érdemel külön említést. Az Egyesült Államokban az Android 5 százalékponttal gyengébben teljesített az előző év azonos időszakához képest, a szoftver részesedése azonban így is csaknem elérte az 58 százalékot. Az Apple itt hagyományosan erős, az iOS befolyása ismét növekedett, ez pedig már 40 százalék felett volt, vagyis a jack-dugó hiánya nem igazán érdekelte az amerikai vásárlókat (az iPhone 7 az új eladások 10,5 százalékát hajtotta be). A Windows részesedése viszont a felére esett, ez már alig 1,2 százalék volt október végén, vagyis a Microsoft szinte alig van jelen az új készülékeknél, ami a korábbi Lumia telefonok kifutása miatt várható volt.


Az Egyesült Királyságban hasonló a helyzet, bár itt az Android most erősödött, elérve az 53,1 százalékot, miközben az iOS 44, a Windows pedig 2,9 százalékon állt (ez utóbbi 8,2-ről zuhant le). Németországban az Android 80 százalék felett van, itt már jól látható az angolszász piacoktól való eltérés, míg az iOS 16,5, a Windows pedig 2,4 százalékot mondhat magáénak. Olaszországban szinte csaknem azonos eredményt látunk, bár itt a Windows 4,3 százalékon áll, míg Franciaországban az iOS szerepel valamivel jobban, 21 százalék feletti eredménnyel – Spanyolországban viszont az Android 91 százalék felett állt, a többiek itt labdába sem rúgnak.

Kínában sem látunk nagy eltérést, itt viszont az érdemel említést, hogy a Windows alig 0,1 százalékon van, a vereség tehát teljesnek mondható. Japánban viszont az iOS a piac felét birtokolja, az Android kénytelen beérni 47,5 százalékkal, a Windows pedig itt is esélytelen a maga 0,2 százalékával. A brazil piac méreténél fogva szintén érdekes lehet, itt a spanyolhoz hasonló számokat látunk, nyilván nem véletlenül – az Android 94 százalék felett áll.

Az ünnepi időszakban várhatóan nem lesznek óriási változások, a jövő évi MWC-n azonban megismerhetjük a soron következő generáció képviselőit, amelyek tovább módosíthatják a verseny állását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #18
    Teljesen jók a Lumiák, anyámnak is most vettem egyet. Magamnak csak azért nem, mert androidos vagyok, és soha nem akartam átállni rá.

    Az iOS nem igazi vetélytárs, hiszen az iOS=iPhone (vagy iPad), az Android meg rengeteg gyártó több ezerféle konfigurációjú hardverén megy. Főleg emiatt - és amiatt, mert a gyártók jelentős része telecseszi mindenféle vacakkal - olyan, amilyen. Szerintem az 5 volt mostanában egy mélypont, a 6-tal sokat javítottak, a 7-et még nem próbáltam.
  • Sequoyah #17
    Van akinek tetszett a Nokia Lumia vonal, van akinek nem.
    Utana az MS szinte semmit nem fejlesztett a telefonon, nagyritkan kiadott valamit, ami viszont joval gyengebb volt az idoben ot megelozo Lumiaknal. A 950-est a kezbe fogva rohantam vissza a majd 2 evvel oregebb 1020-hoz, ami szebb, minosegibb es meg gyorsabb is nala.
    Ha egyszer az MS kinyirta a telefonos vonalat, akkor nem kell utana csodalkozni hogy halott...
  • Gauge #16
    ja, ok:)
  • Glutamin #15
    Csak arra akartam reagalni, hogy szuk termekpalettaval is lehet eletkepes egy gyarto.
  • Gauge #14
    Iphone presztís készülék/OS. Szerintem nem lehet vele összehasonlítani.
    Utoljára szerkesztette: Gauge, 2016.12.15. 17:52:46
  • caius marius #13
    A vindóz szar. Ennyi!
  • asgh #12
    A címválasztás miatt igaza van Elemirnek, mert van egy rakat adat és abból pont a WP esésére hívja fel a figyelmet, mintha az lenne a legfontosabb.
    Mondjuk a szerkesztők sincsenek jó helyzetben, mert ha az a cím, hogy erősödött az iOS, akkor az apple haterek hánynák az epét, ha meg az, hogy stagnál a droid, akkor a droid fanok hoznának statisztikákat, hogy nem is.
    Utoljára szerkesztette: asgh, 2016.12.15. 13:40:04
  • Glutamin #11
    Iphone-bol meg annyira sincs valasztek. Van draga meg meg dragabb. Lumiabol legalabb van a draga mellett olcsobb modell is. De alapvetoen meg mindig az OS-sel van sok gond, nem a hardverrel.
  • woy #10
    "sokat veszít a világ" :D :D
  • Gauge #9
    Ez így van.

    Én igazából nem nagyon értem, hogy MS valójában mit is akar a W10m-mel. Amikor lehetett volna sem adtak ki készüléket, most meg gyakorlatilag nincs miből választani... pedig én is inkább windows mobiles használnék...