Gyurkity Péter

A 4G garantálta az okostelefonok növekedését

Idén még bővül a piac, de ez csak a 4G-nek köszönhető – a Google mindent visz.

Az IDC közzétette az idei évre vonatkozó előrejelzését, amelyben az okostelefonok globális piacának várható növekedési számait veszik sorra. Ebből kiderül, hogy maga a piac alig tudott már csak bővülni, ez pedig szinte kizárólag a 4G-t támogató készülékeknek volt köszönhető.

A piackutató cég szerint éves szinten világszerte mintegy 1,45 milliárd okostelefont adnak majd el a különböző gyártók, ami az előző esztendőhöz viszonyítva mindössze 0,6 százalékos növekedést jelent. Ez élesen szemben áll a 2015-ben felmutatott 10,4 százalékos bővüléssel, a 4G-elérést támogató telefonoknál azonban nem volt ilyen éles a visszaesés, hiszen ez utóbbiak esetében még mindig 21,3 százalékos volt a növekedés üteme. Ezen készülékekből is több mint 1 milliárd példány talált gazdára, a teljes éves eredmény várhatóan 1,17 milliárd darab lesz, míg egy évvel korábban még 967 milliónál tetőzött az éves adat. A növekedés jó részét természetesen a fejlődő régiók szolgáltatták, ahol az említett 4G-telefonok a teljes forgalom 61 százalékát alkották.


A fejlett piacok (USA, Japán, Nyugat-Európa, Kanada) esetében a 4G-telefonok aránya akár a 94 százalékot is elérheti, itt azonban már messze nem tapasztalunk hasonló mértékű bővülést, hiszen itt többnyire telített szegmensről beszélhetünk. Érdekes módon a technológia még a hagyományos mobiloknál is komoly előnyként jelenik meg, vagyis a 4G LTE (hosszú évek lassú, fokozatos térhódítása után) mostanra válik valóban univerzálissá. Ebben még az adatcsomagok további árcsökkenése, valamint a VoLTE elterjedése segíthet, ugyanis még mindig nem vagyunk az út végén.

A mobil operációs rendszereknél a Google szinte mindent visz, hiszen itt globális szinten is a terület 85 százalékát uralták idén, ez pedig 2020-ra sem fog sokat változni. Az Apple a második a maga 14,3 százalékával, bár ők inkább a tiszta profit tekintetében vannak magasan az első helyen, ami szintén nem elhanyagolható tényező. A Windows részesedése már csak mindössze 0,4 százalék, a platform a futottak még kategóriában vitézkedik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #3
    Nem értem !
    Eddig arra gyúrtak,hogy minnél kisebb legyen...
    /Vagy másképpen fogalmazva...pontosabban.../
  • CairoJack #2
    Szerintem az elkövetkező években az Apple részesedése csökkenni fog.
    A WP már most halottnak tekinthető, és ezen a surface phone sem fog változtatni, mert ez az OS mindig is szoftveresen volt harmat gyenge, tehát hiába raknak alá még bikább hardvert (fél milláért) a nagy többségnek úgy sem fog kelleni.
    Ha az MS-nek szerencséje van, ki tud majd nevelni egy 1%-os üzleti felhasználói réteget, bár nem hiszem, hogy túl nagy jelentősége lenne a dolognak.
    Ezzel az OS-el túl messzire nem fociznak az elkövetkező 5+ évben.
  • Tetsuo #1
    Mi köze a 4G-nek a telefonok méretéhez?