Gyurkity Péter

Nem tud javítani a Microsoft az okostelefonoknál

A partnerek feljöttek, de így is tovább csökkent a platform befolyása.

A Gartner piackutató cég közzétette a második negyedévre vonatkozó felmérését, amelyben mind a mobil operációs rendszerek, mind pedig a jelentősebb gyártók egymáshoz viszonyított helyzetét igyekeznek tisztázni. Ebből kiderül, hogy a Google ismét erősödni tudott, míg a Microsoft tovább küszködik.

A redmondi cég tavaly jelentősen átszervezte mobilos részlegét, abban a reményben, hogy a partnerek pótolni tudják majd az ennek következtében csökkenő darabszámot. Ez csak félig-meddig sikerült, amíg ugyanis a Microsoft saját adatai szerint a második negyedévben alig 1,2 millió okostelefonon adott túl (ez nemrég még 4,5 millió darab volt), addig a jelentősebb partnerek 100 ezer helyett már nagyjából 800 ezer készüléket értékesítettek, vagyis a teljes forgalom picit elmaradt a 2 milliótól. Ez utóbbi szám viszont az egy évvel korábbi helyzethez képest 76 százalékos visszaesést jelent, aminek következtében a Windows tábor befolyása 2,5 százalékról egészen 0,6 százalékra zuhant.


Ennél rosszabbul már csak a BlackBerry áll, amely 0,3-ról rontott 0,1 százalékra, miközben a két nagy továbbra is behozhatatlan előnyt birtokol. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az iOS sem tündököl az utóbbi időben, az Apple szoftvere 14,6 százalékról esett vissza 12,9 százalékra, bár a cég a gyártók körében is őrzi második helyét, viszonylag kényelmes pozícióból szemlélve a harmadik helyezett Huaweit. Az Android részesedése eközben már eléri a 86,2 százalékot, amit a Gartner háza táján többek között azzal indokolnak, hogy a Google gyors ütemben fejleszti az operációs rendszert, így a felhasználók mindig újabb funkciókra és nagyobb biztonságra támaszkodhatnak.

A gyártók körében egyébként még mindig a Samsung vezet, ők picit javítani is tudtak, a már említett Apple és Huawei után pedig az Oppo és a Xiaomi következik a sorban, vagyis a kínai jelenlét az első ötben is egyre erősebben érzékelhető – ez az ötösfogat már a teljes piac 54 százalékát uralja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • felemelő #10
  Soha nem értettem, a MS miért másolni, a többiek után loholni akart (az Applenak bejött a hw gyártás, a MS is vett hw gyártót).

  Pedig volt egy jól bejáratott dolog, amihez ért: sokféle hw-re sw-eket gyártani.

  Miért nem szállt le még mindig erről a lóról, és miért nem a legsikeresebb telefonokra kínál win10-et?
 • UUUU #9
  Az OS verseny a telefonok piacan mar reg eldolt.
  Kb ugy, ahogy annak idejen a PC-n is a Windows,Linux,OS2 es hasonlo alternativak idejen.
 • tomboy013 #8
  Itt most a W10-ről van szó (semmiköze a Lumia 520-nak ehhez) és ő több mint valószínű, hogy a jelenlegi "flagship"-ekről beszélt a 950/950XL párosról amik közül az XL 230 ezres áron indított ami kb. a 16 gigás iPhone szintje. Szóval eléggé igaz ;)
 • Elemir #7
  Micsoda meglepő számok... és nem azért, mert változott volna bármi, sőt. MS nem ad ki telefont, tehát a Windows Phone kis túlzással jelenleg nem készült.
  Illetve jönnek sorban az új kínai csodák, mind droiddal, mert az a sztár ugye. Vicces azért, hogy nem a telefongyártókat, hanem a rendszereket hasonlítjuk össze, sebaj.

  Feleslegesen vitáznék a rendszer mellett, majd az idő eldönti mi lesz, de hogy engem senki nem venne rá egy retkes droidra, az tuti... legyen a tiétek.
 • cateran #6
  Hogy ez mennyire nem igaz.....Kivancsisagbol anno vettem 1 520-ast...1 app, max 2 es neg is halt ( mind letoltesre, mind hasznaltra) Viszont piszok olcso volt, azt alairom
 • fonak #5
  Szerintem itt alapvetően az volt az MS gondja, hogy windows phone-t birtokolni nem volt menő. Sőt, leszólni a microsoftot a menő már régóta, ezen a trenden nem tudtak változtatni.
  A PC világ egy dolog, ott hiába divat szidni a microsoftot, nincs igazi alternatívája, többek között az alkalmazások miatt is. A telefonpiacon viszont az Android lett a Windows.
 • esemve #4
  Az iPhone árban azért nem igaz :D valami 30-40ért vettem annó a vodától vadi uj független 520-at, és az ilyen áron elérhető droidokat széjjel alázta azzal, hogy nem fagyott, röcögött, folyamatosak voltak az animációk és megbízható az egész rendszer. Persze aztán frissítették az os-t... :D Az appok hiánya teljesen jogos. Igazából szinte minden elérhető volt rá amikor használtam még, de semmi se "eredeti". Tehát ilyen noname youtube kliens, meg hasonlok, azok értelemszerűen reklámokkal televerve...
  Utoljára szerkesztette: esemve, 2016.08.26. 10:38:07
 • Skylake #3
  Okés, rágjuk meg újra ugyanazt a témát sokadszorra. A Microsoft messze jobb helyzetben volt piaci beágyazottságot tekintve az okostelefonok hajnalán, mint a Google, aki teljesen új belépő volt. Mobileszköz-oprendszerek tekintetében a WinCE igencsak jelentős piaci szegmens birtokolt. Minden adott lett volna számukra, hogy ma a winmobile olyan piaci súlyt érjen el, mint ma az Android valójában.

  Ehhez képest kiröhögték az iPhone-t, illetve átaludták az időszakot, amikor valóban tehettek volna azzal szemben, hogy az Android letarolta a piacot. Bőven lett volna erőforrásuk lépni, de csak ültek, mint aki jól végezte dolgát. A WP-nek (a 8.1 színvonalán) az első iPhone-al egy időben kellett volna kijönnie, és élénk piaci harcot folytatnia az akkor még igencsak primitív minőségű Android verziókkal.

  Aztán végül kínlódásukban megvették az okostelefon korszak előtti mobilgyártók egyik Mercedes-ét, az akkora már rendesen kókadó, de azért abban a szegmensben know-how-ok tekintetében náluk messze előttük járó Nokiát. És még velük sem sikerült piaci sikert elérni, mert képtelenek voltak belátni, hogy akkorra (és most is) nem az a truváj, hogy külön ökoszisztémát építünk, hanem az, hogy ebben az ökoszisztémában a tömegek által leginkább használt applikációk teljes köre a lehető legjobb minőségben az ő platformjukon legyen elérhető. És ha külső fejlesztők nem akarják megírni az új platformra ezeket, akkor nekik kell megírniuk, így adva kezdőlökést az új ökoszisztémának! Hogy a másik oldalon, az user ha kivette a dobozból a készüléket, bekapcsolja, és ugyanaz a felhasználói élmény (de kib*szottul rühelem ezt a kifejezést) fogadja!

  És végül mindezt tetézték azzal, hogy iPhone árban lehetett- lehet bétateszt minőségű rendszerrel felszerelt készülékeket venni tőlük. Az előzőek mellett.

  Mégis, mit lehet mondani ekkora inkompetenciára? Hogy a beleölt dollármilliókat a szélbe is szórhatták volna?
 • arty #2
  én azt hittem a winfón végül megveti a lábát...
 • Jim Morrison #1
  Amilyen jónak ígérkezett a 950, olyan gagyi szoftverrel adták ki. Így jár az aki félkész dolgokat ad ki a kezei közül. Pedig szurkoltam, hogy jó legyen.