Gyurkity Péter

Csalódás jöhet a csúcstelefonoknál

Elmaradnak a nagy áttörések, ezért nagyon eshet a vásárlói érdeklődés.

Az Apple kapcsán már többször írtunk arról, hogy az idei évre tervezett generáció esetében nem várhatunk forradalmi változásokat, ezek ugyanis a következő évre, vagyis 2017-re csúsznak át. A Samsung ugyan némileg jobban szerepel a Galaxy S7 révén, tajvani források szerint azonban minden szereplőre kellemetlen időszak vár.

A DigiTimes szokásához híven iparági forrásokra, pontosabban tajvani chiptervező cégekre hivatkozva írt a napokban arról, hogy az év hátralévő részében nagy lassulást várnak az okostelefonok piacán. Ezt azzal magyarázzák, hogy egyik kiemelt területen sem várhatunk komolyabb fejlődést, tehát sem az operációs rendszer, sem a 4G-technológia, sem pedig az új hardveres komponensek nem kínálnak majd akkora előrelépést, amivel fokozni lehetne az érdeklődés szintjét. Ezt leginkább a csúcskategóriában figyelhetjük majd meg, ahol egészen az 5G bemutatkozásáig kitarthat a lanyhulás.

A 4G-ről az ötödik generációs technológiára való váltás ismét elindíthatja az okostelefonok iránti rohamot, azt azonban jól tudjuk, hogy ettől még évekre vagyunk – a 3G és az LTE példája pedig azt is megmutatta, hogy maga az átállás is évekig húzódik, ez korántsem gyors folyamat. Ugyanezen chiptervező cégek állítása szerint az Apple már a második negyedévben kisebb mennyiségben rendelt IC-ket, ami szintén mutatja az iPhone és az iPad eszközök lanyhuló forgalmát, maga a vállalat pedig nemrég el is ismerte, hogy most első alkalommal láttak visszaesést az iPhone-eladásokban.

Nagy kérdés, hogy a lanyhuló forgalmat mennyire tudják majd átvészelni a piac egyes szereplői. Ez még a legnagyobbakat is érzékenyen érintheti, bár a kínai cégek talán a maguk olcsóbb megoldásaik révén jobban szerepelnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #12
    "A Xiaomival nekem még nyűgöm a kínai launcher. Tudom, ott a nova, de zavar. Nem akarok más launchert használni. Legyen a gyári, és a gyári legyen jó."

    Valamiért mégis a romkészítő csapatok a cyanogenmod után a második legnépszerűbb romja pont a xiaomi miui, még nem próbáltam, de emiatt szerintem biztos jó.
  • pixx #11
    Nem tudom nekem mindig elég volt a ram, engem sose zavart, mivel az IOS nem engedi felzabálni a programoknak a telefont.
    Nem is volt két csúcs HTC telom, a munkához, oda semennyi ram nem elég.
    Az androidon bizonyos hibák például tavaly kerültek kijavításra, mint például, hogy csak akkor férhetnek hozzá a program az adataidhoz, ha te ezt megengeded. Míg az Iphonnál, mikor elindult az App store, ez már alap volt.
  • pixx #10
    Nem tudom nekem az 5 év alatt mióta Iphone-t használok egyszer nem tudtam felvenni a telefont, de az is valószínűleg azért, mert nekem a kocsiban fel van rakva a szélvédőhöz, és egy nyári napon bizony komoly hő van ott. Mondjuk utána le is kapcsolta magát a telefon.
    A barátnőm, folyton leszívja magát a csúcs samsunggal, nálam nem szoktak ilyen dolgok előfordulni.
  • NAGYmenET #9

    Szefmester #6

    Teljes mértékben egyetértek veled !
  • Kaeblo #8
    Annyira nem kell meglepődni, hogy a széthackelt OSeknek problémái vannak. Ha rendes androidot szeretnél, akkor nexust kell venni, vagy valami olyat amire gyakran jön frissítés és sokáig, nem tudom hogy van-e olyan ami mérhető a nexusokhoz. Valamiért mindenki szereti szétfarigcsálni az androidot, aztán frissítés meg nem jön rá, jó hogy nem működik.

    A másik meg az, hogy az android mindig is olyan volt, hogy ha nem akartál belefutni valami rosszba, akkor érdemes volt sokat olvasni a véleményeket mielőtt megvetted, nekem pl soha nem voltak komolyabb problémáim egyikkel sem.

  • YaniMan #7
    Egyik-másik azért elég komoly. Megyek tételesen, amibe nem "kötök bele", azzal egyetértek.
    Újraindulás - Huawei: Ezt abszolút eltaláltad, egy Honor 6 (L12)-ről van szó.
    A tárhely konkrétan egy ZTE Blade, majd egy ZTE Blade V kütyünél jött elő. Valamit nagyon nem tud a gyártó az Android beállításairól.
    USB-t MSD-ként hajigálta le, nem MTP-ként.
    Iránytűs kalibrálást ismertem, nem használ. A konkrét gond az, hogy a tengelyek fel vannak cserélve (így forgatom, a képernyőn a progi amúgy mutatja), és ezzel a kalibrálóka sem tud mit kezdeni (sajnos, pedig nem lenne túl bonyolult úgy megírni).
    A nem tudom felvenni-t tényleg Androidon láttam főleg (és annyira nem is sokszor), de egyszer láttam egy cimborína iPhone-ján is, aki egy darabig panaszkodott erre, aztán vagy megszűnt, vagy csak nem mondta.
    A nem ébreszt nekem azért volt, mert simán leállt, vagy kikapcsolt, vagy nem tudom mit csinált, de nem reagált (Honor 6 ez is). Csak 30mp-es nyomvatartással tudtam feléleszteni. A naptár viszont rendszeresen "összegyűjtötte" az értesítőket, és majd a sokadiknál szólt, hogy miket felejtettem el. Juhé!
    A Xiaomival nekem még nyűgöm a kínai launcher. Tudom, ott a nova, de zavar. Nem akarok más launchert használni. Legyen a gyári, és a gyári legyen jó.
    A legvége: Ahogy írtam, találkoztam a problémákkal Samsung (Galaxy S4) esetében is.
    Most egy Zopo Speed 7-em van, és vibrál, és iránytűtengelyt cserél, és eléggé melegszik is néha csak a sudokutól (tényleg kilövök minden mást), de ezek tényleg olyan problémák, amikkel együtt tudok élni. Azért mocorog mégis folyton a szálka az agyamban, mert pogranyolóként sejtem, hogy legalább az iránytű problémát kb. 10 perc alatt (hagytam időt rendesen) ki tudnám javítani, ha megmutatnák, hol van a forrásban az a rész, ahol a driver átveszi a szenzortól az adatot.
  • Szefmester #6
    A tárhely dolgot megerősítem magam is. a rendszer szerint van a telefonmemóriában 150Mb szabad hely (már ezért visít hogy kevés), a kártyán van 4GB szabad... fel akarok rakni egy 5MB-s programot és nem engedi. Uninstallálok egy 65MB-s alkalmazást és látom hogy van 180MB!! szabad helyem, az 5MB-s még mindig nem települ. További cuccokat törlök, bő 300MB méretben, és végre elérem a 250 szabadot, mindezt azért hogy egy 5MB-s de szükséges programot felrakjak. Mindeközben még nem tudtam úgy teleszemetelni a rendszert hogy a háttérben futó alkalmazásaim megegyék a RAM 3/4-ét. Max akkor amikor ps1 emulátort futtattam több böngészőablak mellett..

    A nem tudtam felvenni nekem is volt a 2.3 droidos commtivámon, de ott többnyire a nem tudom letenni jelenség ment, mert a közelség érzékelője hülye volt... AZ új készüléken ilyen jellegű hiba még nem volt. Ellenben a heti egy alkalommal a kijelző nem reagál majd fél percig semmire... Az ébresztő két havonta egyszer nem ébresztett, még szerencse hogy egy reggelre 3at is beállítok. (ébresztő, most már tényleg ki az ágyból, takarodj a buszhoz bammeg nevekkel)

    Fejlődésként pl mókás lenne látni sztereogram fotó készítést két kamerával, netán egy kiegészítővel halszem optikát csinálni, hogy szoftverrel a látótér elforgatható legyen bizonyos szögig.

    Azt is kifejezetten díjaznám ha a reklámozott tárhelyem meglenne, és nem enné meg a rendszerhelyreállító partíció... azt sd kártyáról is lehet telepíteni ugyebár.

    Az ellen sem tiltakoznék ha vastagabbak lennének a készülékek, de cserébe olyan aksikat raknának beléjük hogy elfelejtsem egy-két hét után hogy mikor töltöttem (már ha nem használtam aktívan), vagy ha egész nap csesztetem, akkor is kibírja míg hazaérek (és ehhez jóformán már az elegendő volna ha szűken megdupláznák a vastagságot.
    A felbontás is bőven elég, hiszen azt meg is kell hajtani.
  • syn7h37ic #5
    +1 Pontosan!
  • takysoft #4
    Azért azt te is érzed, hogy ezek nem komoly hibák. És rétegdolog.
    Az újraindulás tipikus Huawei probléma, másnél ilye tnem nagyon láttam.
    A tárhelydologról nem is hallottam. USB csatlakozás nem feltétlen a telefon hibája, a Windows pocsékul kezeli az MTP-t.
    Az iránytűgondnál érdemes kalibrálni a telefont. Ne ijedj meg, nem ördöngösség, csak rajzolj vele pár 8-ast a levegőben, általában menni szokott.
    De tény, nekem is volt már olyan szoftver a telómon, ahol pontosan bemérte az irány, de folyton hátrafelé néztem. szerintme szoftveres a gond, mert azon a telón egy új szoftver megoldotta.
    A "nem tudom felvenni, nem reagál" az androidos hiba, rengeteg telón láttam már. Nehéz belőni, hogy a rendszer alaphiányossága, vagy valamiszoftverrel (pől facebook messenger vagy spotify) akad-e össze. De ez tökjogos, ilyennek nem szabadna lennie.
    Másik tipikus andoroidos hiba a "nem ébreszt az ébresztő" is.

    Az az igazság, hogy ilyne hibákat egyre kevésbé látok a telefonokban. Szóval szerintem azért foltoznak ám rendesen.
    De a másik igazság, hogy bizony nap, mint nap rengeteg új funkció is bekerül, ami meg összekadhat dolgokkal. És ez a folyamat nem fog leállni, attó függetlenül, hogy az átlag user ezeket nem használja.
    Szerintem azemberek javának fogalma sincs arról, hogy a telefonja tud wifi hotspotot, mirecast-ot, DLNA-t, MHL-t, vagy akár OTG-t...

    a múlthoz egyik haverom totál el volt képedve, mikor rádugtam a telómra az xbox controllert, és minden gond nélkül működött. Remek dolog az OTG, és még akik ismerik sincsnek mind tisztában vele, hogy nem csak pendrive-ozásra jó.

    A telefonvilág a legdinamikusabban fejlődő iparág ma. De legalább is az egyik...

    A visszaesés pedig egyszerűen magyarázható.
    Elértük a sztenderd lélektani határt.
    4,7"-on 720p, 5,5"-on pedig a 1080p
    Emellet 4 mag, 3 giga ram, és 32-64 giga tárhely.
    Ezek azok a specifikációk, amik az emberek kellemet 90%-ának olyan bőségesen elegendőek, hogy nincs igénye többre.
    És szerény véleményme szerint ebbe a 3G/HSDPA is belefér.
    Már a 4G sem akkora húzónév, mert az emberek általában nem torrenteznek.
    HSDPA/HSPA+ csatlakozáson (H+ a telefonodon) már bőven átjön a 1080p youtube
    Ha meg mégis torrenteznek, akkor wifin.
    Meg hát a szolgáltatók aranyáron mérik a kilobyte-okat is manapság még.. Könyörgöm, ilyne csomagok vannak, hogy 200 mega meg 500 mega...
    Pofátlan lehúzás, semmi egyéb...

    Szóval hiába hoznak a gyártók bármit, nem nagyon lehet már eladhatóvá tenni az újat.
    Van ugye a vízállóság, meg lekerekített kijelző... infrakamera (CAT S60, awesome), de ezek rétegdolok, és nem fog kelleni a tömegnek.

    Az iPhone ugye a 6-os generációval átlépett a gyerekméretből a normális méretű telefonok világába. Igaz pofátlanul kevés RAM-mal.
    Bizonygatták, hogy az aztán elég lesz, de persze nem volt elég, gyorsan duplázták is az S változatban, hogy rájöjjenek, az sem elég :D
    Szóval az iPhone-ban a kezdeti gyengeségek miatt szerintem még van 1 generáció, de utána már azt sem nagyon lehet eladni más.

    Főleg azért, mert ezt a lélektani határt, amit mondtam... kínából 70-100 ezer forintért lehet rendelni.
    Ott van pl a Xiaomi (ejtsd: sáómi) Redmi 3 Pro. 4100 mAh akksival.... a kisebb kezűeknek (5")
    65 ezer ft... (annyi bibi, h nincs benne b20-as 800mhz-es 4G, de az nem től zavaró szerintem. az én Oneplus-omban sincs, és jól megvagyok nélküle)

    1440p-s QHD kijelző teljesen felesleges. 2160p 4K kijelző pedig még felesleges.
    Majd lesz az a pont, amikor a mobiltelefonos VR nem koncepciós, hanem mindennapi létező dolog lesz, akkor lesz majd haszna, mert azért most még szabad szemmel is megszámolod a pixeleket egy Gear VR-ban vagy Google Cardboard-ban pl.
    De az is csak rétegtermék lesz.

    A lényeg, hogy nincs több újdonság. Amíg a telefont nem tudod beleépíteni a retinába, addig ez van, és ez is marad. És ebből meg van olcsóbb is, mint a Samsung, meg az iPhone.

    még egyszer... nem csak szar olcsó.
    Van noname kínai, meg van márkás kínai.
    Ne feledd, hogy egyszer a Samsung is csak egy olcsó korei gyártó volt :D
    Azért egy Xiaomi, Oneplus, vagy OPPO komoly minőséget képviselnek. Alacsony áron.
  • Ender Wiggin #3
    Butatelót kell használni, és sosem csalódsz :-)