Berta Sándor

Pénzbüntetést kapott Brazíliában a Facebook

A közösségi platform és a dél-amerikai ország viszonya az elmúlt hónapokban vált igazán feszültté.

A vita most érte el a tetőpontját, ugyanis Amazonas szövetségi állam főügyésze felszólította a Facebookot, hogy adja ki a WhatsApp nevű üzenetküldő szolgáltatását használó emberek személyes adatait és chatprotokolljait. Miután erre a közösségi oldal nem volt hajlandó, ezért az államügyészség bejelentette, hogy - a helyi hivatalok "rendkívül mértékű megvetése" miatt - 38 millió brazil reálos, vagyis mintegy 10,4 millió eurós pénzbüntetést szabott ki a társaságra.

A vita nem új, a brazil igazságügyi szervek hosszabb ideje próbálják kikérni a WhatsApp tulajdonosának számító Facebooktól a szolgáltatás chatprotokolljait, mondván azok hatékony segítséget jelenthetnek a bűnözők elleni harcban és a bűncselekmények felderítésében. Miután a cég egyáltalán nem együttműködő, ezért a hatóságok azzal vádolták meg, hogy nem teljesíti a jogi kötelezettségeit és visszatartja a gyanúsítottakkal kapcsolatos információkat.

A vita eredményeként a helyi hatóságok az elmúlt egy évben háromszor tiltották be országos szinten a a WhatsAppot, ugyanakkor a blokádot többször is a tervezett lejárati idő előtt feloldották. A szolgáltatást rendkívül sokan használják Brazíliában, az összes okostelefon 90 százalékra van feltelepítve és a vállalat adatai alapján a felhasználói tábora több mint 100 milliós. A WhatsApp áprilisban végpont-végpont közötti titkosítást vezetett be, így csak az alkalmazást használó felek láthatják az elküldött üzeneteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • msnforever2 #2
    Már a metadata is túl sok:
    https://www.eff.org/deeplinks/2013/06/why-metadata-matters
    Utoljára szerkesztette: msnforever2, 2016.08.02. 09:46:32
  • Skylake #1
    Rossz hírem van Amazonas szövetségi állam főügyésze, és az őt támogató titkárság számára: megszámolhatatlanul sok informatikai megoldás, és ezek kombinációja alkalmas arra, hogy titkosítottan lehessen kommunikálni - és a kommunikációba most mindent beleértek, amely két fél között adatcserét valósít meg, tehát nem csak a WhatsApp-ot, a Signal-t, a Viber-t, a Skype-ot, és a FB Messenger-t, hogy csak a jelentőseket említsem.

    Még rosszabb hírem is van a drága főügyész úr / asszony számára: sajnos az internet működésének elsődleges feltétele a nem kompromittált titkosítási technológiák megléte, és ezek bárki által történő alkalmazása. Abban a pillanatban ugyanis, amint ezek alkalmazása meghatározott hatalmi pozícióhoz köthetővé válik kizárólag, onnantól az azzal való visszaélés is megkezdődik, a hatalmi pozíció adta lehetőségekkel egyező mértékben.

    Kérdezem a drága főügyész asszonyt / urat: metaadatok miért nem elegendőek?