Gyurkity Péter

Először repült a Facebook internetes drónja

A közösségi portál alapítója ilyen drónokkal szolgáltatna internetelérést.

A Facebook – számos más céggel együtt – az internet globális elérhetőségén dolgozik, ennek érdekében kísérleti lézerkommunikációs rendszert fejlesztenek, de speciális drónokkal is előálltak, amelyek a magasból biztosítanák a gyors és kényelmes eléréseket. Az első repülésre sor is került, az eredmény biztató.

A hivatalos oldalon tették közzé az első rövid repülésről szóló beszámolót, amely szerint jól haladnak a munkálatok. Itt tulajdonképpen egy hatalmas szárnyról van szó, amelyet robotpilóta vezérelne, ezért is van szükség az előzetes tesztelésekre, hogy meggyőződjenek az irányítás megbízhatóságáról. A kísérlet jól sikerült, hiszen a megfelelő sebesség elérésekor a számítógépes rendszer utasítást adott a rögzítés feloldására, ezt követően pedig az Aquila névre keresztelt tákolmány felemelkedett, majd pedig 96 percen keresztül körözött a levegőben, mintegy 40 km/h-s sebességgel.

Ez utóbbi nem változik majd az éles szolgálat során, hiszen a hangsúly nem a sebességen van. A 34,4 méter széles drón azonban kétszer magasabbra emelkedne (elérve a 18 ezer métert), itt 2000 helyett 5000 wattot igényelne, ami még mindig tűrhető, bár a szakembereknek még dolgozniuk kell az akkumulátor tökéletesítésén, amelyet az energiagyűjtési fázis és a fogyasztás optimalizálása egészít majd ki. Itt nyilván jóval hosszabb ideig kell majd a levegőben tartani a rendszer alkotóelemeit kitevő drónokat, amennyiben azonban ezt sikerül elérniük, máris indulhat az Internet.org szélesebb körű elterjesztése.

A repülési idő egyes esetekben elérné a három hónapot, a távoli régiókban ugyanis nem sok alkalom adódik a karbantartásra és az esetleges cserére. A napenergiára támaszkodó repülésben jelenleg két hét a rekord, tehát bőven van min dolgozniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #3
  -reklámcégek tudják csak igazán értékelni az ingyenreklámot!
 • gombabácsi #2
  "A Facebook egy bezáródó ajtó, a Google egy kinyíló (most még)." - Puzsér
 • msnforever2 #1
  Ezaz, netcenzúrát mindenhova. Az emberek azt se fogják tudni mi az az internet. Számukra internet == facebook lesz.
  Legalábbis ahol eddig nem volt normális internet.
  Internet.org is evil:
  https://www.techinasia.com/talk/facebooks-internetorg-evil