Berta Sándor

Tökéletesítené a Facebook a Safety Check funkciót

A közösségi platform funkciója - mellyel jelezni lehet a hozzátartozóknak hogy jól vagyunk - nagyon hasznos, de még közel sem tökéletes.

A párizsi, a brüsszeli, majd pedig most a nizzai merénylet után a Facebook Safety Check segítségével jelezhették a felhasználók, hogy biztonságban vannak. A funkció viszonylag új, a közösségi oldal folyamatosan fejleszti. A társaságnál Luke Woods felel a termékfejlesztésért és azért, hogy a fontos funkciók hogyan néznek ki és működnek. A menedzser foglalkozik a Facebook Messenger és a Safety Check továbbfejlesztésével is. Utóbbi kapcsán a fejlesztőknek olyan kérdésekre kell választ találniuk, hogy melyik helyzet mennyire veszélyes és mikor kell aktiválni a funkciót.

A problémára jól rávilágít, hogy míg a párizsi merényleteknél a Safety Check elérhető volt, addig a néhány nappal később 43 halálos áldozatot követelő bejrútinál már nem, míg a legutóbbi bagdadi robbantásnál csak nagy késéssel aktiválták. Emiatt sok kritika érte a közösségi hálózatot, elsősorban amiatt bírálták, hogy csak a nyugati áldozatokkal törődik.

"Nizzában volt az első esetek egyike, amikor az eszközt a közösség, vagyis maguk a felhasználók aktiválták és nem pedig a munkatársaink. A Safety Check ezen új funkcióját június óta teszteljük. Az olyan vészhelyzetekben, mint a nizzai, azt tapasztaljuk, hogy megnő a bejegyzések száma. Hirtelen feltűnően sokan kezdenek el egy bizonyos témáról, helyről vagy merényletről beszélni. Ezeket a jelzéseket feldolgozzuk és megpróbáljuk az összes tartalomból kiszűrni, hogy a világban hol van éppen válsághelyzet." jelentette ki Luke Woods.


"A felhasználói tevékenység alapján elérhetővé tesszük a Safety Checket azon tagok számára, akik éppen valamit megjelentettek az oldalon. Megkérdezzük őket, hogy be akarják-e jelölni magukat biztonságban lévőként. Ezután megkérhetik a barátaikat is, hogy tegyék meg ugyanezt. Nem rakjuk a felhasználók vállára annak a terhét, hogy mikor kell aktiválni a Safety Checket és mikor nem. Nizzában csak biztosra akartunk menni, hogy ha szükséges, mindenki hozzáférhessen az eszközhöz és ne csupán a hálózat bizonyos részei. Attól, hogy a közösség egy része aktiválja a funkciót, a Facebooknak még nem kell automatikusan követnie a példát. Minden válsághelyzet más és rendkívül nehezen jelezhető előre. Egy túszejtés egy bankban talán csak a közvetlen szomszédságnak fontos, nem az egész városnak. De a nizzaihoz hasonló merényleteknél akár az egész régió is érintett lehet."

A menedzser hozzátette, hogy azt nem árulhatja el, hogy miként néz ki a Safety Check aktiválásával kapcsolatos belső döntési folyamat, de például szerepet játszik a döntésben, hogy hány bejegyzés érkezett egy bizonyos esemény kapcsán és az is, hogy a hagyományos sajtóorgánumok foglalkoznak-e a történtekkel. A funkciót korábban az orlandói merényletnél és egy bagdadi autóbomba felrobbantásakor aktiválták. Utóbbi esetében viszont hosszas késés történt, és ezzel a hibával a fejlesztők is tisztában vannak.

A történtekhez hozzátartozik, hogy az eszközt jelenleg is tesztelik és problémát jelentett, hogy Irakban nem különösen jó az internetlefedettség. Sokan csak később tudtak csatlakozni a közösségi oldalhoz, ami szintén hozzájárult az időveszteséghez. "Azt akarjuk, hogy a funkciót a jövőbeli vészhelyzetekben minél több ember érhesse el. A Safety Checket először a Fülöp-szigeteket 2014 decemberében elérő tájfun miatt aktiváltuk, míg az idén már 20 alkalommal került erre sor. Ez több mint ahányszor 2014-ben és 2015-ben bekapcsoltuk a funkciót" - hangsúlyozta a Facebook terméktervezési vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Jó biznisz a terrorizmus.