SG.hu

Technológiával hidalná át az informatikai munkaerőhiányt az Oriana

A magyar cég gyorsan megtanulható üzleti szoftver-fejlesztő platformjával automatizálja a kódolást és bevonja a tanácsadókat is az alkalmazások létrehozásába.

"A piaci igények komplexitásban és darabszámban is többszörösen meghaladják a rendelkezésre álló fejlesztési kapacitásokat. Ez sokaknak rossz hír, de nekünk nem, ugyanis évek óta azon dolgozunk, hogy az alkalmazásfejlesztést egyszerűsítsük, és az idejét, illetve költségeit csökkentsük." - mondta Kovács Péter az Oriana ügyvezetője. A három magyar magánszemély tulajdonában álló szoftverfejlesztő cég két évvel ezelőtt mutatkozott be a piacon Effectornak nevezett platformjukkal, melynek lényege, hogy a modulos szerkezet miatt lehetővé teszi az egyszer már megírt kódok újrahasznosíthatóságát.

A kész mintákat egy alkalmazástárból választják ki az aktuális igényeknek megfelelően, ez gyorsítja az egyedi megoldások kidolgozását. Az üzleti logikát leíró rész nyílt forráskódban, XML-ben van, azaz az ügyfelek nem kerülnek függésbe a cégtől. Kovács Péter elmondta, hogy üzleti modelljük már a kezdetben gyors sikereket hozott, de növekedés helyett inkább hátországgá, szoftvergyártóvá szerettek volna válni, az építkezést a partnerekre bízva.

Basa Richárd, az Oriana operatív igazgatója elmondta, hogy ma már a vállalatok sokkal gyorsabb reakcióidőket várnak el, nagyon erős az üzleti nyomás, a cégek 10-15 évente teljes profilváltást hajtanak végre. Azonban az ezekhez szükséges IT-fejlesztésekre nem áll rendelkezésre elég programozó, másrészt az ügyfelek maguk is sokkal inkább beleszólnak mindenbe. "A mai 40 év körüli cégvezető-generáció informatikai aktivitása már sokkal nagyobb, mint az egy évtizeddel ezelőttinek. Nem egy olyan projektünk van, ahol a felsővezető ott ül a megbeszélésen, és ő maga is folyamatosan kommentálja az üzleti szoftver funkcionalitását és kinézetét."


Az igazgató elmondta, hogy a növekvő igényekkel szemben van egy nagyon komoly fejlesztői hiány, azaz nyílik az olló. "Ez nem magyar specifikum, a világon mindenhol így van. Mi magunk is nagyon nehezen találunk embert, a fejlesztők válogathatnak hova akarnak menni. Előfordult, hogy délután interjúztattunk valakit, este visszahívott, hogy volt még egy interjún és nem ide jön, azért, mert mondjuk a másik hely két utcával közelebb van a lakhelyéhez. Olyan szempontok játszanak szerepet, ami üzletpolitikailag lekövethetetlen." A helyzet feloldása Basa Richárd szerint a jelenlegi eszközökkel rövid távon nem megoldható, hiszen hiába képeznek jóval több fiatalt a felsőoktatásban vagy egyéb módokon, ezzel nem lesz kapásból 20-30 ezer programozó Magyarországon. Szintén nem elhanyagolható a külföldre történő elvándorlás és az ide telepedett több száz fős IT-cégek elszívó ereje, emiatt a nem informatikai profilú társaságoknak nem is marad ember.

A cégek életében történő változásokat manapság már főként nem belső tényezők indukálják, hiszen az elmúlt években amit lehetett általában már megtettek, amit lehetett optimalizáltak és ahol tudtak költséget csökkentettek. Viszont a külső okok szerepe drasztikusan nőtt, például a kormányzati szabályozásoké. Itt Basa Richárd a minapi eseményt, a vasárnapi boltzár eltörlését említette, melyet nagyon gyorsan le kell tudni követni. Azok a cégek sokkal nagyobb eséllyel lesznek sikeresek, amelyek a változásokra fel vannak készülve, ehhez pedig eszköz kell. Itt kap lehetőséget az Oriana platformja, ami az üzleti menedzsment szoftverek piacán lévő rést tölti ki, és technológiával próbálja áthidalni a szakemberhiány miatti korlátot.

"Megpróbálunk minél több embert bevonzani a fejlesztésbe, legyenek akár tanácsadók, akár üzleti felhasználók, ezzel is csökkentve a kódolási időt, illetve kiküszöbölve a fejlesztőknek átadott információk torzulását. Mivel natív programozót nehezen találunk, feljebb kell hozni magasabb szintekre az alkalmazásfejlesztést. Az Effector platformban a blokkokból alkalmazásminták átalakításával, SQL-XML kombinációval nagyon gyorsan megtanulható a projektek létrehozása. Mi egy frissen kikerült juniort másfél hónap után fizetős munkákon tudunk alkalmazni. Egy nyolc elemből álló képzési tervet hajtatunk végre velük, és azt az alapozást ami neki megvan, és akár már középiskolában is megszerezhető - most kísérletezünk olyannal is, hogy érettségi után felveszünk embereket - és gyakorlatilag erre a piacra be tudjuk őket vonzani, egy magasabb fizetést tudunk nekik kínálni, partnereink pedig sokkal gyorsabban tudnak kapacitást bővíteni." - mondta Basa Richárd.


Pátzay Péter technológiai vezető bemutatta azt a grafikus fejlesztőeszközt, az Effector Studiot, melyet már tanácsadók és felhasználók is tudnak használni. Ebben kódolás nélkül létre lehet hozni munkafolyamatokat, adathalmazokat, lekérdezéseket és minden egyéb üzleti logikát. Az Angular JS-re épülő megoldásuk tervezésénél elsődleges volt a felhasználói élmény, hogy a tabletek világában szocializálódott emberek se ijedjenek meg tőle. A szoftver információs kártyákra épül, melyek húzd és dobd-módszerrel mozgathatók és minden szükséges információ elfér egyetlen lapon. Táblázatkezelőjük minél inkább próbálja megközelíteni az Excel funkcionalitását, annak fájljai betölthetők és annak adathalmazaiból alkalmazások építhetők fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sydra #16
  "Ugyanazt a munkát évről évre rövidebb idő elkészíteni az új eszközök miatt és persze egyre egyszerűbb, egyre kevesebb tudás kell hozzá, legalábbis másmilyen."

  Ugyanazt a munkát évről évre ténylegesen egyre rövidebb idő alatt el lehet készíteni. Csakhogy a munkák nem maradnak ugyanazok/ugyanolyan bonyolultak évről évre, hanem nagyobb mértékben bonyolódnak, mint ahogy a fejlesztő eszközök fejlődnek. Ahogy most látom az automatizáció nem arra kell, hogy kiváltsa a programozót, hanem arra, hogy átláthatóvá tegye a programozó számára a problémát és annak kezelését. Már 20 éve meghaladtuk azt a szintet ahol a programok még egy ember számára átláthatóak voltak. És nem iskolai project-ekben kell gondolkodni! Én egy kétmillió soros szoftverrendszer fejlesztésében veszek részt és napi szinten kell egyedi problémákhoz egyedi megoldásokat kitalálnom, amik nincsenek leírva sehol a világon. Ez nem összekötögetős munka, amit egy weak AI el tudna végezni.
  Utoljára szerkesztette: Sydra, 2016.04.15. 01:08:11
 • karajjj #15
  Fejlesztőt keresünk már hetek óta a cégnél. Olyan jelentkezők jönnek, hogy volt amelyiknek már az is gondot okozott, hogy telepítsen fel egy programot egy teljesen szűz winre. Szerintem ha ilyenek fognak összedrótozni rendszereket, annak csúnya vége lesz. :D
 • Sequoyah #14
  Tippeljek? Sok.
  Mindegyik ilyennel belefutottunk, hogy nem teljesen fedte az igenyeket, es tobb melo volt hozzaigazitani es testreszabni, mint 0-rol sajat rendszert irni, ami azt es csak azt tudja, ami nekunk kell.

  Ket fele hozzaallast lattam sikerre vinni. Vagy dobozos termek, es az uzletmenet lett hozzaigazitva, vagy pedig teljesen sajat, custom fejlesztes.
 • moikboy #13
  Jaj. Össze kéne már egyszer számolni hogy hány ilyen "összekötögeti a dobozokat business expert aztán legenerálódik a program"-próbálkozás született és fuccsolt be az idők során :D
 • Meridian #12
  "Egyre magasabb szintre emelkednek a fejlesztőeszközök, hatékonyságuk is egyre nagyobb".

  A mondatod első fele igaz, a második meg a nagy lófaszt!
  Két nevet is mondok: Siebel, Salesforce.
  Ha valamilyen problémád van valamely távközlési cégnél, fogadást köthetsz arra, hogy a fenti kettő közül valamelyik ótvar rendszer áll e mögött. Az előbbit indiaik az utóbbit amcsik heggesztik. Mindkettő jó, nagy, drága, és egyben jó nagy darab bűzölgő trágyadomb.
  Utoljára szerkesztette: Meridian, 2016.04.14. 17:54:45
 • mrzed001 #11
  Kezdjük talán ott, hogy egyre több mindent kell fejleszteni, kb az élet minden területén. Ez bizony magával hozza, hogy (mily meglepő) egyre több fejlesztőre van szükség. Tehát nem hiány van, hanem egyre nő a kereslet.

  Amúgy amit a szilikon völgyben szépen megtanultak a nagy cégek a saját kárukon az, hogy ha azt akarod hogy a fejlesztőd a lehető legtöbbet a lehető leggyorsabban produkálja, és hűséges legyen hozzád, akkor ADJ NEKI RÉSZVÉNYT, részesedést !
  Mert ha a sajátját fejleszti, jobb munkát végez, és még gyorsabban is. És nem megy el az első +30% fizetést ígérő ajánlatra, és viszi magával mindazt a tudást a fejlesztéséről, melyre oly nagy szükséged van.

  Idehaza ez egy nem létező dolog, vadkapitalizmus van. És igen, a (vezető) fejlesztő inkább olyan cégbe megy, ami komolyan veszi (anyagilag, szakmailag és emberként is), és nem csak kizsákmányolni akarja.

  Mi is van itt? Megírod a világegyenletetmegoldó hiperszuper programot 1 év alatt. Ezért te kapsz 1 évi fizetést. Majd leépítenek, hisz a program kész, árulható, már csak pár buta kóder kell support és apró bugjavításra.
  A cég meg árulja 10 éven át bődületes nyereséggel a terméket.
  Ergo alkalmazottként, mint fejlesztő nem érdeked gyorsan kiválót fejlesztened. Ilyenkor max az önérzeted és szakmai renoméd miatt teszed.

  A legviccesebb, mikor a bankban a vezető fejlesztő javítja ki a főkönyvelőt arról, hogy hogyan is megy egyes dolgok könyvelése, az üzleti logika. Mert ő tudja legjobban, mert ő fejlesztette a rendszert amit használnak.
  És amikor ezt az embert elcsábítja egy cég, akkor bizony a bank van nyakig a lekvárban, mert a távozó egyén agyát nem tudják leszívni.
  Viszi minden tudását, tapasztalatát, cég- és helyi fejlesztéstörténelmi ismeretét. Hiába a sok papír, meg leírás meg specifikáció, a kommentekkel teleírt kód, ahhoz hogy valaki nulláról egyáltalán belenyúlni merjen egy közepes bonyolultságú rendszerkódba maga 3-6 hónap.
  Hogy ténylegesen átvegye a távozó fejlesztő helyét, munkáját, azonos szinten, akár 1-2+ év.

  És a legszörnyebb (a nemlétező HR szakmaiság nem létező rémálma), hogy ilyenkor ha utánaszámolna a cég, hogy mennyit veszített ennek a vezető fejlesztőnek a távozásával, az bizony legalább egy, de akár három nagyságrenddel több, mint ennek a fejlesztőnek a teljes éves bére.
  Szóval talán ezen kellene elgondolkodni kicsit.
 • grobs #10
  "A korlát csak egy pillanatnyi állapot."
  Persze. A korlát az, hogy ha nem programozásról beszélünk akkor minimálisan vizuális megjelenítésre van szükség. Ez viszont már nagyon alacsony bonyolultsági szintnél is átláthatatlan lesz. Egy komplex irányítási rendszernél meg nemhogy nem ül ott a cégvezető, de ha ott ülne akkor se szólna hozzá, mert ő sem látja át ... és nem is akarja mert nem az a dolga.

  "Az hogy a generált kódhoz is kell szakember, attól még segíthet a szakemberhiányon."
  Pont azért nem segít, mert ez bevett gyakorlat évtizedek óta. A programozó nem (csak) kóder. Nem dolgozik fölöslegesen. Ha meg tudja csinálni a gép helyette, akkor megcsináltatja vele. Ez a munkája. Furcsa lenne ha a saját munkájában nem használná azt amihez ért.

  A szakember hiány oka elsősorban az, hogy egyre komplexebbek a rendszerek. Nem a milliónyi webshop szívja fel a szakembereket. Ha a szakmát egy piramisnak képzeljük el akkor ez a piramis lassan fejre áll. Míg 15-20 éve mindenki otthon nyomta a foxpro/delphi-s számlázóját, raktárnyilvántartót, és hasonlókat, ma ezek gyakorlatilag legenerálod, vagy fogsz egy dobozos terméket. Viszont ahová korábban csak az elit kellett, oda ma minden szintről toborozzák az embereket és ez sem elég.
 • kvp #9
  Ha jol ertem a leirasbol, akkor ez egyfajta microsoft access/excel klon, visual basic script helyett javascript alapon es windows helyett webszerver/bongeszo alapu futasi kornyezetben, kb. mint a google docs eseten csak a mogott meg a google all.
 • H3nG #8
  Szerintem pedig arra tendálunk hogy mindenki megtanul majd valamennyire programozni.
  A pénzügyi szférában a legtöbb szakértő már ért szegről végről az SQL-hez.
  Nem mondom hogy OOP-zni kell mindenkinek, de ami a munkájához szükséges azt meg kell tanulni.
  És ezt semmilyen vizuális összehúzogatós keretrendszer nem fogja helyettük megoldani teljes mértékig.
 • bdzsana #7
  A korlát csak egy pillanatnyi állapot. Az idő múlásával egyre tolódik kifelé. A testre szabható rendszerek viszont az idő múlásával egyre komplexebbé válnak. Az egyén számára egyre több fölösleges funkciót tartalmaznak, egyre nehezebben lesz kezelhető és így egyre több szakembert fogyaszt el.

  Az hogy a generált kódhoz is kell szakember, attól még segíthet a szakemberhiányon. Minél jobb a generált eredmény annál jobban.
  Nem azért van egyre több programozóra szükség, mert ezek a dolgok nem fejlődnek gyorsan, hanem mert a piac is nő, egyre nagyobb az igény az ilyen munkákra.