Berta Sándor

Az alkalmazás­fejlesztőkért harcol a Google és az Apple

Steve Ballmer átizzadt inges "Developers" beszéde ma is aktuális, minden IT-cég számára alapvető, hogy a fejlesztők támogassák platformjaikat.

A szoftverkészítőknek ez az év legérdekesebb időszaka, hiszen mind az Apple, mind a Google ilyenkor rendezi fejlesztői konferenciáját. A Google I/O már a múlt héten lezajlott, az Apple Worldwide Developers Conference most fog kezdődni. A két konszern ilyenkor mutatja be az új termékeit és bepillantást enged a stratégiájába. Alkalmazások nélkül értelmetlenek az az okostelefonok és a táblagépek. Az Apple App Store volt az úttörő ezen a területen, a 2008-ban elindított bolt kínálatában ma már 1,4 millió program található. A Google ezután nyitotta meg az Android Marketet, amelynek a neve később Google Play lett. Az nehezen dönthető el, hogy melyik platform a sikeresebb: az Apple felhasználói inkább a fizetésre vannak szocializálva, míg a Google más szempontból van jobb helyzetben, hiszen a világon az okostelefonok 80 százalékán fut az Android.

Oliver Schusser, az iTunes nemzetközi üzleteiért felelős menedzser elmondta, hogy az Apple 5000 fejlesztőt, köztük ezer európai szakembert vár San Fransiscóba. Elmondta, hogy egy olyan platformot akartak létrehozni, amellyel a fejlesztők pénzt kereshetnek. Az alkalmazások bevételei után 30 százalék illeti meg a céget, a fennmaradó rész a programozóknál marad. Az App Store elindítása óta 25 milliárd dollárt fizettek ki, az összeg egyharmadát kapták európai fejlesztők. A kontinensünkön a mobil alkalmazásoknak köszönhetően 530 000 munkahely jött létre.


Thomas Holl, a Lesson Nine startup társalapítója hangsúlyozta, hogy a Babbel nevű online nyelvkurzus szoftvert naponta akár 100 000-szer is letöltik. Az alkalmazás mindkét platformra elérhető, de a bevételek 70 százaléka az Apple-eszközök tulajdonosaitól származik. Holl szerint ennek az az oka, hogy az iPhone és az iPad készülékeket eleve tehetősebb emberek vásárolják meg, akik hajlandók több pénzt kiadni a programokra is. A Babbel megoldása ingyenes, de a kurzusok pénzbe kerülnek. Az Apple előnyben van azért is, mert Android esetében sokkal több modell van, ami miatt tovább tart az eltérő készülékre kifejleszteni és optimalizálni az alkalmazásokat. Ugyanakkor Holl elismerte, hogy ezek az eszközök az elmúlt időszakban sokat fejlődtek, ezért vonzóbbak lettek a fejlesztők számára, így ugyanis könnyebbé vált a munkájuk.

Schusser úgy vélte, hogy ugyan rengeteg mobil szoftver érhető el, de a készítőknek még mindig van lehetőségük arra, hogy egy jó és ügyesen értékesített termékkel kitűnjenek. A mobil készülékeken futtatható programok jelentősége már gazdasági szempontból is kimutatható. A Vision Mobile tavaly augusztusban kiemelte, hogy Európában közvetlenül és közvetve több mint egymillió munkahely köszönhető ezeknek a programoknak. Az Európai Unió 16,9 milliárd dolláros bevétellel és 19 százalékos részesedéssel van jelen a globális piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #3
    Ballmer papa alakítása felejthetetlen volt, az akkori MS végtelen szarrágóságának és évtizedeken át lepárolt ostoba nagyképűségének egyfajta színpadi megjelenéseként, és annak egyfajta betetőzéseként. Nem is tudom, hogy milyen emóciók, és anyagok kényszerítették ki belőle ezt a epikus alakítást. Én azonban a részvényesek helyében már másnap lapátra tettem volna, még az irodájába sem mehetett volna be reggel, az tök biztos.
  • freeapro #2
    :)
  • M2 #1
    Igen, csak míg Steve Ballmer azt hitte, hogy az átizzadt ingében ugrálva, üvöltözéssel kell ösztönözni a fejlesztőket, addig az Apple rájött, hogy csak vissza kell nekik utalni 70%-ot.

    Mostanra esett le minden cégnek, hogy egy-egy platform legnagyobb kincse a rá fejlesztők tömege.