Berta Sándor

Szoftver ismerheti fel a szarkazmust az interneten

A szarkasztikus megjegyzések jelenleg nehezen azonosíthatók, ez változhat a jövőben.

A világhálón nagyon nehéz egy bejegyzés, szöveg vagy anyag kapcsán felismerni a szarkazmust, hiszen nincsen mimika vagy hangsúly, ami ezt elősegítené. Éppen ez vezet gyakran félreértésekhez. A jelenlegi helyzeten a Trueratr nevű szoftver változtathat. A Cornell Egyetem csapata kifejlesztett egy alkalmazást, amely felismeri, majd meg is jelöli a szövegekben található szarkazmust.

A feladat közel sem egyszerű, hiszen a szarkazmus nem mindig ismerhető fel. Ezért a fejlesztők arra helyezték a hangsúlyt, hogy bizonyos kulcsszavakat felfedezzenek a szövegben, valamint kiszűrjék, ha egy mondaton belül egy bizonyos állításnak egyszerre pozitív és negatív jelentése is van. Amennyiben például valaki hirtelen megváltoztatja a kifejezésmódját, akkor ezt felismeri a program és arra következtet, hogy az illető időközben más lelkiállapotba került, ami akár szarkazmust is jelenthet.

Az alkalmazás megvizsgálja azt is, hogy vajon egy kifejezés komoly vagy szarkasztikus-e. Természetesen ez sem a valódi életben, sem online nem állapítható meg 100 százalékos biztonsággal. Gyakran még akkor sem lehet felismerni a szarkazmust, ha a másik személy a felhasználóval szemben áll, s látható a mimikája és hallhatók a hangsúlyai. A fejlesztők nyílt forráskódú szoftverként is elérhetővé tették a TrueRatr-t, amelyet más szakemberek is továbbfejleszthetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • end3 #14
  Lassan majd felismerik, a zemberek azt a tényt, hogy a fórumok, fb. és egyéb kommentelési lehetőségek nem azért vannak, hogy elmondják a véleményüket fontos dolgokról. Ilyenről nem ilyen helyen kell beszélni. Senki nem kíváncsi rá, sem a hatalom részéről, sem az esetleges elleneérdekű felek részéről. Azért van a demokratikus választás, hogy a zemberek a választott képviselőjükön keresztül mondják el fontos kérdésekről a véleményüket. Olyan helyen ahol azokat biztosan meghallgatják.
 • esdideki #13
  "olyan megkerülhetetlen mint a Facebook" - ez szarkazmus?
 • kvp #12
  Az amerikai alkotmany es annak kiegeszitesi vonatokoznak ra. Sajnos az alapjan tobb dolgot torolhet mint amit kellene, mert ingyenes magantulajdonban levo felulet. Elvileg ugyan mas neveben nem publikalhatnak es javitgatas vagy beleiras helyett max. torolhetnek, de igazabol semmi sem garantalja, hogy egy adott hozzaszolast tenyleg az irt, akinek a neve fel van tuntetve. Sot az sem, hogy x darab felhasznalobol nem fog-e egesz mast latni mindegyik. Pl. az eredeti hozzaszolas iroja a sajat velemenyet, a kozeli ismeroseinek egy resze ugyanezt, nehanyan semmit, mig szamara tenyleg ismeretlenek pedig valami egesz mast, mondjuk az illeto velemenyevel ellentetes vagy szimplan reklam tartalmu szoveget. A kapcsolati halo ellenorzesevel lehetoseg van arra, hogy ezt barmelyik oldal megussza. Szoval az, hogy mit ismernek fel automatikusan vagy sem az a legkisebb gondunk. Arrol nem beszelve, hogy mint masok is irtak, ha az emberek jelentos resze nem ismer fel valamit, akkor azt szoftverbol is pontosan ugyanazzal a valoszinuseggel lehet csak felismerni. A sok fals pozitiv miatti blokkolas pedig rosszat tesz az uzletnek es az meg a szolasszabadsagnal es a demokracianal is fontosabb eszme a nyugati vilagban...
 • zola2000 #11
  Ha olyan megkerülhetetlen mint a Facebook, akkor szerintem meg kéne szabni felülről hogy mit cenzurázhat és mit nem.

 • fonak #10
  Magáncég a saját platformján azt csinál, amit akar, nem kell a szólásszabadságot biztosítania a juzereknek. Persze ez kiterjedhet odáig, hogy bizonyos véleményeket megint legfeljebb a kocsmában lehet majd elmondani, vagy ott se, csak magánlakásban (de ott is lehet füle a falnak).
 • Cat #9
  Problémásabb, hogy nemhogy kommenteket, de egész profilokat törölnek ugyanígy, legyen az akár százezres követőszámú. És akkor buktad, fellebezni sehol nem tudsz.
 • culas25hc #8
  De ha a szoftver vizsgálná az összes hozzászólásod, akár más fórumokon is, akkor kiderülhetne hogy esetleg mindig negatívan viszonyulsz az újságíráshoz. Illetve a könnyen felismerhető szarkazmusok dokumentálásából kiderül, hogy mekkora eséllyel fogsz ismét ironizálni. Így viszont már egy jó 80-90% -os pontossággal meg lehetne tippelni, hogy szarkazmus volt -e vagy sem. Persze 100%-ra sose lehet, még élő beszédben sem.
  Utoljára szerkesztette: culas25hc, 2016.01.23. 10:37:03
 • culas25hc #7
  Nekem már töröltek facebook-on kommentemet, amit szarkazmusnak szántam, és láthatóan a vitatársak is felismerték, csak valahogy a facebbook adminisztrátorai nem.

  Érdekes dolog, de igazából nem is a szarkazmus a lényege a történetnek. Hanem hogy mindenféle interakció nélkül tették ezt. Nem volt helye jogorvoslatnak, nem vizsgáltál a beszélgetésben résztvevő emberek véleményét, csak úgy törölték. Ami persze nem tűnik nagy dolognak, mert mi a kurva anyámat gondolok én magamról, nem vagyok közszereplő, annyit ér a véleményem mint egy virágcserépé. Viszont mi a garancia, hogy nem teszik meg ezer emberrel ugyan ezt, vagy épp egymillióval...

  Az persze normális, hogy működnie kell bizonyos fokú cenzúrának, de a cenzúrázás szükségessége nem múlhat egyetlen fél véleményén, ráadásul úgy tüntetnek el kommenteket, mintha ott se lett volna.

 • Tinman #6
  Vicc. A szarkazmust még az emberek sem mindig ismerik fel, egy szoftvernek kb. lehetetlen.

  Példa: A cikk írója előtt megemelem a kalapom.

  Ha csak ez lenne itt hsz-ként senki nem tudná eldönteni, hogy tényleg tetszett a cikk, vagy szarkazmus volt...
 • gombabácsi #5
  írtam egy politikusi rizsa duma felismerőt. az a lényege, hogy minden amit a politikus mond az rizsa duma :)