Berta Sándor

Kézírást olvas a számítógép

Az eddiginél sokkal pontosabbá és könnyebbé válhat a kézírások felismerése.

A kézírások annyira egyediek, mint az emberek, ennek ellenére a számítógépek ma már automatikusan be tudják olvasni akár a történelmi szövegeket is. Ezt a technológiát az Innsbrucki Egyetem által koordinált READ nevű európai uniós projekt keretében hozzáférhetővé tennék a tudományos közösségek, az érdeklődő archívumok és a közvélemény számára.

"A kézírás felismerésével kapcsolatos alapkutatások meglehetősen előrehaladottak. Most már arról van szó, hogy ezeket a kutatási eredményeket a közvélemény számára is hasznossá tegyük" - nyilatkozta Günter Mühlberger, az Innsbrucki Egyetem digitalizálási és elektronikus archiválási csoportjának vezetője. A szakember és kollégái egy olyan platformot akarnak felépíteni, amely elsősorban a történészeknek lesz majd hasznos és érdekes.

"A Valenciai Műszaki Egyetem és az Athéni Nemzeti Kutatóközpont által szállított algoritmusok segítségével már ma is egy dokumentum 70-80 százalékát tudjuk automatikusan megfejteni. A gépeknek először fel kell ismerniük, hogy egy dokumentumon belül hol vannak a szövegek és az egyes sorok. Mindez egy olyan műszaki kihívás, amit nem szabad alábecsülni" - közölte a kutató.

Mühlberger hozzátette, hogy a számítógépes programoknak gondot okoznak a történeti dokumentumok bonyolult külalakjai mellett a különböző kézírások és az eltérő nyelvek is, amelyek ráadásul az idők során erősen változtak. Az Európai Unió 8,2 millió euróval támogatja a READ programot, amelyben német, finn, francia, görög, brit és spanyol archívumok, illetve más intézmények vesznek részt. Az algoritmusokat folyamatosan tesztelni kell, hogy egyre jobbak legyenek, ezért is akarják a közvéleményt is bevonni.

A kutatók a jövőben egy okostelefonos alkalmazást is kínálnának a kézírások közvetlen beszkennelésére és gyűjtenék, valamint automatikusan felismerhetővé tennék az ismert személyek kézírását. Mühlberger kiemelte, hogy az automatizált írásfelismeréssel lehetővé válna, hogy egy archívumban meg lehessen keresni egy adott személy más dokumentumait is. Fontos, hogy - a könyvtárakkal ellentétben - az archívumokban gyűjtött iratok általában csak egyetlen példányban léteznek. A READ 2016 elején indul és 3,5 éven át tart majd. A fejlesztett szoftver kísérleti verziója már elérhető és - regisztráció után - bárki kipróbálhatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #2
    Előbb oldják meg, hogy a régi nyomtatványokat olvassa pontosan a program. Mert még az is nagyon bizonytalanul megy.
  • masuda #1
    Mások írását néha még én se tudom elolvasni, pedig én se vagyok szépíró. :D