16
  • Sydra
    #16
    "Ugyanazt a munkát évről évre rövidebb idő elkészíteni az új eszközök miatt és persze egyre egyszerűbb, egyre kevesebb tudás kell hozzá, legalábbis másmilyen."

    Ugyanazt a munkát évről évre ténylegesen egyre rövidebb idő alatt el lehet készíteni. Csakhogy a munkák nem maradnak ugyanazok/ugyanolyan bonyolultak évről évre, hanem nagyobb mértékben bonyolódnak, mint ahogy a fejlesztő eszközök fejlődnek. Ahogy most látom az automatizáció nem arra kell, hogy kiváltsa a programozót, hanem arra, hogy átláthatóvá tegye a programozó számára a problémát és annak kezelését. Már 20 éve meghaladtuk azt a szintet ahol a programok még egy ember számára átláthatóak voltak. És nem iskolai project-ekben kell gondolkodni! Én egy kétmillió soros szoftverrendszer fejlesztésében veszek részt és napi szinten kell egyedi problémákhoz egyedi megoldásokat kitalálnom, amik nincsenek leírva sehol a világon. Ez nem összekötögetős munka, amit egy weak AI el tudna végezni.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2016.04.15. 01:08:11
  • karajjj
    #15
    Fejlesztőt keresünk már hetek óta a cégnél. Olyan jelentkezők jönnek, hogy volt amelyiknek már az is gondot okozott, hogy telepítsen fel egy programot egy teljesen szűz winre. Szerintem ha ilyenek fognak összedrótozni rendszereket, annak csúnya vége lesz. :D
  • Sequoyah
    #14
    Tippeljek? Sok.
    Mindegyik ilyennel belefutottunk, hogy nem teljesen fedte az igenyeket, es tobb melo volt hozzaigazitani es testreszabni, mint 0-rol sajat rendszert irni, ami azt es csak azt tudja, ami nekunk kell.

    Ket fele hozzaallast lattam sikerre vinni. Vagy dobozos termek, es az uzletmenet lett hozzaigazitva, vagy pedig teljesen sajat, custom fejlesztes.
  • moikboy
    #13
    Jaj. Össze kéne már egyszer számolni hogy hány ilyen "összekötögeti a dobozokat business expert aztán legenerálódik a program"-próbálkozás született és fuccsolt be az idők során :D
  • Meridian
    #12
    "Egyre magasabb szintre emelkednek a fejlesztőeszközök, hatékonyságuk is egyre nagyobb".

    A mondatod első fele igaz, a második meg a nagy lófaszt!
    Két nevet is mondok: Siebel, Salesforce.
    Ha valamilyen problémád van valamely távközlési cégnél, fogadást köthetsz arra, hogy a fenti kettő közül valamelyik ótvar rendszer áll e mögött. Az előbbit indiaik az utóbbit amcsik heggesztik. Mindkettő jó, nagy, drága, és egyben jó nagy darab bűzölgő trágyadomb.
    Utoljára szerkesztette: Meridian, 2016.04.14. 17:54:45
  • mrzed001
    #11
    Kezdjük talán ott, hogy egyre több mindent kell fejleszteni, kb az élet minden területén. Ez bizony magával hozza, hogy (mily meglepő) egyre több fejlesztőre van szükség. Tehát nem hiány van, hanem egyre nő a kereslet.

    Amúgy amit a szilikon völgyben szépen megtanultak a nagy cégek a saját kárukon az, hogy ha azt akarod hogy a fejlesztőd a lehető legtöbbet a lehető leggyorsabban produkálja, és hűséges legyen hozzád, akkor ADJ NEKI RÉSZVÉNYT, részesedést !
    Mert ha a sajátját fejleszti, jobb munkát végez, és még gyorsabban is. És nem megy el az első +30% fizetést ígérő ajánlatra, és viszi magával mindazt a tudást a fejlesztéséről, melyre oly nagy szükséged van.

    Idehaza ez egy nem létező dolog, vadkapitalizmus van. És igen, a (vezető) fejlesztő inkább olyan cégbe megy, ami komolyan veszi (anyagilag, szakmailag és emberként is), és nem csak kizsákmányolni akarja.

    Mi is van itt? Megírod a világegyenletetmegoldó hiperszuper programot 1 év alatt. Ezért te kapsz 1 évi fizetést. Majd leépítenek, hisz a program kész, árulható, már csak pár buta kóder kell support és apró bugjavításra.
    A cég meg árulja 10 éven át bődületes nyereséggel a terméket.
    Ergo alkalmazottként, mint fejlesztő nem érdeked gyorsan kiválót fejlesztened. Ilyenkor max az önérzeted és szakmai renoméd miatt teszed.

    A legviccesebb, mikor a bankban a vezető fejlesztő javítja ki a főkönyvelőt arról, hogy hogyan is megy egyes dolgok könyvelése, az üzleti logika. Mert ő tudja legjobban, mert ő fejlesztette a rendszert amit használnak.
    És amikor ezt az embert elcsábítja egy cég, akkor bizony a bank van nyakig a lekvárban, mert a távozó egyén agyát nem tudják leszívni.
    Viszi minden tudását, tapasztalatát, cég- és helyi fejlesztéstörténelmi ismeretét. Hiába a sok papír, meg leírás meg specifikáció, a kommentekkel teleírt kód, ahhoz hogy valaki nulláról egyáltalán belenyúlni merjen egy közepes bonyolultságú rendszerkódba maga 3-6 hónap.
    Hogy ténylegesen átvegye a távozó fejlesztő helyét, munkáját, azonos szinten, akár 1-2+ év.

    És a legszörnyebb (a nemlétező HR szakmaiság nem létező rémálma), hogy ilyenkor ha utánaszámolna a cég, hogy mennyit veszített ennek a vezető fejlesztőnek a távozásával, az bizony legalább egy, de akár három nagyságrenddel több, mint ennek a fejlesztőnek a teljes éves bére.
    Szóval talán ezen kellene elgondolkodni kicsit.
  • grobs
    #10
    "A korlát csak egy pillanatnyi állapot."
    Persze. A korlát az, hogy ha nem programozásról beszélünk akkor minimálisan vizuális megjelenítésre van szükség. Ez viszont már nagyon alacsony bonyolultsági szintnél is átláthatatlan lesz. Egy komplex irányítási rendszernél meg nemhogy nem ül ott a cégvezető, de ha ott ülne akkor se szólna hozzá, mert ő sem látja át ... és nem is akarja mert nem az a dolga.

    "Az hogy a generált kódhoz is kell szakember, attól még segíthet a szakemberhiányon."
    Pont azért nem segít, mert ez bevett gyakorlat évtizedek óta. A programozó nem (csak) kóder. Nem dolgozik fölöslegesen. Ha meg tudja csinálni a gép helyette, akkor megcsináltatja vele. Ez a munkája. Furcsa lenne ha a saját munkájában nem használná azt amihez ért.

    A szakember hiány oka elsősorban az, hogy egyre komplexebbek a rendszerek. Nem a milliónyi webshop szívja fel a szakembereket. Ha a szakmát egy piramisnak képzeljük el akkor ez a piramis lassan fejre áll. Míg 15-20 éve mindenki otthon nyomta a foxpro/delphi-s számlázóját, raktárnyilvántartót, és hasonlókat, ma ezek gyakorlatilag legenerálod, vagy fogsz egy dobozos terméket. Viszont ahová korábban csak az elit kellett, oda ma minden szintről toborozzák az embereket és ez sem elég.
  • kvp
    #9
    Ha jol ertem a leirasbol, akkor ez egyfajta microsoft access/excel klon, visual basic script helyett javascript alapon es windows helyett webszerver/bongeszo alapu futasi kornyezetben, kb. mint a google docs eseten csak a mogott meg a google all.
  • H3nG
    #8
    Szerintem pedig arra tendálunk hogy mindenki megtanul majd valamennyire programozni.
    A pénzügyi szférában a legtöbb szakértő már ért szegről végről az SQL-hez.
    Nem mondom hogy OOP-zni kell mindenkinek, de ami a munkájához szükséges azt meg kell tanulni.
    És ezt semmilyen vizuális összehúzogatós keretrendszer nem fogja helyettük megoldani teljes mértékig.
  • bdzsana
    #7
    A korlát csak egy pillanatnyi állapot. Az idő múlásával egyre tolódik kifelé. A testre szabható rendszerek viszont az idő múlásával egyre komplexebbé válnak. Az egyén számára egyre több fölösleges funkciót tartalmaznak, egyre nehezebben lesz kezelhető és így egyre több szakembert fogyaszt el.

    Az hogy a generált kódhoz is kell szakember, attól még segíthet a szakemberhiányon. Minél jobb a generált eredmény annál jobban.
    Nem azért van egyre több programozóra szükség, mert ezek a dolgok nem fejlődnek gyorsan, hanem mert a piac is nő, egyre nagyobb az igény az ilyen munkákra.
  • grobs
    #6
    A programok számossága nem befolyásolja, hogy mennyi programozóra van szükség. A múltban is rengeteg szoftver készült RAD tool-okkal. A probléma, hogy egyrészt korlátosak, másrészt a testreszabható dobozos termékek elterjedésével nagyrészt okafogyottá váltak. Nem véletlen, hogy SAP, AX, Navision, MS-CRM fejlesztőket is ezrével keresnek. Már a testreszabás is olyan mennyiségű munka, hogy nem bírják szakemberrel. Ma nulláról nekiállni bármit fejleszteni hobbinak elmegy, de egyébként üzleti csőd.
    Ezért akármilyen minőségű is a fenti termék a szakember hiányon nem segít. Nem robot kóderből van kevés. Legtöbb esetben egyébként egy ilyen eszköz nem alkalmazást generál, mert az úgy karbantarthatatlan lenne, hanem kódot amit aztán a szakemberek használnak, debug-olnak, bővítenek ... és ha kell akkor a generátort is javítják, vagy együtt élnek a hibáival.
  • bdzsana
    #5
    Pedig ez a jövő. Lehet nem pont ők és lehet nem pont most fogják kiváltani a programozók jelentős részét, de ez a terület is nagyon erősen halad az automatizáció felé.
    Már a mai programozóknak jóval könnyebb dolguk van mint 10 évvel ezelőtt.
    Egyre magasabb szintre emelkednek a fejlesztőeszközök, hatékonyságuk is egyre nagyobb. Ugyanazt a munkát évről évre rövidebb idő elkészíteni az új eszközök miatt és persze egyre egyszerűbb, egyre kevesebb tudás kell hozzá, legalábbis másmilyen. Persze sok programozónak megvan a véleménye az így elkészült munkáról, de ez totális irreleváns, ha a megrendelők többsége beéri ennyivel a jobb idő/ár-ért cserébe.
    Vannak akik azt mondják, hamarabb tudja kiváltani ezeket a munkákat az automatizálás, mint egyes gyártósori munkákat.
  • grobs
    #4
    Szerintem sarkított a példa. Ha valóban 2 utcáról van szó akkor nyilván egyéb ok(ok) van(nak) a háttérben amit egyszerűen nem kötöttek az interjúztató orrára. Saját példámból kiindulva mondhatom, hogy nem egy állásra mondtam nemet, mert az adott hely 15-20 perccel messzebb lett volna az aktuális munkahelyemnél. Aztán idővel a kihívás, vagy fizetés ezt a kellemetlenséget felülírta.
    Az viszont ostobaság, hogy ez "üzletpolitikailag lekövethetetlen". Jópár cég már reagált a problémára és elkezdett vidéki irodá(ka)t nyitni, vagy vidéki stúdiókkal együttműködni projekt alapon.

    Akinek egy ilyen "szerkesztő" elég, annak 99.9% eséllyel egy testre szabható dobozos termék is megfelelne az adott témában.

    Utoljára szerkesztette: grobs, 2016.04.14. 13:49:54
  • Meridian
    #3
    Egyik bazi nagymultinál vagyok, látom milyen rendszerek készülnek... ERŐS kételyeim vannak azzal kapcsolatban, milyen és mennyire hatékony kódok fognak születni ez az automata-félautomata legózzuk össze elemekből típusú szoftverfejlesztésből.

    egy szóval összefoglalom: szar.

    ráadásul ezeket visszafejteni, hibakeresés vagy módosítás céljból majd csinálja az akinek minimum három anyja volt.

    Utoljára szerkesztette: Meridian, 2016.04.14. 13:45:11
  • archelf
    #2
    Hogy kinőtte ez is magát :)
  • H3nG
    #1
    Már eltelt elég idő ahhoz, hogy elfelejtsük miért rossz ötlet ha nem programozók programoznak? :D

    A következőt pedig kétkedve fogadom:
    "Előfordult, hogy délután interjúztattunk valakit, este visszahívott, hogy volt még egy interjún és nem ide jön, azért, mert mondjuk a másik hely két utcával közelebb van a lakhelyéhez."
    Fejlesztőként a baráti társaságom egy jelentős hányada is fejlesztő.
    Nem mondom, hogy lehetetlen, mert vannak ám fura emberek, de szerintem valószínűbb hogy:
    - Vagy rossz benyomást keltett a cég valamiért
    - Vagy jobb fizetést ígértek neki
    - Vagy jobban tetszett a másik munka

    És ha tényleg szükségük volt a fejlesztőre ajánljanak valami pluszt neki amivel ellensúlyozzák a "két utcát".