Berta Sándor

Túlzottan megbíznak a cégek az algoritmusokban

A cégek egyre inkább szoftverekre bízzák az adatok előszűrését, mielőtt egy munkatárs foglalkozna vele, de az automatizált eljárások számos hátránnyal járnak.

"Napjainkban az algoritmusok egyre több olyan feladatot vesznek át, amelyet korábban emberek végeztek. Ez azt jelenti, hogy döntéseket hozhatnak például arról, hogy kit kell behívni egy állásinterjúra, ki utazhat be egy adott országba vagy ki kaphat hitelt a banktól. Vagyis az életünk egyre több területét ellenőrzik, de arra csak kevesen kíváncsiak, hogy hogyan működnek és valóban tisztességesek-e. Az algoritmusok az álláshirdetéseknél kiszűrhetik a leginkább megfelelő jelentkezőket, míg a hiteleknél azokat az ügyfeleket adják meg, akik az ismert adatok alapján a legmegbízhatóbban törlesztenek."

A Xerox és a Bosch már évek óta szoftverrel segíti telefonos ügyfélszolgálata munkatársainak kiválasztását, így végeznek előszűrést az önéletrajzok között.
"Ebből a szempontból először semlegesek, de előfordulhat, hogy később mégis diszkriminatívvá válnak. Ahhoz, hogy egy algoritmus jól működjön, eleinte adatokkal kell trenírozni. Ezáltal mutatják meg neki, hogy mire kell rákeresnie és megpróbál optimális döntést hozni, mint ahogy az emberek. Viszont nem mindegy, hogy milyen adatokkal edzettek egy algoritmust" - jelentette ki Andreas Dewes fizikus, a 7scientists nevű startup létrehozója.

Példája szerint ha egy állásra fele-fele arányban jelentkeznek férfiak és nők, és egy munkaügyi szakember a férfiak 30, míg a nőknek csak 15 százalékát hívta be, akkor a szoftver is eltanulja ezt, mint helyes működést, és később maga is így fog cselekedni. Ez a működési mód természetesen nincs benne a programsorok között, csupán a korábbi tapasztalatai alapján így automatizál. A döntési tényezők természetesen üzleti titkot képeznek, és a szakember szerint az algoritmusokat gyakran nem is tesztelik, de az alkalmazottak ennek ellenére megbíznak bennük és abban, hogy a legjobb döntést hozzák meg.

Természetesen vannak pozitív példák is, így például a biztosítótársaságok sokkal célzottabb ajánlatokat kínálhatnak az ügyfeleiknek. A személyre szabott gyógyításnál szoftverek segíthetnek abban, hogy - a páciensek kortörténetét is figyelembe véve - gyorsabban és biztonságosabban legyenek felismerhetők a betegségek. A probléma tehát nem a számítógép bevonásával van, hanem azzal, hogy túl nagy mértékben ellenőrzik az életünket és a szakemberek nem vizsgálják meg, hogy valójában mi is történik. Ezért Andreas Dewes azt szeretné, hogy létrejöjjön egy minőségbiztosítási rendszer a hasonló megoldások számára, vagy ki lennének jelölve olyan biztosok, akik felügyelnék a működésüket. Fontos lenne az is, hogy az emberek a hasonló döntéstámogató programok ajánlásait ne fogadják el alapból, hanem folyamatosan megkérdőjelezzék az eredményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AxxE #5
  Szerintem erre gondol
  Utoljára szerkesztette: AxxE, 2016.04.06. 08:11:43
 • Berber #4
  Ezt a második világháborús (1939-es) (amerikai) IBM által közölt Zsidó adatbázist ugye nem mondtad komolyan? Mert igen nagy marhaságnak tűnik. Vagy alapozd meg. :D
 • kvp #3
  Igen, ha a szoftvereket emberi viselkedessel tanitjuk, akkor ember szeruen fognak donteni. Nem tul hatasos peldanak ott van az amerikaiak terrorista felismero szoftvere, ami a betanitas utan a muzulman vallasuak 95%-at terroristagyanusnak vette. Vicces, de alapvetoen akar igaza is lehet, ezt a tapasztalati alapu feltetelezes rendszert hivjak eloiteletnek es pont az a lenyege, hogy tobbszor bizonyul helyesnek mint nem. Persze attol meg nem korrekt, sot kifejezetten nem az, csak hasznos. Egy ceget meg jellemzoen nem a politikai korrektseg, hanem a haszon maximalizalasa jellemez, meg akkor is ha ehhez rasszistanak kell lennie. A zart mukodesu szoftverek itt segitenek elfedni a dontesi mechanizmusokat. Az amerikai cegek etikai kodexerol pedig csak annyit, hogy a holokauszthoz is az ibm adott el a naciknak adatbaziskezelo rendszereket, amik pontosan kimutattak, hogy a megadott parameterek alapjan kiket kell megsemmisiteni. Lehet rajta vitatkozni, hogy ez a szemlelet etikailag jo vagy nem, de uzletileg nagy haszonnal jart es ez volt az egyetlen amit a ceges donteshozoknak tenylegesen ellenorizniuk kellett es a mai napig meg is teszik minden globalis vallalatnal.
 • Archenemy #2
  Egy szoftvernek nem tökéletesnek kell lennie, csak jobbnak, mint egy ember. Egy ember sem dönt tökéletesen.
 • BCs design #1
  alapvetően az oktatási rendszer brutálisan rossz, mindenhol, a hatékonysághoz semmi köze sincs

  alapvetően a nagy cégeknek saját maguknak kellene embereket képezni, olyan embereket kellene felvenniük a komolyabb helyekre, akik jól teljesítenek egy iq, eq és erkölcsi vizsgán, így lehet a legjobb munkaerőt felvenni, habár ezt ma még nagyon kevesen tudják vagy fogják fel