Berta Sándor

Karok és lábak nélküli robotok lesznek az okostelefonok

A Huawei néhány éven belül piacvezető lenne az okostelefonok területén. A társaság jelenleg - a Samsung és az Apple mögött - a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártójának számít, 150 000 embert foglalkoztat, akik közül 70 000 a kutatás és a fejlesztés területén dolgozik. A Richard Yu által vezetett üzletághoz tartoznak az okostelefonok és az okosórák.

A menedzser szerint a Samsung nagyon erős a marketingben és a terjesztésben, a termékei is rendben vannak. Az Apple erőssége az ökorendszerében, a felhasználói tapasztalatokban és a hálózatüzemeltetőkkel lévő kapcsolatában rejlik. Úgy véli, az Apple Store rendszere is jól ki van találva, de a cég az innovációk területén visszafogott, Steve Jobs halála óta nem annyira innovatív.

"Amennyiben nem lehetne kapni Huawei okostelefont, akkor az iPhone-t választanám az ökorendszere miatt. Egyszerűen ez a legvonzóbb készülék. Az iPhone esetében a felhasználó élmény sok esetben jobb, mint az Android esetében. Ezen a területen az Androidnak még fejlődnie kell. Az Apple erősebben ellenőrzi, hogy az alkalmazások mit tehetnek meg, az Androidnál viszont majdnem mindenki azt csinálhat, amit akar. A mi okostelefonjainkon is Android fut, ezért egyeztetünk a Google képviselőivel. Azt szeretnénk, ha az alkalmazások területén szigorúbb ellenőrzés lenne. Az az érzésem, hogy ezt a Google megértette. Számos lehetőség van arra, hogy másként álljunk hozzá ezekhez a dolgokhoz. Az egész az üzemidővel kezdődik. A mi okostelefonjaink hosszabb ideig tudnak működni, az üzemidejük kétszer, de akár háromszor több, mint a többi készüléké. De különböznek a felhasznált anyagok, a kameratechnika és a dizájn is." jelentette ki Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának vezetője.

Yu a kutatások felpörgetésével lát esélyt arra, hogy fokozatosan mind a két társaságot megelőzzék, és a marketing- és a terjesztési tevékenység javítását is kiemelte. Négy évvel ezelőtt a mobilpiacon még senkik voltak, ma már a harmadik legnagyobb szereplőnek számítanak. Idén, de legkésőbb jövőre az Apple-t is megelőzik és az értékesített okostelefonok számának tekintetében a második helyre kerülnek. A piac önmagát tisztítja, sok kisebb gyártó vagy már el is tűnt, vagy hamarosan eltűnik. A Huawei évente 5 milliárd dollárt költ kutatásra, ez is lehet az oka, hogy ők az egyetlen gyártó, amely nagyon gyorsan növekszik. Talán végül csak három nagy szereplő marad ezen a piacon és az egyikük a Huawei lesz.


"Rövid távon a Samsung, míg hosszú távon az Apple lehet a veszélyesebb konkurensünk. Az elmúlt három évben Kínában a Samsung volt a legnagyobb vetélytársunk, de időközben már leköröztük, több eszközt adtunk el a kínai piacon. Az Apple a prémium okostelefonoknál még piacvezető, a következő 1-2 évben a kaliforniai gyártót akarjuk legyőzni. A globális piacon - az értékesített készülékek számát tekintve - először a Samsungot akarjuk megelőzni, majd a prémiumtermékek piacán az Apple-t is leköröznénk." - fejtette ki idealista terveit a vezető.

"Nem nagyon használok notebookot, van egy okosórám és egy phabletem. Az utóbbival gyakorlatilag minden olyan feladatot elvégezhetek, amire a munkához szükségem van. Erre a célra korábban a notebookomat használtam. Korábban a mobilokkal nem lehetett annyi mindent megtenni, mint napjainkban. Meg kell nézni, hogy a telefonok mennyire vékonyak ma és milyen minőségű képernyőik vannak. Mindez természetesen kihat az üzemidőre. Új akkumulátor-technológiákra van szükség ahhoz, hogy növekedjen az üzemidő. Ehhez adjanak nekünk 5 évet."

Richard Yu hangsúlyozta, hogy a Microsoftnak a Windows 10 esetében nagyon nehéz dolga lesz. A redmondi konszernnek meg kell majd válaszolnia azt a kérdést, hogy miért kellene bárkinek is egy Windows operációs rendszert futtató okostelefont vásárolnia, mondjuk egy Androidot futtató termék vagy az iPhone helyett. Egy ilyen döntésnek még nem látja az előnyét. A Microsoftnak szerinte az eddiginél sokkal gyorsabban kell majd reagálnia a piac történéseire.

"Úgy vélem, hogy a kijelzők már nem lesznek nagyobbak, hiszen a kezünk sem lesz nagyobb. Ez nem jelenti azt, hogy nem is lesznek nagyobb képernyők. 2-3 esztendőn belül összehajtható kijelzőkkel fogunk rendelkezni. A következő innovációs ugrást jövőre a kameratechnika területén láthatjuk majd. Az okostelefonok teljesítményét annyira feljavítjuk, mint a nagy és nehéz tükörreflexes gépekét, de erről többet nem árulhatok el. A jövő okostelefonja több lesz egy okostelefonnál. Számos szenzorral fog rendelkezni, amelyek minden lehetséges dolgot képesek lesznek megmérni, még a pillanatnyi hangulatunkat is. Az okostelefonunk gyakorlatilag egy kezek és lábak nélküli robot lesz. A megadott adatoknak köszönhetően mindent tudni fog rólunk és arról is, hogy mit szeretnénk" - fejtette ki a Huawei fogyasztói üzletágának vezetője.

"A felhasználóknak még mindig vannak előítéleteik, azt hiszik, hogy Kínában csak nem megfelelő minőségű termékek készülhetnek. Ez természetesen nem igaz. Még az iPhone is Kínában készül. Kínának vannak előnyei: hatalmas, ugyanakkor nagyon kemény piac, amely rendkívül sok potenciális vásárlóval rendelkezik. Nem csupán a nagy globális vetélytársakkal kell megküzdenünk, hanem a kisebb és agresszívebb cégekkel is. A Xiaomit például már megelőztük."

"A kínai piac a hardverek tekintetében is nagyon innovatív. Már nem értékesítünk olcsó készülékeket, mert azok megalkotása és kereskedelme nem kifizetődő. Szeretnénk ugyanakkor belépni a notebookpiacra, de ebben az ügyben még nem született kérdés. A notebookpiacon való megjelenés mellett szól, hogy erősek vagyunk a kutatásban, a fejlesztésben és a dizájnban, míg ellene az, hogy nincsenek terjesztési csatornáink. A notebookokat más csatornákon keresztül értékesítik, mint az okostelefonokat. Ezzel kapcsolatban nem tudok többet mondani. Ki kell várni, hogy mi történik" - szögezte le végül a Huawei menedzsere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!