Berta Sándor

Luxus okosórát dob piacra a Huawei

A kínai gyártó sem akar lemaradni a vetélytársai mögött, új termékével az Asust, a Motorolát és az LG-t hívta ki.

A Huawei Watch egy igazi luxus okosóra, amelyet a barcelonai Mobil Világkongresszuson mutatott be a társaság. Az óra az Android Wear operációs rendszerre épül és kifejezetten arra a piacra készült, ahol eddig kizárólag az Asus, az LG és a Motorola volt jelen. A készülék 1,4 hüvelykes AMOLED-kijelzőt kapott, amelynek a felbontása 400 x 400 képpont. Ezzel az új modell rendelkezik a legnagyobb pixelsűrűséggel (286 ppi) az okosórák között. A képernyőt zafírüveg védi, amelyhez hasonlóan a rozsdamentes acélból készített ház is ellenáll a karcolásoknak.


A dizájn tekintetében a társaság a vásárlókra bízta a döntést. Lesz ugyanis aranyozott változat, amelyhez műanyag- és bőrpántok egyaránt választhatók lesznek, ugyanakkor a felhasználók bármely kompatibilis modellre szabadon kicserélhetik a pántot. Az okosórához fitneszalkalmazás is jár, amelynek a segítségével feljegyezhetők a futások és a kerékpározások adatai. A Huawei állítása szerint edzés közben még a pulzus is mérhető lesz. A Huawei Watch várhatóan az év közepétől lesz elérhető, árat ugyanakkor a gyártó egyelőre nem közölt.

Az óriáscég két további terméket is bemutatott. A TalkBand B2 típusú fitneszkarkötő a korábbi B1 modell utódja és különlegessége, hogy akár le is vehető a csuklóról és Bluetooth-fejhallgatóként használható. A ház fémből készült, míg a mellékelt bőrpánt tetszőleges másik pántra cserélhető. A használt algoritmus pontosan felismeri, hogy éppen mit csinál a viselője, így a fogmosást vagy a billentyűleütéseket nem minősíti mozgásnak a készülék, viszont automatikusan felismeri az olyan tevékenységeket, mint a hegymászás, a futás vagy a kerékpározás. A fitneszkarkötő üzemideje 5 nap és a bevezető ára bőrpánt nélkül 169 euró, bőrpánttal együtt 199 euró.


A másik újdonság a TalkBand N1, amely hasonlóan néz ki és működik, mint a Samsung Gear Circle megoldása. A vezeték nélküli és mindössze 18 gramm súlyú fejhallgatót elsősorban sportolóknak ajánlja a Huawei. A belső memóriában legfeljebb 4 gigabájt zene tárolható el, emellett a Talkband N1 a megtett lépéseket és az elégetett kalóriákat is tudja számolni, GPS-egységet viszont nem integráltak bele. Az IP54-es minősítésnek köszönhetően a kiegészítő akár esőben is használható. Egyetlen feltöltéssel legfeljebb 7 órányi zene hallgatható meg. A TalkBand N1 májustól lesz kapható és 119 euróba fog kerülni.

Mindezek mellett a cég 2018-ig kereken 600 millió dollárt fordítana az 5G technológia és az ötödik generációs hálózatok fejlesztésére. Ehhez szeretnék létrehozni az 5G Vertical Industry Accelerator (5G VIA) nevű tesztkörnyezetet, mely projektet támogatja a bajor kormány, München városa, a helyi műszaki egyetem és az M-net. Az 5G VIA lehetővé teszi, hogy a kutatók valós körülmények között, a laboratóriumokon kívül is kipróbálhassák a megalkotott megoldásokat.

Az első kísérletekre már tavaly decemberben sor került a Huawei Európai Kutatóközpontjának campusán és elsősorban a rugalmas frekvenciahasználatra összpontosítottak. Az 5G technológia többek között az e-egészségügyben tölthet majd be fontos szerepet, mindenekelőtt az egészségügyi rendszerek növekvő virtualizálásában, valamint a betegek és az orvosok saját felelősségének erősítésében. Az elképzelések alapján az 5G VIA globális innovációs platform lesz a nagy konszernek, a kis- és közepes vállalkozások, s az egyetemek számára.

A bajor kormány üdvözölte a bejelentést. Ilse Aigner helyi gazdasági miniszter kiemelte, hogy az 5G tesztkörnyezet rendkívül fontos a jövőbeli fejlesztések szempontjából, különösen az Ipar 4.0 számára megalkotott alkalmazásokhoz van szükség komoly teljesítményű mobil kommunikációra. A társaság európai kutatási központja tagja a METIS nevű európai kutatási konzorciumnak és részt vesz az 5G-hez kapcsolódó központi alkatrészek kifejlesztésében. Emellett tagja a Horizon 2020 EU-finanszírozású programnak és az Advanced 5G Infrastructure Public-Private Partnership Programme (5GPPP) projektnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!