Berta Sándor

5G-s hálózat lehet a 2018-as orosz futballvébén

A rendszert az egyik legnagyobb helyi internetszolgáltatónak számító MegaFon és a Huawei közösen építheti meg.

A 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságon minden eddiginél jobban előtérbe kerülhet a vezeték nélküli internet. Az együttműködésről a MegaFon és a Huawei konkrét részleteket nem árult el. A két fél közölte, hogy a képviselői a jövőben rendszeresen találkozni fognak, azért, hogy a technológia szabványosításával kapcsolatos fejlődésről egyeztessenek és tapasztalatokat cseréljenek. Az 5G-s hálózattal szemben támasztott követelményeket a MegaFon és a Huawei szintén közösen határozza majd meg.

Jelenleg a Long Term Evolution (LTE) utódjának szánt 5G-nek sem a technikai specifikációi nincsenek kidolgozva, sem a gyártók és szolgáltatók nem tudtak még megegyezni arról, hogy pontosan milyen legyen. A két vállalat már 2017 júniusában elindítja az oroszországi labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatos projektet, hogy egy esztendővel később már fel lehessen szerelni a megfelelő rendszereket. A cégek reménykednek abban, hogy mind a 11 városban sikerül az 5G-s hálózatot kiépíteni. Az idén Szocsiban rendezett Nyári Olimpiai Játékokon is a MegaFon biztosította az LTE-infrastruktúrát a vendégek és a résztvevők számára.

A Huawei összesen mintegy 600 millió dollárt fordít az 5G technológia és az ötödik generációs hálózatok fejlesztésére. A 5G-hez kapcsolódó szabvány 2016-tól alakulhat ki és a tesztelést a japán NTT DoCoMo hat fontos partnerrel (Alcatel-Lucent, Ericsson, Fujitsu, NEC, Nokia, Samsung) folytatja majd. Eközben az Európai Unió és Dél-Korea szintén gőzerővel fejleszti az 5G-t, míg a a Vodafone és a Drezdai Műszaki Egyetem szakemberei közösen akarják kutatni az 5G-t és meghatározni a technikai irányelveket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • benyking84 #5
  Na az nálam nagyon beteszi a kaput, ha idén Szocsiban NYÁRI Olimpia volt...

  "Az idén Szocsiban rendezett Nyári Olimpiai Játékokon"
 • SirBubu #4
  őőő, alig merem megkérdezni, de szerinted nem lehet, hogy a kartárs a gravitációs gyorsulásra utalt az 1G-vel meg a leejtett telóval?

  csak úgy kérdem nem gúnyból és semmi személyes persze, meg én is csak tippelgetek LOL
 • dchard #3
  Olyan hogy 1G lassan egy évtizede nincs. Ez az NMT450-es hálózat volt, ami Westel 0660 néven futott.

  Egyébként figyelembe véve a korábbi technológiák elterjedését és kifutását bölcs dolog már ma elkezdeni a kutatásokat, mert a szabványosítás után is 3-4 évig eltart mire megjelennek az új hálózatok, és újabb 4-5 mire tisztességes lefedettség alakul ki.

  Addig amíg ez megtörténik, pedig kényelmesen elleszünk az LTE újabb revízióival, melyek a kapacitást tovább bővítik.

  Dchard
 • Alexease #2
  5G bakker?! Nekem csak 1G-m van, az is csak akkor, ha elejtem a tizeneves Nokiamat:)
 • barret #1
  És mi van a 6G-vel? Az a menő!