Berta Sándor

Folytatódik a Huawei vesszőfutása

A kínai gyártó újabb problémával kénytelen szembenézni: a termékei Dél-Koreában is feketelistára kerülhetnek.

Az ügy hátterében az áll, hogy az Amerikai Egyesült Államok nyomást gyakorolt Dél-Koreára azért, hogy az a kormányzati kommunikációját ne bonyolítsa olyan hálózaton, amelyben a Huawei hardverei is jelen vannak. Az ázsiai állam vezetői erre bejelentették, hogy teljes mértékben lemondanak a kínai konszern termékeiről, hogy megnyugtassák tengerentúli szövetségesüket. Az amerikai kormány hivatalosan tagadta, hogy befolyásolta Dél-Koreát. "Az USA a múltban ugyan kifejezte aggodalmait, de ezt a döntést Dél-Korea teljesen egyedül hozta meg" - jelentette ki Jennifer Psaki külügyminisztériumi szóvivő. A kettészakított ország kabinetjének részéről eddig senki sem kommentálta az ügyet.

Az Amerikai Egyesült Államokban csupán kisebb szolgáltatók vásárolták meg a Huawei termékeit, köztük van a Leap és a Clearwire, ugyanakkor a kínai óriáscégnek vannak olyan komoly partnerei is, például a Vodafone (mely Magyarországon ilyen eszközöket használ), a Bell Canada és a Telekom Malaysia. Ettől függetlenül ezek a hírek nem tesznek jó a társaság nemzetközi megítélésének.

Nemrég derült ki, hogy az indiai hatóságok szerint a vállalat részt vett a Bharat Sanchar Nigam Ltd. nevű állami internetszolgáltató elleni hackerakciókban. A Huawei helyi leányvállalata cáfolta a felvetéseket és kiemelte, hogy minden törvényt, valamint adatvédelmi és hálózatbiztonsági előírást betart. 2010-ben Indiában már bojkottot hirdettek a cég ellen, akkor a helyi szolgáltatók több hónapon keresztül nem vásárolhattak kínai hardvereket. Az volt a hivatalos indoklás, hogy a termékek olyan technikát tartalmaznak, ami kikémlelheti az indiai kormányzati kommunikációt. Később a bojkottot feloldották.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!