Berta Sándor

Ipari kémkedési váddal néz szembe a Huawei

A kínai társaság két munkatársa ellopta a T-Mobile USA által az okostelefonok tesztelésére használt robotot.

A T-Mobile USA beperelte a kínai gyártót, mert állítása alapján az ellopta több üzleti titkát. A 22 oldalas kereset szerint a szolgáltató korábbi beszállítójának néhány dolgozója eltulajdonította a szolgáltató washingtoni laboratóriumából a Tappy nevű robot egyes részeit. Ezt az eszközt a T-Mobile USA az okostelefonok tesztelésére használja.

A beadvány szerint a Huawei alkalmazottai engedély nélkül beléptek a laboratórium területére, majd a Tappy bizonyos részeit nemes egyszerűséggel elsüllyesztették a magukkal vitt notebooktáskába, emellett számos tesztprotokollt lemásoltak és a dizájnelemeket le is fényképezték. Ezekkel a lépésekkel egyértelműen megsértették a két társaság által korábban kötött bizalmi megállapodást. Az esetekre még 2012-ben, illetve 2013-ban került sor.


Az amerikai szolgáltató ezután már érthetően nem bízott meg partnercégében, leállította a kooperációt és más beszállító után nézett, ami jelentős többletköltséggel járt. A T-Mobile USA úgy véli, hogy a Huawei a technika ellopásával több százmillió dolláros "jogosulatlan nyereségre" is szert tett.

A szolgáltató 2006-tól kezdődően másfél éven át fejlesztette a tesztrobotot, aminek köszönhetően képes volt az okostelefonokat gyorsabban tesztelni és az eredményeket pontosabban rögzíteni. Általa a hibás készülékek számát sikerült jelentős mértékben csökkentenie, a technikát ugyanakkor eddig nem licencelte. Gyorsan feltűnt, hogy a Huawei dolgozóit nagyon is érdekli a robot, azonban többszöri figyelmeztetés és felszólítás ellenére is megpróbálták megszerezni az alkalmazott technika részleteit.

William Plummer, a Huawei szóvivője nem tagadta a vádakat, sőt, elismerte, hogy két munkatársuk valóban elfogadhatatlan módon viselkedett, ezért őket elbocsátották. Hangsúlyozta, hogy a kereset tartalmaz bizonyos mértékű igazságot, ezért teljes mértékben együttműködnek az eljárás során.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KopaszIsten #5
    Amit mondott az "úriember": 'a kereset tartalmaz bizonyos mértékű igazságot, ezért teljes mértékben együttműködnek az eljárás során.'

    És amire valójában gondolt: a kereset teljes mértékben jogos, ezért majd bizonyos mértékben együttműködnek az eljárás során.
    ;)
  • Cat #4
    A licencelés annyit jelent, hogy nem adták el eddig másnak. Szabadalmaztatva attól még lehet.
  • loky #3
    "a technikát ugyanakkor eddig nem licencelte"
    Ha ekkora idióták voltak, akkor meg is érdemelték hogy lenyúlják a cuccot. Főleg hogy másfél évnyi fejlesztést öltek bele, s plusz nem egyszer el kellett az enyveskezűéket hajtani onnan...
  • thegodhimself #2
    ez aztán komoly lopnivaló technológia...
  • Ender Wiggin #1
    vazze már hányadszor? a 2003-as lebukás óta embargo van, és kína se nagyon veszi a cisco termékeket. mert még nekik áll feljebb.