Berta Sándor

Huawei - nincs más, csak az Android

A kínai óriáscég ugyan diverzifikálna, de a Windows Phoneban nem hisznek és saját operációs rendszert sem fejlesztenek.

Richard Yu, a Huawei fogyasztói részlegének vezérigazgatója kijelentette, hogy attól tartanak, hogy mobil operációs rendszerként a jövőben is kizárólag az Android jöhet szóba számukra, de nem igazán van más választásuk. A kínai konszern jelenleg a kiszállított eszközök tekintetében a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója. Tavaly 52 millió készüléket értékesített és arra számít, hogy az idén 80 millió modellt tud eladni.

Azonban a mobilokon nem lesz sem Windows Phone, sem Tizen. Ennek oka, hogy eddig nagyon nehéz volt meggyőzni az ügyfeleiket arról, hogy Windows Phone-t futtató okostelefont vásároljanak. Az Ascend W1 és az Ascend W2 két éven át csak veszteséget termelt nekik, így nem meglepő, hogy egyelőre jegelték a Windows Phone-t futtató újabb eszközök piacra dobását. Yu emellett kizárta annak a lehetőségét is, hogy a Tizent használják a termékeiken. Ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy néhány telefontársaság szerette volna, ha Tizent futtató telefonokat is piacra dobnak, de ő nemet mondott erre. Sőt, időközben még az operációs rendszerrel kapcsolatos kutatócsoportot is feloszlatták, mert úgy vélték, a Tizen nem számíthat nagy sikerre.


Huawei Ascend W2

A menedzser kiemelte, hogy nem tervezik saját operációs rendszer kifejlesztését, annak ellenére sem, hogy mindez meglehetősen könnyű lenne. Az igazi probléma azonban a kapcsolódó ökorendszer (fejlesztői támogatás és szoftverháttér) kiépítése, ezért maradnak az Android mellett. Jelenleg 2000 fejlesztőjük foglalkozik kifejezetten szoftverekkel, és minden évben 20-30 százalékkal szeretnék növelni az ezzel a területtel kapcsolatos beruházásokat. Nem terveznek cégfelvásárlásokat, inkább a kutatásba és a fejlesztésbe fektetik a pénzüket, mert véleménye szerint így jobb termékeket készíthetnek, amelyek többletértéket nyújthatnak a vásárlóiknak.

A Huawei júniusban bejelentette, hogy a következő öt évben több mint ötezer új munkahelyet hoz létre Európában. A társaság közel kétharmadával növelte az okostelefon-eladásait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!