Berta Sándor

Minden online szokásra kíváncsi lenne a brit kormány

A szigetországban működő internetszolgáltatóknak egy éven át kellene tárolniuk az internetforgalmi adatokat.

A kabinet számos dologra kíváncsi lenne, például hogy a felhasználók milyen honlapokat kerestek fel és milyen kifejezésekre kerestek rá a Google segítségével. A kormány tavaly nyáron gyorsított eljárás keretében elfogadtatta a Data Retention and Investigatory Powers Act (Dripa) nevű törvényt, amelynek ugyanakkor volt lejárati dátuma, ezért bejelentettek egy új jogszabályt. Ez utóbbit viszont júliusban a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte, mert nem volt összeegyeztethető az Európai Unió emberi jogi konvenciójával.

A The Telegraph és a The Guardian értesülései alapján hamarosan beterjesztik a törvény új változatát, amely tovább mehet, mint a Dripa és az azt felváltó jogszabály. Az internetszolgáltatókat köteleznék arra, hogy feljegyezzék, ki, mikor és milyen oldalakat keresett fel; milyen kifejezésekre keresett rá; mikor és milyen alkalmazásokat használt, továbbá mikor és miket írt le e-mailben vagy chatbeszélgetésekben. Az egyszerű adattárolásból így bontakozik ki a kommunikációs tartalmak tárolása, s az egész folyamat független attól, hogy valaki gyanúsított-e valamilyen ügyben vagy sem.

A The Telegraph azt írta, hogy az információkhoz 38 különböző hatóság férhet hozzá, köztük van az adóhivatal is, feltéve, ha egy miniszter elrendeli az ellenőrzést, amit egy bíró is engedélyez. Egy új titkosszolgálati ellenőr feladata lesz arról megbizonyosodni, hogy az adatokkal nem történnek visszaélések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #8
    Evidens. Ha a jelenlegi trendek maradnak, akkor a jövőben, hogy gyanúsítottá váljál bármilyen témában, azt emberi beavatkozás nélküli informatikai rendszerek fogják kezdeményezni. Az emberi személyzet csak második szinten lép majd be a képbe. Legyen az olyan kapitális bűn, mint terrorcselekmény előkészítésében részvétel, vagy valaminek a letöltése a Pirate Bay-ról például.

    Gyakorlatilag online technológiáinkkal társadalmunk ma eufórikus örömmel, és tökéletes fontoskodó ostobasággal építi fel azokat a struktúrákat, amelyekből jövő börtönállamai lehetnek. Olyan információs és represszív célra alkalmazható struktúrákat, amelyről Hitler, Sztálin, vagy az észak-koreai kis dagadt Cartman álmodni sem tudott és tud. Az USA, Putyin, Kína, és most jól belehúzva a britek, mind ezen az úton járnak.

    Rövidesen 10 év múlva sokan meg fogják becsülni, az abból fakadó a szabadságot, ami NEM online. Kemény lecke lesz.
  • e98ff #7
    Valamiért most ez a cikk juott eszembe:
    https://sg.hu/cikkek/115613/mesterseges-intelligencia-keresi-a-tut-a-szenakazalban
  • fonak #6
    Az utolsó mondat tetszik főleg.
  • Skylake #5
    Kapcsolódik:

    http://news.slashdot.org/story/15/11/03/0256231/internet-firms-to-be-banned-from-offering-unbreakable-encryption-under-new-uk-laws
  • Skylake #4
    https://paulbernal.wordpress.com/2014/07/18/drip-normalising-the-surveillance-state/
  • Skylake #3
    Ez a fő lényeg, ezt kellett volna a cikkbe még benyomni:

    http://www.wired.co.uk/news/archive/2014-07/18/drip-is-outrageous




  • Skylake #2

    „God save the queen
    The fascist regime!”

    (via: https://youtu.be/R8fLOJswWtk)

    Én erről a hírről már 3 napja tudok. Ehhez képest az NSA féle műsor kispálya.

    Először is a törvényhozóknak és támogatóiknak: mindnek egyenként a k*rva anyját, ravatalon! Youtube-ra feltolva természetesen, 12 hónap időtartamban történő elérhetőséggel! Akárki akárhonnan, ahogy kell, az új törvény szellemében és értelmében!

    Másodszor, ez úton felhatalmazom a brit választópolgárokat olyan tüntetéssorozat megkezdésére e témában, amely terjedelmét tekintve tulajdonképpen forradalomnak tekinthető, és ez úton buzdítom őket arra is, hogy az utcára vonulás mellett, a kormányzatuk teljes online infrastruktúrájának legjelentősebb node-jait is addig üssék, amíg kormányuk mind az utcai események okán, mint az online betámadások miatt seggberúgott korcs módjára szűkölve nem vonja vissza az elfogadott jogszabályt! A LOIC legyen veletek!

    Harmadszor, ha ez így marad, óriási üzletet szimatolok a VPN és proxy szolgáltatók részére – akik szerverei természetesen nem a szigetországban lesznek! E mellett a TOR hálózat is biztosan meg fogja százszorozni brit csomópontja számát! Azaz a törvény tökéletesen hatástalan lesz! Ebből is látszik, micsoda agyhúgyköves, ipari barom kategóriás, balra lent a startgombot éppen hogy megtalálni képes politikusféreg szüleménye ez! Technológiailag helyből kijátszható - és személyiség jogaink alapvető képviselete miatt minden demonstratíven ki is kell játszani! A jövőben aranyfokozatú wareznagydíjas, pornóra sokatr*jszoló Johnnyka három weboldalt nyit majd meg: Gmail-t, Fész-t és minden másra ott lesz a fuckyourwarrantlesssurveillance.eu proxy, amit a zsebpénzéből köhög majd ki!

    Negyedszer, ezt a „nekem nincs semmi titkolni valóm” okos népének mondom: ugye fasza, hogy innentől a briteknél Kovács II. József törzsőrmester, vagy bárki más, bármilyen hatalmi, jogi pozícióval aládúcolva, akiről nem is tudsz, teljes hozzáférést kap netes kereséseidhez, chat-jeidhez, applikációkból induló bármilyen aktivitásodhoz, email-jeidhez, akkor és úgy, amiről fogalmad sem lesz. Olvasható lesz akármilyen egyenruhás macskajancsi számára esetleg, hogy mit leveleztél a dokival, hogyan szakítottál a csajoddal / fiúddal, kitől szeretnél zöldikét venni a hétvégére, as usual, meg ezenkívül minden más. Ugye ez így nagyon tetszik nektek is?! Ugye milyen fasza lenne egy ilyen rendszer itthon is?! Olyan, mintha rendőr meg NAV ellenőr ott állna melletted, és nézné, mit csinálsz, amikor klimpírozol a billentyűzeten, vagy tapicskolod a telefonodat! Jó, nemde?!

    Ötödször, filozófia: az internet meghatározása kapcsán banális, hogy a net az információk tárháza. Lerágott csont. Ezerszer hallottad, könyöködön jön ki. Ebben élsz. Nos, ideje megismerni az érem másik, de amúgy tökéletesen evidens oldalával: amikor te személyed lesz megismerhető teljes mértékig olyanok számára, akiket nem ismersz, és amúgy emberként abszolúte nem akarnál velük kapcsolatba kerülni! Ha működik az egyik fele, működik a másik fele is! Az internet technológiailag erre is alkalmas, sőt erre minden korábbi technológiai megoldásnál alkalmasabb. Tessék, láthatod! Hogy mik vannak, mi?! Íme a példa rá!

    A jövő annak a harca lesz az online színtéren, hogy hogyan tudod megakadályozni, hogy rólad minél kevesebbet tudjanak, olyanok, akiket nem ismersz, legyenek személyek, cégek, kormányzati szervezetek. Beleértve ebbe az IoT-ot is, ami tulajdonképpen a Big Data alapú ellenőrizhetőség és adatgyűjtés jelenlegi szintjének négyzetre emelése lesz egyben! Lehet olvasgatni William Gibson-t! Drága árat kell majd fizetne pár év múlva a sok közösségihálón élem az életem típusú beszopatott, dopaminhiányos szelfifüggő, miniceleb-hülyének, a sok „kiírt valamit a gép!” kategóriás informatikai analfabétának, nagyjából az userek 95%-nak!

    Egyébként az EU most kezd kapálózni, ez hatályos közösségi jog megsértése, úgyhogy nem fog átmenni ez a törvénytervezet. Ha igen, GOTO 2, 3.
  • KRTuning #1
    Az NSA irigykedik.