Berta Sándor

Németország - harmadszor is jön a távközlési adattárolás

A nagykoalíció megszavazta a telekommunikációs információk megőrzéséről szóló új törvényt.

Korábban a Német Alkotmánybíróság már kétszer megsemmisítette a hasonló jogszabályokat, mindez azonban nem zavarta a CDU/CSU és az SPD képviselőit, akik 404 igen szavazattal, 148 nem voks és 7 tartózkodás mellett elfogadták az új törvényt, amely elsősorban a távközlési társaságokra ró komoly terheket. Az új jogszabály arra kötelezi a telekommunikációs vállalatokat és az internetszolgáltatókat, hogy minden előfizető adatait eltárolják, függetlenül attól, hogy gyanúsíthatók-e bármivel. A tíz héten át tárolt adatok között vannak a hívott telefonszámok, az SMS-ek tartalma és a használt IP-címek, míg a mobilszolgáltatások információit 4 héten őrzik meg a jövőben. Az e-mailek tartalmait ugyanakkor viszont nem tárolják.

A szövetségi parlament úgy döntött, hogy később értékelik ki a törvényt és annak alkalmazási tapasztalatait, például, hogy pozitívan hat-e a bűnüldözésre. A kormánykoalíció álláspontja az, hogy a jogszabály figyelembe veszi a Német Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság ajánlásait.

Bernhard Rohleder, a BITKOM szakmai szervezet ügyvezetője szerint viszont kérdéses, hogy a kívánt nyomozati sikerek jogossá teszik-e az ilyen mértékű beavatkozást az állampolgárok alapvető jogaiba. Kifogásolták azt is, hogy a törvényt sietve fogadta el a parlament, emiatt nem kerülhetett sor intenzív párbeszédre. Az érintett vállalatokat gyakorlatilag meg sem hallgatták a törvényalkotási folyamat során. További problémát jelent, hogy a távközlési adattárolás sokba kerül, ez az összeg akár több százmillió euró is lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Skylake #3
  Van egyfajta hányingert keltő bája, ahogy Merkel mama kivénhedt, megkopaszodott, jó sokszor megtojózott kotlóstyúk módjára kárál Obama-nál, hogy az NSA mit és hogy figyelt meg, köztük a ráncos kezében tartott Blackberry-t is.

  Otthon pedig a szűkebb baromfiudvarában a csibéket, azaz az állampolgárokat pedig kőkeményen igyekszik digitálnáci megoldások minél szélesebb körű alkalmazásával pontosan ugyanúgy megfigyelni, ahogy ezt vele megtették. Pontosan ugyanúgy, hiszen volt mit ellesnie és a módszerrel nyilván egyetért, csak az zavarja, hogy van néhány fasza fájl róla az NSA-nál, meg a GCHQ-nál. Ennyi a problémája a vénasszonynak, nem több, én mondom.

  Sokszor elugattam már: a mai informatikai technológiák a politikusok számára adnak hatalmas eszköztárat az uralmuk fenntartásához, illetve pontosabban -rajtuk túlívelve- az uralkodó gazdasági és politkai elit fennmaradásához, és hatalma megkérdőjelezhetetlenné tételéhez. Csak ez még nem annyira nyilvánvaló, sem nekik, sem azoknak, akik nem tartoznak ezekbe az elitekbe. Ennek a folyamatnak vannak lépései: és ennek az útnak az elején járnak az elitek. Ez az ami, Kurzweil nagy víziójából kimaradt - az összes általa megfogalmazott találmány potenciális hatalmi eszköz, soha nem látott hatalmi összpontosítást valósítva meg. De céljaik nem kétségesek, épp úgy, mint a mi céljaink sem, e technológiák segítségével ezen területfoglalás megakadályozása. Tök mindegy, hogy nanorobotikáról van szó, vagy emberi intelligencia gépi rendszerekkel történő összekapcsolási módozatairól, vagy bármi egyébről. Ez a fő baj Kurzweil-el szerintem: techno-idealista egydimenziós témamegközelitésű korlátolt baromnak tartom.


  Sajnos azonban amíg az átlagfelhasználókat kellően lehet digitálisan szórakoztatni, (közösségi médiától kezdve filmekig) addig semmit sem lehet tenni, hiszen szórakoztatva lenni = egyetérteni az elitek céljaival, és az általuk üzemeltetett társadalmi-gazdasági-politikai rezsimmel. Függetlenül attól, hogy ez Németországban, vagy bárhol máshol van jelen.

  Továbbiak erre: Bradbury: Fahrenheit 451
 • ostoros #2
  Demokrácia, mi? A lényeg, hogy az akaratukat keresztül vigyék, a törvényesség nem számít.
 • TokraFan #1
  Parádés!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2015.10.19. 19:12:13