Berta Sándor

Ügyfélközpontúvá szeretne válni a Microsoft

A Microsoft vezetője szerint el kell érniük, hogy az emberek ne csak használják, hanem szeressék is az operációs rendszert.

Satya Nadella, a Microsoft vezetője körlevélben tájékoztatta cége dolgozóit a jövőbeli célokról. A levél kiszivárgott és a Geekwire magazin birtokába került. A Microsoft stratégiai céljai között szerepel, hogy meg kell változtatni az emberek hozzáállását a Windows operációs rendszerrel kapcsolatban. Az ügyfeleknek nem csupán azért kell használniuk a szoftvert, mert szükségük van rá, hanem azért is, mert szeretik.

Nadella közölte, hogy a bolygón minden személyt és vállalatot képessé akarnak tenni arra, hogy még többet érjenek el, ezt nevezte a társaság hivatalos filozófiájának. Ahhoz, hogy ezt el tudják érni, biztosítaniuk kell a megfelelő eszközöket. Ugyanakkor nem változtatnak azon a korábbi célon, hogy a mobil területre és a felhőszolgáltatásokra összpontosítanak. Az utóbbi két területet egyben kezelik és a legjobb platformokat, valamint szolgáltatásokat akarják kínálni.

Ezenkívül az új területeken innovatívaknak kell lenniük és keményen kell dönteniük, ha kiderül valamiről, hogy nem működik. A nehéz problémákat az ügyfelek bevonásával kell megoldaniuk, ezért a jövőben az eddiginél nagyobb figyelmet szentelnek a felhasználók jelzéseinek. Erre már jó példa volt a Windows 10 fejlesztése is. Nadella arra szólította fel a munkatársakat, hogy teremtsenek meg egy új vállalati kultúrát, javítsák és tegyék intenzívebbé a kommunikációt. Egy olyan kultúrát kell teremteni, amelyben megváltoztatható a mentalitás, ez pedig azzal kezdődik, hogy mindenki növekedhet és fejlődhet.

Nadella már korábban is ostorozta a munkatársakat, hogy sokkal gyorsabban kell reagálniuk a piac változásaira és a cégnek meg kell tanulnia jobban megérteni az ügyfeleit egy olyan világban, amit a mobil- és felhőszolgáltatások határoznak meg. Akkor derült ki, hogy a Microsoft a jövőben kevésbé akar függeni a PC-piactól, ezért a "mobile-first, cloud-first" szlogen lesz az irány, azaz a hardverek terén csökkenteni fogják a jelenlétüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • felemelő #16
  Dicséretes a cél, csak ugye nem "szeretni kellene" hanem jót és jól cselekedni... 'oszt gyün az magátúúl
 • Skylake #15
  Az igazán awesome redmondi érzéshez e két elérést ajánlott tiltani - főleg ha nagyon rágerjedt valaki a tízeskére, főleg majd akkor:

  0.0.0.0 vortex.data.microsoft.com
  0.0.0.0 telecommand.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
 • FoodLFG #14
  Windows is AWESOME!
 • FoodLFG #13
  a töredezettségről annyit, hogy egy jól sikerült forkot mindig vissza lehet mördzsölni ápsztrímbe, mivel teljesen ópenszósz minden.

  szóval itt kivételesen a sokszínűségnek van pozitív hatása is.
  nem úgy mint a mikroszoftnál.
 • Skylake #12
  Nálam mindkettő megvan, Win egyfelől, és Debian / Ubuntu másfelől. Teljesen más világ felhasználói logikát tekintve, és ez egyáltalán nem baj, és teljesen felesleges is összehasonlítani a kettőt. Az eltérő tervezési és működési logika miatt ezért felesleges hasonlítani ezt a két ökoszisztémát. Mindkettőnek jól látom előnyeit és hátrányait is.

  Hogy szorul-e a Microsoft? Nem kétséges. De nem azért, amitől a Stallman-huszárok elélveznének. Abban a formában Linux-desktop éve már csak azért sem fog eljönni, mert a rendszer alapjellemzője az ökoszisztéma töredezettsége. A Microsoft viszont kezd rájönni arra, hogy a Wintel kvázimonopólium az informatika területein, így az MS kvázi monopóliuma az operációs rendszerek piacán egyre inkább a múlté - és ebbe nem csak az x86-x86-64-et értem bele, mert ott vastagon megvan. Más területeken, ahol nem örököltek meg pozíciókat (vs. IBM pc - DOS, és innen felfelé, máig) ott csak egy gyártó a sok közül. És ettől azért menedzsment szinten nem kissé vannak megijedve - hozzászoktak a diktáláshoz, és ahhoz, hogy következmények nélkül bármit megtehetnek. Nézzünk vissza mondjuk 2003-ba: egy böngésző volt gyakorlatilag: IE. Mára azon a téren erősen megtépték a pozícióikat, és oda került az Internet Explorer, ahová való, bár a 9 és a 10 szerintem teljesen rendben van. Közben kinőtt egy olyan dinoszaurusz, a Google, amely már befolyását tekintve a trendekre náluk nagyobb, mégpedig úgy nőtt ki mellőlük, hogy semmit sem tudtak ezzel szemben tenni - sőt nem is jutott ez eszükbe igazán. Emlékszünk még a Microsoft Encarta-ra? Ez lett volna a propiretary Wikipédia. Gondolták, majd pénzes szoftverként / szolgáltatásként fognak tudásrendszerező funkciót betölteni. Na, ma van Wikipedia, az Encarta-ról meg valszeg tőlem hallottál először. Itt is területvesztés történt. Úgyhogy igen, szerintem van félnivalója a Microsoftnak - noha a megörökölt Wintel monopol pozícióból eredő tehetetlenségi erő még bőven termeli nekik a zsetont, de már ők is érzik, hogy ez a jövőben véget fog érni. Ezért nyalja körbe a Sanya ezzel az igazán kincstári PR-dumával azokat, akik kíváncsiak erre.
 • dyra #11
  Az Android meg az iPhone user friendly. A Windows egy fokkal jobb mint a Linux, viszont aki csak használja és nem ért a motorháztető alatti dolgokhoz és csecsre kerül az mindkét rendszernél csak pislog. Viszont a Linuxodon te vagy a király nem a Google, nem az Apple és nem a Microsoft. Ezért használok otthon és korlátozottan munkához is Linuxot.
 • mortep #10
  Megtettem, és köszi jól érzem magam. Jöhetnek a kérdések a júzerfrendliséggel kapcsolatban... (nem vagyok gamer, vagyis a pcjáték-kompatibilitás nekem nem szempont)
 • mortep #9
  Ez simán beillik utolsó mondatnak is :))
 • tomboy013 #8
  Legális Windows nálam még nem fagyott meg soha.
 • esztyopa #7
  A fenét!
  Nem ezt szeretné a májkrém,hanem - hatalmat /Mert a pénzével már most sem tud mit kezdeni,annyi van.../